Skeivt Kulturår
Fengslende kunst
Fredag 20. mai inntar 15 skeive organisasjoner hver sin gamle fengselscelle på Interkulturelt Museum. Pride Art har invitert store deler av det skeive miljøet til selv å kuratere sin egen utstilling. Kunsten lages av Skeiv Verden, FRI, Skeiv Ungdom, Lesber i Dagslys, SLM og ti andre skeive organisasjoner.
Pride Art slår følge med etablerte kunstnere som Håkon Bleken, Franz Widerberg, Inger Sitter, Magne Furuholmen og Finn Graff når de nå utropes til årets Olsok-kunstner. Olsokdagene på Stiklestad er en årlig festival som går av stabelen i slutten av juli, hvor Spelet om Heilag Olav er høydepunktet. Festivalen byr også på musikkopplevelser og kunst, og i anledning Skeivt kulturår, blir årets festival skeivere enn normalt.
Tema for Olsokdagene i år er frihet og nettopp derfor har festivalen hentet inn kunst- og aktivistkollektivet Pride Art som festivalkunstnere.
– Det er en stor ære å få dette oppdraget, sier Frederick Nathanael til Blikk.
Meningen med livet
Pride Art-lederen mener at det er viktig at skeiv kunst blir vist på en så symboltung arena som Stiklestad.
– Spesielt fordi Pride Arts utstilling vil kretse rundt tro og åndelighet, en tematikk som ofte handler om kontroverser i møte med det skeive, sier Nathanael.
– Utstillingens arbeidstittel er «Fortellinger og skeiv tro, åndelighet og meningen med livet». Pride Art setter seg som mål å vise verk som spenner over et stort mangfold innen religion og tro, som for eksempel kunst signert en skeiv samisk sjaman.
Skeivt kulturår er travelt for Pride Art-lederen som også er prosjektleder for kollektivutstillingen «Grenseløs – Ingenting om oss uten oss» som åpner 20. mai på Interkulturelt museum. Museet ligger i de samme lokalene som var Grønlands politistasjon med arrestceller fram til 1978. I dag blir cellene brukt til utstillingslokaler.
Kamp og kunst
Museet engasjert Frederick Nathanael som prosjektleder for «Grenseløs». Han igjen har overlatt utformingen av de gamle arrestcellene til 15 skeive organisasjoner med forskjellige kampsaker og utfordringer. Hvordan skeiv kunst ser ut i regi av Skeiv Verden, FRI, Skeiv Ungdom, Lesber i Dagslys (LeDa), Scandinavian Leather Men (SLM) og andre skeive grupper og organisasjoner, får vi først vite når utstillingen åpner.
– Skeiv frigjøringskamp og skeiv kunst hører sammen, det første forutsetter det andre. Vi puster og lever som skeive hele tiden, i vår egen kultur og med våre egne uttrykk, sier Nathanael og forklarer at utstillingen er et av pilotprosjektene for et planlagt skeivt kunst- og kulturhus.
– Vi trenger å kunne speile oss og få møte oss selv gjennom hele året, ikke bare når det er pridefeiring, eller i tidsbegrensede prosjekter på kulturinstitusjonene. Og det er viktig at de som har kompetanse på skeiv kunst og kultur, selv kommer til orde i samtalen om hva skeiv kunst er, og hvem som representerer den, sier prosjektlederen.
Skeivt sambrukshus
Pride Art, en organisasjon for skeive kunstnere med over 600 medlemmer, har sammen med det kreative fellesskapet MELK, tatt initiativ til å få opprettet et permanent skeivt kunst og kulturhus i Oslo der ulike skeive organisasjoner kan samle sine ressurser. Arbeidet startet i 2018 og den frittstående stiftelsen SKOKS er opprettet for formålet.
– Vi lette på kryss og tvers for å finne ut hvordan det skeive miljøet vil at et skeivt kunst og kultursenter skal fungere. Utstillingen «grenseløs» er en utforskning av sambruksmodellen vi har landet på. Om alle skeive kunst- og kulturgrupper og politiske organisasjoner kan benytte det samme huset, får skeive mye større innflytelse og definisjonsmakt.
En reell maktoverføring
Ifølge Nathanael hadde Interkulturelt museum allerede før samarbeidet med SKOKS, gode ideer til markeringen av Skeivt kulturår.
– Museet har mye det samme verdigrunnlaget som SKOKS. De er opptatt av dette som kalles ueninghetsfellesskap, av radikal inkludering, og jobber ofte fellesskapsbasert og har bidratt med mye kompetanse. Dessuten har de gjort det jeg skulle ønske andre institusjoner gjorde, nemlig foretatt en reell maktoverføring til skeive når det er det skeive og de skeive som faktisk skal innlemmes, sier Nathanael.
– Og så har de jo den samme parolen som Pride Art: «ingenting om oss uten oss.»
Grenseløs – Ingenting om oss uten oss, Interkulturelt museum, Tøyenbekken 5, Oslo. 20. mai - 30. juni. Mer info: oslomuseum.no
Pride Arts Olsok-utstilling, Stiklestad Nasjonale Senter, Verdal. 26. juli - 31. august.
Mer info: Stiklestad.no