Frank Ocean på Øya

Publisert

Kom han ut som homo eller bifil? Eller slapp han rett og slett bare fansen inn? Frank Ocean spiller på Øyafestivalen torsdag 9. august. 24 år gamle Christopher Francis Ocean – født i New Orleans, men basert i Los Angeles etter orkanen Katrina – startet karrieren som låtskriver for blant andre John Legend og Brandy. Def Jam signet ham tidlig, men samarbeidet kokte dessverre bort i ingenting. I 2009 møtte han Odd Future gjennom kontakter, fant tonen med rabagastene, og året etter ble han innlemmet i kollektivet. Ocean gjorde en god figur på refrenger og hooks, men ble først virkelig lagt merke til da han slapp gratisalbumet «Nostalgia, Ultra» i februar i fjor. Sammen med The Weeknd ble han trukket frem som en innovatør innen R&B, og låtskrivingen hans ble omtalt som «smart og subtil» (NPR), «egenartet» (Pitchfork) og «intuitiv, med stor sans for struktur» (Village Voice).

tumblr-bomben

I juli i år slapp Frank Ocean det som må kunne karakteriseres som en aldri så liten bombe på sin tumblr-side. I et brev, som ble skrevet for å trykkes i coveret på albumet «channel ORANGE» skriver Frank Ocean åpenhjertig:«For fire somre siden møtte jeg noen. Jeg var 19 år. Det var han også. Vi tilbrakte den sommeren sammen, og sommeren etter, skriver Ocean og fortsetter: «Innen jeg forsto at jeg var forelsket, så var forelskelsen «ondartet». Det var håpløst. Det var ingen måte å komme seg ut av det, ingen forhandlinger med følelsene. Intet valg. Det var første gang jeg var forelsket, og det endret livet mitt.» Kom han ut som homo? Som bifil? Kom han ut av skapet i det hele tatt? Eller slapp han rett og slett fansen og andre inn? Reaksjonene lot uansett ikke vente på seg. At en så stor urban artist «kom ut» på denne måten var selvsagt store nyheter. Og andre stjerner blogget og tvitret. Store navn som Russell Simmons, sjefen sjøl på Oceans plateselskap Def Jam, hyllet artistens mot og ærlighet. Public Enemys frontfigur Chuck D roste også Ocean, men la samtidig til at det ikke var så stort i den store sammenhengen:«Han er ikke den første, fordi det finnes mange svarte mannlige homofile artister. Selv om de ikke innrømmer det selv, så vet vi det på en måte», kommenterte Chuck D.

Ros fra 50 Cent

Hip hop-scenen var, i manges øyne, overraskende positive til Frank Oceans åpenhjertige brev.En av de som overrasket mest må sies å være 50 Cent, som tross alt har en lang historie med homofobe uttalelser. I et intervju med den britiske musikkavisa NME sier 50 Cent:«Hvis noen har et problem med Frank Ocean, så er de idioter», fortalte 50 Cent. «Jeg synes Frank Ocean er en talentfull artist, en som har produsert musikk som fikk meg til å legge merke til navnet hans. Det imponerer meg.» 50 Cent legger til at det nok kan ligge noe mer i brevet Frank Ocean postet på tumblr.«Du kan si at det var modig, men man kan også kalle det markedsføring, fordi det var tilsiktet - det var ikke et uhell ...», sier 50 Cent før han avslutter med en uttalelse som kanskje er det friskeste som har kommet fra den kanten,«Obama er for sammekjønnsekteskap. Hvis presidenten mener det, hvorfor skulle jeg da mene motsatt?»

Plass i homomiljøet?

Et like interessant spørsmål som hip hop-miljøets reaksjon på Frank Oceans brev er: vil homomiljøet ta imot han med åpne armer? Ocean vet veldig godt hvor lite plass det er i lhbt-miljøet for de som ikke finner seg til rette på en Pride-flåte. Men samtidig er han inneforstått med at rollemodeller kommer i alle farger, former og størrelser. Og der har Frank Ocean en misjon. I et intervju med The Guardian nylig fortalte han om sitt eget savn etter noen å se opp til.«Jeg husker da jeg var 13-14 år og hvor mye jeg savnet noen å se opp til, noen som kunne gjort det jeg har gjort nå. Men det er en annen side ved dette som er vel så viktig, og det handler om meg selv og mitt eget selvbilde. Følelsen av å erkjenne at jeg lever et liv hvor jeg ikke bare er suksessrik på papiret, men hvor jeg er lykkelig når jeg våkner om morgenen, i stedet for å ha denne fryktelige tyngden i brystet.» Frank Ocean spiller på Øyfestivalen, Enga, kl 17.30, torsdag 9. august.