Det blir Oslo Pride

Oslo Pride lover både digital og fysisk festival i skjønn forening i slutten av juni. Parade blir det også.

Publisert Sist oppdatert

De av oss som savnet synet av regnbueflagg og glitter i Oslo sentrum i fjor kan glede seg over at Oslo Pride i år melder om fysisk comeback. Feiringen av skeiv kjærlighet og mangfold går tilbake til sin vante form, selv om noe nødvendigvis må være nytt.

– Det kommer nok til å bli litt annerledes, men vi jobber aktivt for å skape gode og trygge fysiske arrangementer, sier styreleder Fredrik Dreyer til Blikk.

Fortsetter i digitalt format

Oslo Pride sier de i år vil gå for en hybridfestival, hvor de i tillegg til fysiske arrangementer vil opprettholde den digitale tilstedeværelsen fra i fjor. Oslo Prides tema for 2021 er «Internasjonal solidaritet». Det digitale formatet lar festivalen nå mennesker utover Norges landegrenser, noe Oslo Pride mener er viktig i satsningen på internasjonal dialog.

Den digitale satsningen i 2020 fikk større oppslutning enn Oslo Pride kunne ha drømt om. Livesendingen på paradedagen hadde over 150 000 seere. Tallet var mest sannsynlig også enda høyere.

– Det er i alle fall antall enheter vi registrerte. I tillegg var det 30 steder rundt om i landet som hadde livesendinger for bord med kohorter, sier Dreyer.

Fredrik Dreyer.

Selv om den fysiske festivalen var sårt savnet i 2020 gjorde den digitale utgaven det lettere for folk å ta del i feiringen, spesielt de som ikke kan eller tør å delta fysisk.

I år vil flere av arrangementene på Pride House kunne sees på nett i tillegg til på Youngstorget. Dreyer sier de også vil satse på digitale samlinger i Pride Park, i tillegg til sending på paradedagen.

Etterlengtet comeback

Pride House har tidligere år kastet lys over bredden i den skeive kulturen gjennom debatter, foredrag, workshop og kunst. Fra og med 18. juni inviterer Oslo Pride til arrangementer helt fram til festivalens slutt.

Programmet for Pride House vil offentliggjøres under et kveldsarrangement 6. mai. Publikum som ønsker en smakebit på årets Pride vil kunne delta både fysisk og digitalt.

Dreyer forteller at Oslo Pride er glade for å kunne tilby publikum fysiske møteplasser igjen. Selv om det er vanskelig å spå hvordan koronasituasjonen vil se ut i juni, lover arrangøren at de vil feire kjærligheten på velkjent vis. Formatet kan ikke Dreyer røpe noe konkret om enda, men han mener parken vil være det mest gjenkjennelige for tidligere publikummere.

Paradeplanene sier Dreyer har vært klare siden i fjor.

– Selv om paraden er det arrangementet som er mest vanskelig å forene med smittevernregler, så er det jo også det viktigste synlighetsarrangementet vårt. Det blir parade, på et eller annet vis, sier han.

Med åpningen av fysiske møteplasser trenger Oslo Pride frivillige igjen. Dreyer oppfordrer alle som vil til å bidra om å søke.

– Med smittesituasjonen og den digitale festivalen var det vanskelig å be folk om å bidra, men i år trenger vi flere frivillige til å hjelpe oss med den fysiske festivalen igjen. Vi trenger alltid flere folk.

Kampen om Oslo Pride-låta

Den årlige konkurransen om å lage den offisielle Oslo Pride-låta åpnes for innsendere i begynnelsen av mars på Oslo Prides nettsider og i sosiale medier. En fagjury vil først gå igjennom bidragene, før det så åpnes for folkeavstemning hvor vinneren vil avgjøres.

Oslo Pride begynte med konkurransen i 2007. Da var det Queentastic som stakk av med seieren med låta «Drop Dead Gorgeous». Siden den gang har utallige artister og grupper kjempet om å sette stemningen med sine låter. I fjor var det «Beauticool» av Annsofi & Me som kunne smykke seg med førstepremien.

Powered by Labrador CMS