HKS-saken
Et «transskrik» om hjelp
Flere ble rystet da Oslo kommunes helsestasjon for kjønn og seksualitet (HKS) varslet behandlingsstopp av nye pasienter. – Det er snakk om en livreddende behandling. Dette er nødvendig helsehjelp, sier PKI-leder Isak Bradley til Blikk.
Samtidig som Norge feiret 50 årsjubileet til avkriminaliseringen av sex mellom menn, fortalte Oslo kommunes helsestasjon for kjønn og seksualitet (HKS) at de har blitt bedt om å stoppe hormonbehandling av Statsforvalteren.
Bydelsoverlege i Grünerløkka bydel Lars Erik Hansen opplyser til Blikk at de venter på innkalling til møte med Statsforvalteren og Helsedirektoratet og at han håper på rask avklaring.
I mellomtiden står 50 personer i behandlingskø, også de uten informasjon om når de kan starte på kjønnsbekreftende hormoner.
Isak Bradley, Leder i Pasientorganisasjonen for kjønnsinkongruens (PKI) sier tilbudet må startes opp igjen så raskt som mulig.
– Det er snakk om en livreddende behandling. Dette er nødvendig helsehjelp. Det er jo traumatiserende å endelig få hjelp, men så få høre at du ikke får det, sier Bradley til Blikk.
Mener pasientgruppen ikke blir hørt
– Du kan forestille deg at du har fortalt venner og bygget opp en forventning når du har fått beskjed om at du skal starte opp på kjønnsbekreftende behandling. Kanskje kan du endelig puste litt, sier Bradley.
PKI uttrykker stor skepsis til Rikshospitalets behandlingstilbud, som de mener har et behandlingsmonopol når det kommer til personer med kjønnsinkongruens.
Dagen etter nyheten om Statsforvalterens beskjed til HKS fikk organisasjonen sitt 1000. medlem. Dette gjør PKI til Norges største pasientorganisasjon for personer med kjønnsinkongruens.
– Denne saken sender signaler om at pasientgruppen faktisk ikke blir hørt, spesielt den delen som identifiserer seg som ikke-binære, som er en stor del av medlemsgruppen vår. Vi vet at Rikshospitalet ikke kommer til å gi dem behandlingen de trenger.
HKS: «Faren for at det bedrives pseudomedisin er overhengende»
HKS har fått beskjed om at all kommunikasjon med media gå via bydelsoverlegen. De kan derfor ikke uttale seg i saken.
Blikk har fått innsyn i en klage sendt fra HKS til Statsforvalteren i februar. Her bestrider HKS beslutningen om at de ikke lenger kan foreskrive oppstart av hormonbehandling til personer med kjønnsinkongruens.
Dette begrunner helsestasjonen blant annet med at tilbudet ved Rikshospitalet ikke er i samsvar med de overordnede føringer i den nasjonale retningslinjen fra Helsedirektoratet og at Rikshospitalet heller ikke følger endringene i diagnosemanualen til ICD11.
«De som arbeider der har for de aller flestes vedkommende, ingen spesialisering på feltet. Faren for at det bedrives pseudomedisin er overhengende», skriver HKS om Rikshospitalet (NBTS).
«Vi behandler et så stort antall at det ville sprenge NBTS kapasitet og føre til enda lengre ventetider, enda mer angst, depresjon og suicid. Vurdert på bakgrunn av CV’er, klinisk erfaring og høyspesialisert kunnskap på feltet kjønnsinkongruens anser HKS det for medisinsk uforsvarlig å overlate våre klienter til NBTS.»
– Livreddende arbeid
Bradley forteller at PKI nå samarbeider med organisasjoner som Skeiv Ungdom og FRI, og er i dialog med politikere, blant annet fra partiet Rødt. Han sier saken endrer seg så raskt at det er vanskelig å vite sikkert hva som vil skje videre.
– Vi har i mange år bedt Helsedirektoratet om å skjære igjennom og be Rikshospitalet følge retningslinjene for behandling av personer med kjønnsinkongruens. HKS møter pasientene og hører faktisk på deres behov. Det gjør ikke Rikshospitalet. Helsedirektoratet argumenterer med at flere er fornøyde med Rikshospitalets behandling, men det er en stor gruppe som aldri får tilgang til denne behandlingen. I tillegg har du de som ikke er fornøyde, men er redde for å klage fordi det vil frata dem behandlingstilbudet deres.
– Jeg ønsker at Staten skal ta ansvar. Ta ansvar for å behandle transpersoner med verdighet. Dette er inhumant, et er uverdig og det påvirker så mange. Mange har vært avhengige av HKS og deres livreddende arbeid. Heldigvis har det eksistert et alternativ til Rikshospitalet i Oslo. Det gjør det ikke i resten av landet, sier Bradley.