Freidig sexundervisning

Den ferske Netflix-serien «Sex Education» er et friskt harselas over folks usikkerhet rundt sex. Serien har også et forfriskende galleri skeive karakterer.

Publisert

Den ferske Netflix-serien «Sex Education» er et friskt harselas over folks usikkerhet rundt sex. Serien har også et forfriskende galleri skeive karakterer.

I «Sex Education» møter vi 17-åringen Otis, som starter andre året på videregående i en britisk småby. Selv er han en keitete og usikker jomfru, som har vanskelig med å forholde seg til at moren er en frilynt og suksessfull sexterapeut som gjerne snakker om jobben sin med alle hun møter.

Samtidig har den ekstreme åpenheten hennes gitt Otis svært god teoretisk kunnskap om sex og samliv. Sammen med vennene Eric og Meave ser han derfor muligheten for å øke populariteten sin, og tjene penger samtidig, ved å gi søkende og hormonelle elever på skolen sexundervisning. Noe de alle ser ut til å trenge på et eller annet vis.

Til tross for at «Sex Education» i utgangspunktet har ungdom som målgruppe, treffer serien likevel seere i alle aldre. Ikke ulikt NRKs populære «Skam»-serie.

I «Sex Education» er det mange spørsmål rundt sex, spørsmål som i utgangspunktet virker karikerte, men som likevel har relevans for mange. Vi får servert spørsmål rundt penisstørrelse, hvordan man skal finne ut hva man selv liker i senga, hvorvidt det er lurt på bli sammen med bestevennen sin og hvordan man håndterer spredning av sex-bilder.

Serien «Sex Education» har blitt omfavnet av publikum og Netflix kan skryte av over 40 millioner tittere i løpet av den første måneden serien har vært tilgjengelig. Foto: Netflix.

Rasifisert skeivheit på alvor

Som stadig flere av dagens serier, filmer og bøker for ungdom, har «Sex Education» i stor grad tatt til seg mangfoldet i unges åpenhet rundt sex, kjønn og legning – og viktigheten av å snakke om disse temaene på en seriøs måte i en post-Me Too verden. Ingen av vitsene gjør narr, men tar heller til seg de keitete følelsene vi alle på et eller annet tidspunkt føler på når det gjelder sex og følelser.

Flere av de sentrale karakterene er skeive, uten at det gjøres noe større poeng av det. Mobbing for legning på Otis’ skole er knapt nok et tema i serien. Her er selv skolens mest populære gutt åpen homse, og han slår gjerne ned på de homofobiske kommentarene som måtte komme fra skolens mobbere. Otis’ seksualundervisning diskuterer både skeiv og hetero sex på lik basis. De gangene homofobi diskuteres i større grad, kommer det utenfra skolen. Størsteparten av de skeive karakterene er også rasifiserte – et positivt valg, med tanke på at skeive på film og tv stort sett skildres som hvite.

Særlig er Otis’ bestekompis Eric, spilt av den relative nykommeren Ncuti Gatwa, en herlig karakter som har fått enorm plass i serien, ikke bare som hovedpersonens sidekick.

Bi-stjernen Gillian Andersson

Serien er en av Netflix’ større satsninger for nyåret, og fikk raskt gode omtaler på filmnettsteder som Rotten Tomatoes og IMDb. Serieskaper Laurie Nunn har foreløpig ikke mange film- eller serieproduksjoner under beltet, men med «Sex Education» har hun laget en solid og morsom serie som har tatt mangfold og karakterer alvorlig.

I hovedrollene er blant annet 22-årige Asa Butterfield, som ser ut til å bli en av sin generasjons store stjerner, samt bi-ikonet Gillian Andersson som er i storform som Otis’ sexentusiastiske mor. Hennes forhold til omgivelsene og særlig sønnens klønete syn på sin egen seksualitet er verdt et syn.

Alle de åtte episodene ligger ute på Netflix. Hvorvidt det blir flere sesonger er ennå ikke klart, men med tanke på hvordan siste episode sluttet er det mye som ligger til rette for en fortsettelse.

Powered by Labrador CMS