Fra Uganda til Norway Cup

Publisert

18-år gamle Lydia Stephans Mukisa bor i Kampala, Uganda og spiller fotball på Kampala Junior Team og Gafford Ladies Football Club. Nå har venner startet en kampanje slik at hun kan bli med laget til Norway Cup i juni. Lydia Stephans Mukisa er elev ved Jinja Kaloli og spiller altså på to fotballag, Kampala Junior Team og Gafford Ladies Football Club– Jeg har spilt fotball i mange år og startet allerede da jeg var seks år gammel, sier hun til Blikk Nett og forteller at det var storebroren som fikk henne interessert. – Jeg hadde et opphold fra jeg var 13 til 16 år, men nå spiller jeg aktivt igjen og er en av spillerne på Gafford Ladies Football Club som er mest på banen, forteller hun. Som bifil er livet i Kampala ofte vanskelig. I 2010 avslørte den ugandiske avisa Rolling Stone navnene til 100 personer som ble mistenkt for å være homofile. De avslørte levde i frykt og mange ble angrepet av naboer og familie, og flere av dem mistet jobb og måtte søke tilflukt på hemmelige adresser.

Kastet ut hjemmefra

I 2011 ble homoaktivist David Kato drept i sitt eget hjem av en mobb som følge av avsløringen i avisa Rolling Stone. På sosiale nettsamfunn som Facebook er det også mye hat rettet mot lhbt-personer i Uganda. Facebook-siden «Kampala Exposed: Facts and Rumors» outer lhbt-personer og alt de mener er råttent i landet.– Jeg har lyst å forlate Uganda og håper fotball kan hjelpe meg med det, sier hun og forteller at hun selv har blitt outet og truet. – Situasjonen i Kampala er skikkelig ille. Lhbt-personer opplever vold og trusler fra lokalbefolkningen. Jeg blir helt målløs av alt hatet Selv ble jeg jaget ut av skolen min. Jeg har blitt kastet ut hjemmefra og nå for tiden bor jeg sammen med noen lagkamerater, og noen ganger hos søsteren min. Det er få som aksepterer mennesker for den de er, sier hun til Blikk Nett.

Djevelens barn

Norge og en rekke andre vestlige land kom med krass kritikk da Ugandas president Yoweri Museveni undertegnet en omstridt lov mot homofili i februar 2014. Loven ble opphevet i august samme år av landets grunnlovsdomstol. Norge valgte å holde tilbake 50 millioner kroner i bistand til landet og utenriksminister Børge Brende (H) varslet at hele den norske bistanden til Uganda skulle gjennomgås.– Folk i Uganda ser på lhbt-personer som djevelens barn. Tenk å kaste noen i fengsel bare fordi de føler annerledes. Livet mitt nå for tiden er ikke bra. Jeg har ikke et fast sted å bo og søsteren min forsøker å presse meg til å reise hjem til foreldrene mine fordi hun nylig giftet seg. Noen dager må jeg gå uten mat, men jeg gjør også strøjobber her og der for folk, og da får jeg enten mat eller penger. Nå håper Lydia Stephans Mukisa at livet skal bli litt lysere, takket være fotball. Venner i Holland har startet en GoFundMe-kampanje for å samle inn midler slik at hun kan reise med laget til Norway Cup i juni i år, Gothia Cup i Gøteborg i juli og Dana Cup i Hjørring i slutten av juli.– Jeg håper lhbt-personer i Norge og ellers i verden vil være med å støtte, ikke bare økonomisk. Lhbt-personer i Uganda trenger både moralsk støtte og noen som snakker vår sak. Penger kan ikke løse alle problemer, men penger kan være med å gi oss nytt håp – og det er noe jeg trenger akkurat nå, sier hun håpefullt.

Forbildet Mandela

Hun håper å kunne være en rollemodell og en inspirasjon for andre bifile kvinner og lhbt-personer gjennom sporten og på fotballbanen. Hun vet selv hvor viktig inspirasjonen idoler og rollemodeller gir til de som ser opp til dem.– Jeg har en brølende løve inni meg – noe som betyr at jeg er modig og viljesterk. Sånn sett er jeg allerede en vinner. Men hvem er hennes idol og inspirasjon? Svaret kommer uten betenkningstid.– Nelson Mandela! Han var og er en flott rollemodell fordi han viste at det nytter å sloss for rettigheter og likestilling. Han fortsetter å inspirere meg til å være en aktivist, avslutter Lydia Stephans Mukisa.

Mer om GoFundMe og hvordan du kan støtte finner du her: Stephans soccer trip to Europe  

Powered by Labrador CMS