Frederick Nathanael og Vegard Øidvin.

Vakker død på Grünerløkka

Søndag 24. mars åpnes dørene til Frederick Nathanael og Vegard Øydvins nye kunstutstilling «Gayging – Transfiguration», som bygger på deres prosjekt om alderdom blant homser som duoen startet for to år siden.

Publisert Sist oppdatert

Les også

Søndag 24. mars åpnes dørene til Frederick Nathanael og Vegard Øydvins nye kunstutstilling «Gayging – Transfiguration», som bygger på deres prosjekt om alderdom blant homser som duoen startet for to år siden.

– Mange av oss går tilbake i skapet når vi blir gamle. Helsen vår blir dårligere. Mange homser som skulle vært gamle nå, døde under hiv-epidemien. Derfor har vi fått et vakuum av rollemodeller. Vi vet hva det vil si å være ung, men med alderdommen forsvinner vi ut av radaren, forklarer Frederick Nathanael om utstillingen.

Kunstnerduoen peker særlig på hvordan et heteronormativt helsevesen ikke har rom og forståelse for skeiv identitet og kultur. Verkene i utstillingen består derfor av skulpturer laget av ordinære hjelpemidler som rullestoler og rullatorer pyntet etter inspirasjon fra kjente skeive rollemodeller som Oscar Wilde, Marsha P. Johnson og Alf Prøysen.

Den iøynefallende Oscar Wilde-rullestolen har en lysekrone hengende bak og et reinsdyrgevir foran. Tom of Finland-rullatoren er selvsagt i SM-stil. Stokken til skuespilleren og dragdivaen Divine er dandert med en skokk Barbie-politikvinner. Gullpistolen montert på toppen av stokken er dessuten en hyllest til filmen «Female Trouble». På rullestolen til Alf Prøysen ligger en pute med en skeiv versjon av «Vise for gærne jinter».

Med «Transfiguration» ønsker Øydvin og Nathanael å utvide muligheten for personlig utfoldelse og autentisitet i den siste delen av livet. De håper å starte en debatt rundt eldreomsorg og øke fokus på skeive perspektiver, spesielt når det gjelder institusjonalisering og døden.

– Prosjektet er en ikonografisk skulpturell fremstilling av hjelpemidler tolket gjennom homofile undergrunnskulturelle referanser. Utstillingen løfter frem mangelen på relevante rollefigurer og identitetsreferanser for eldre skeive og liten forståelse av skeives særegne behov og identitet i møte med et heteronormativt hjelpeapparat, sier Nathanael.

Gayging – Ars Moriandi, Markveien senter, 24. mars – 31. mars. Vernissage søndag 24. mars, kl. 14. Markveien 35, Oslo.

Powered by Labrador CMS