Pride
Taktfast feiring i Fredrikstad
Regnet ga seg akkurat i det paraden under årets Fredrikstad Pride satte i marsj lørdag 19. august.
Regnets stopp bidro til den allerede gode stemningen, skapt av artisten Randi Oline med «Gatene fylles av farger» og litt ymse allsang, ledet av byens valgklare politikere. Det hele fant sted i Byparken før avgang for prideparaden og var et grep som skapte fellesskap i flokken.
Anført av «Dundrekjerringene» på rytmeinstrumenter markerte deretter et par hundre mennesker Pride gjennom sentrumsgatene, før de samlet seg på Stortorvet.
Fra scenen satte leder i Fredrikstad Pride, Hege Hansen igjen søkelyset på situasjonen for skeive i andre land, før artisten Henrik W. Wilhelmsen ga oppsparket til kveldens store avslutningfesten på Fredrikstad Hotell.
At Fredrikstad stort sett er et godt sted for skeive, var et gjennomgangstema hos de Blikk snakket med i plankebyen.
– Vi kjenner hverandre fra det skeive ungdomsmiljøet, sier Hanne.
Hun, Wilhelm, Amelia og Elliot og et par venner til (som hadde pyntet seg til pride, men ikke var helt klar for å være med på bilder), var møtt fram ved Byparken i god tid.
– Vi er ganske mange, og vi venter på flere, sier Elliot.
– Og så blir vi trolig kjent med flere i løpet av dagen, sier Hanne.
Alle er rundt 15- 16 år og går på skole i byen.
– Det er lett å være åpen i byen og på skolen, sier Elliot.
– Det kan komme et par kommentarer rundtomkring, men det er stort sett alt.
– Jeg tror det kommer av at folk er veldig bevisste på diskriminering her, sier Amelia.
– Man blir tidlig opplært til at det er greit å være forskjellig. Jeg kommer fra Panama. Jeg har lagt merke til forskjellen i mentalitet, folk er mye mer åpne og inkluderende her.
– Og så er det enkelt å finne folk i forskjellige miljø som er positive til skeive, sier Wilhelm.
– Folk tør å vise på sosiale media at de er gay, sier Elliot.
– Og så kjenner du kanskje igjen den personen på gata og på skolen. Jeg fant ut at jeg ikke var helt streit, at jeg kanskje var trans og så at det var folk rundt her som kunne støtte meg. Jeg følte meg veldig trygg i det.
Men terroren i Oslo natt til 25. juni i fjor er ikke glemt.
– Jeg ble redd for at noe skulle skje, sier Hanne.
– Før paraden i fjor sørga jeg for at alle jeg var sammen med sto helt ytterst. Før det følte jeg at hele Norge aksepterte skeive. Så skjer noe slikt. Da blir man veldig usikker igjen. Det er alltid der, bak i bevisstheten. At noen kan komme til å ødelegge...
– Jeg gleder meg til paraden og festen etterpå, sier Dennis.
– Det har jeg ikke vært med på før.
Dennis Luciano (20) og Andrè Neubauer (24) har vært kjærester en måned. Dennis bor i Fredrikstad og Andrè i Oslo. En times togpendling er helt innafor, ifølge det nyforelskede paret.
Også det å vise sin forelskelse på åpen gate.
– Det kjennes helt ok her, sier Dennis og gir Andrè nok et kyss, denne gang til ære for fotografen.
Aleksander Teg stilte til prideparaden med egenheklet prideflagg. Men noe videre butikk med salg av det nydelige håndarbeidet sitt? Nei, det så han ikke for seg.
– Det tar for lang tid, sier Aleksander og ler litt av seg selv.
– Jeg regnet faktisk ut hva det kostet meg å lage det i tid og penger og flagget kom på godt over tusen kroner. Og da er det ikke skikkelig montert enda engang. Så det har jeg ikke noen tro på!
Venninnen Keira, innreist fra Halden for anledningen, mener han godt kunne fått solgt dem uansett.
– Jeg tenkte bare: de der skal jeg ha!
Elise Sundby Brun stilte med kjæresten og nye regnbuebroderte vans, innkjøpt på Gran Canaria med pride i tankene.
Sigrid Elise Buck sammen med forloveden Elise Sundby Brun og sin kommende svigermor Grete Sundby Brun. Paret skal gifte seg i januar, og svigermor Grete har lagt merke til at Fredrikstad har forandret seg mye fra hun selv vokste opp.
– Hvis du var skeiv før, så var du veldig utenfor, sier hun.
– Jeg synes det er viktig å akseptere alle mennesker som de er, det er blitt grunnleggende i oppdragelsen nå til dags og det synes jeg er kjempebra.
– Vi har uendelige diskusjoner om kjønn, kjønnsroller og identitet oss imellom, sier Frid.
Og så har vi jo hørt endel politiske taler før!
Anette (t.v), Frid og Hild foretrakk en kaffe i stedet for appellene i Byparken. Med ulike perspektiv på hvordan livet arter seg i ulike kjønn, gikk samtalen livlig omkring bordet da Blikk kom forbi.
– Alle tre er opptatt av kjønn og kjønnsroller, sier Anette.
– Selv har jeg vært på en reise i kjønnsidentitet de siste tre årene, der jeg har kommet ut som kvinne. Det har åpnet meg for nye måter å tenke om kjønn og om personer på, jeg har fått et mye bredere og djupere perspektiv.
– Jeg var vant til at folk så på arbeidet mitt, sier kunstneren Hild.
– Da jeg begynte å kle meg som kvinne, så folk på meg, i stedet i stedet for verkene mine. Jeg ble selv et objekt og jeg fikk sjokk. Det åpnet øynene mine for forskjellen i kvinne- og mannsrollen.
Det er alt Hild rekker å si før «Dundrekjerringene» spiller opp og gjengen haster ut for å slutte seg til prideparaden i Fredrikstad.