Urix
Ulovlig å identifisere seg som skeiv
Ghana har vedtatt en lov som gjør det ulovlig å identifisere seg som lhbtq.
– Det å kriminalisere folks identitet er en svært farlig utvikling, sier FRI-leder Hilde Arntsen.
Ghanas parlament har vedtatt en svært kontroversiell anti-lhbtq+-lov etter
omtrent tre års drøftelser. Det melder nettstedet Africa News.
Den nye loven pålegger fengselsstraff på opptil tre år for alle som blir dømt for å identifisere seg som lhbtq+. Den pålegger også en maksimal fengselsstraff på fem år for å danne eller finansiere lhbtq+-grupper.
Lovforslaget ble enstemmig godkjent på onsdag etter fullføringen av tredje gangs behandling.
Dette er det siste tegnet på økende motstand mot lhbtq+-rettigheter i Ghana.
Lovforslaget er nå planlagt å bli sendt til president Akufo-Addo for godkjenning, slik at det kan signeres til lov. Presidenten har tidligere uttalt at han vil gjøre det hvis flertallet av ghanesere ønsker det.
Forrige måned advarte Amnesty International om at loven «utgjør betydelige trusler mot grunnleggende rettigheter og friheter» for lhbtq+-personer. Aktivister frykter nå heksejakt mot skeive, og de som kjemper for skeive rettigheter, og sier at noen må gå i skjul.
Lovforslaget foreslår en fengselsstraff på opptil 10 år for alle som er involvert i lhbtq+-kampanjer rettet mot barn. Det oppfordrer også offentligheten til å rapportere medlemmer av lhbtq+-miljøet.
– Det å kriminalisere folks identitet er en svært farlig utvikling. Vi er i kontakt med lhbt-personer i Ghana som er åpne og som naturlig nok er livredde nå, sier FRIs leder Hilde Arntsen.
Angrep på ytringsfriheten
Kriminalisering av seksualitet mellom to av samme kjønn ble innført av britene under kolonitiden. Den nye loven øker strafferammen fra tre til fem år. I tillegg risikerer alle som ‘promoterer homoseksualitet’ fem års fengsel.
Som mange andre steder i verden har en kriminalisering av selve seksualiteten mellom to av samme kjønn ikke stått i veien for å bygge opp en rettighetsbevegelse.
– I Ghana, og i andre land på det afrikanske kontinentet har skeive organisert seg og arbeidet for retten til å eksistere, til et liv fritt fra vold. Det vi ser nå er en kriminalisering, ikke bare av individer, men av skeives organisasjoner, sier Arntsen.