Oslo bys kunstnerpris til Pride Art og radiOrakel
«Pride Art utvider, utforsker, utfordrer og beriker hovedstaden,» heter det i begrunnelsen for Oslo bys kunstnerpris for 2018.
Oslo bys kunstnerpriser tildeles personer, grupper eller kulturvirksomheter som i det siste eller de seneste år har gjort en fremragende innsats innen Oslos kunstliv. I dag ble det kjent at Pride Art, radiOrakel, Alexandra Archetti Stølen, Yousef Hadaoui og Leif Gjerland mottar Oslo bys kunstnerpriser for 2018. Det følger med 50 000 kroner med kunstnerprisen.
Oslo bys kulturpris for 2018 blir tildelt dramatiker og teaterregissør Cliff A. Moustache, kunstnerisk leder av Nordic Black Theatre i Oslo, et teater som han selv grunnla i 1992 sammen med Jarl Solberg.
Pride Art
Pride Art er den nyetablerte kunstneriske plattformen og den fjerde hjørnestenen i Oslo Pride som en videreføring av kulturinstitusjonen Skeive kunstnere. Pride Art har samarbeidet med Oslo Pride siden 2001, men har røtter tilbake til den første offisielle homoutstillingen under Homodagene i 1985. I fjor stilte Pride Art i et galleri på 400 kvadratmeter i en hall midt på Youngstorget. 100 kunstnere med bakgrunn fra 20 forskjellige land viste sine verk i den store salgsutstillingen.
– Jeg er så stolt og rørt over at vi blir sett og anerkjent for det fabelaktige arbeidet vi har gjort i alle disse årene, motstrøms og lidenskapelig, sier Frederick Nathanael, fagsjef for Pride Art, til Blikk.
– Pride Art har bevisst arbeidet med å bryte opp rammene for det hierarkiske systemet som styrer kunstverden, en trend som endelig virker å ha snudd. Nå kan man våkne opp til at mangfold er et verdifullt kriterium og noe som gjenkjennes av flere enn en liten elite, sier Frederick Nathanael og legger til at kunsten får tilbake sjel og mening.
– Ikke bare ut ifra økonomiske og akademiske vektskåler hvor nåløyet man må igjennom for å nå frem til publikum er styrt av evne til knytte de rette kontaktene og vinne gunst hos kritikere, kuratorer og gallerister.
Pride Art, som tidligere het Skeive Kunstnere, er bærere av en tradisjon fra 80-tallet hvor kunst var et verktøy for å bryte trange rammer som kunst skal gjøre.
– Det kjennes viktig å bli anerkjent, så klart, men samtidig vil vi alltid være en motmakt, alltid virke forstyrrende på det som er mainstream og populistisk. Det er det skeive i essens. Men at byråkratiet og politikerne bekrefter at vi skal ha et samfunn som er tolerant, mangfoldig og dynamisk, det gir håp, erklærer Frederick Nathanael.
Begrunnelser for Oslo bys kulturpris og kunstnerpriser for 2018
Pride Art, kunstformidling
«Pride Art er Oslo Prides arena for kunstformidling og Norges største og viktigste skeive utstilling. Pride Art er en ideell og frivillig kulturgruppe, som siden 2000-tallet har arrangert utstillinger og er et viktig og særegent bidrag til Oslo og landets kulturbilde hvor mangfold, solidaritet og inkludering står sentralt. Pride Art utvider, utforsker, utfordrer og beriker hovedstaden og er en viktig bidragsyter til å skape rom for alle til å leve sitt eget liv. Dette gjør de gjennom åpenhet og det enestående verktøyet kunst utgjør i kampen mot diskriminering og fordommer. Utstillingene gir oss en økt forståelse for skeive menneskers liv og virkelighet og bidrar til holdningsendringer og er viktig for Oslo i arbeidet for å skape en inkluderende, varm og raus by.»
radiOrakel, kvinneradio
«Samme år som det ble åpnet for lokalradiodrift i Norge, ble radiOrakel fm 99,3 grunnlagt. Med grunnleggelse i 1982 og stadig drift, er de verdens eldste kvinneradio. radiOrakel har i alle år hatt tilholdssted i Oslo, og har bidratt sterkt til å utdanne kvinner innen radiojournalistikk og lydteknikk. Med sin musikkprofil hvor minst 50 prosent av musikken som spilles er kvinnelige artister eller musikere, har de også gitt kvinner en mulighet til å nå ut til innbyggerne. Radioen drives på frivillig basis med cirka 100 medarbeidere i alle aldre og kjønn og formidler alternativ og undergrunns-kultur med hovedfokus på kvinner i kulturen.»