Hatkrim

– Vi trenger et oppgjør med tankegodset bak hatkriminalitet

Det blir solidaritetsmarkering mot hatkriminalitet i Oslo på onsdag. Arrangørene håper så mange som mulig vil vise sin støtte til de to som ble knivstukket på Tjuvholmen.

Publisert Sist oppdatert

Onsdag 21. august klokken 17.00 arrangeres en solidaritetsmarkering mot hatkriminalitet på Regnbueplassen i Oslo sentrum. 

Markeringen knyttes til knivangrepet på Tjuvholmen den 3. august da to homofile menn i 20-årene ble angrepet på grunn av sin legning. Begge ble utsatt for vold og hatefulle ytringer og en av dem ble knivstukket.

– Først og fremst blir jeg lei meg for at det finnes unge mennesker som hater homofile så mye at det går til angrep med kniv. Det er helt uakseptabelt. Men det er også slik at denne typen vold og hat kommer fra holdninger. Disse holdningene kommer fra et sted, og det er det vi, både støttegruppa og samfunnet for øvrig, må jobbe mot, sa Espen Aleksander Evjenth fra Støttegruppa 25. juni til Blikk om angrepet. 

Oppgjør med tankegodset

«Tiden er nå overmoden for å stå opp mot hat, hets og vold mot skeive folk som bare ønsker å eksistere og leve i fred, kunne elske og være hvem vi vil og leve våre liv fritt.» heter det i beskrivelsen til arrangementet.

Markeringen holdes i regi av FRI, Skeiv Verden, Skeiv Ungdom og Støttegruppa 25. juni

– Vi ønsker å sette fokus på at dette faktisk skjer og at det er politisk ansvar å gjøre noe med det. Vi trenger et oppgjør med tankegodset som ligger bak hatkriminaliteten, uttrykker Evjenth.

Programmet er ikke satt i stein ennå, men det meldes at det skal holdes appeller og fremføres kulturelle innslag.

Tar situasjonen på alvor

Politiet i Oslo forteller at de er i dialog med arrangørene av markeringen, at de er forberedt dersom en situasjon skulle oppstå. 

– Vi vil ha tilstedeværelse og vil trygge arrangementet i samarbeid med arrangørene. Politiet vil i tillegg alltid ta høyde for uønskede hendelser i forbindelse med planleggingen av større arrangementer – uten at det betyr at vi tror noe skal skje, bekrefter pressesjef Unni Turid Grøndal.

I politiets rapport for hatkriminalitet for 2023 vises det at anmeldelsene av hatkriminalitet har økt med 18 prosent fra året før, og at statistikken gradvis har økt siden 2014.

– Vi tar hatkriminalitet mot skeive eller andre sårbare grupper på stort alvor, og vi etterforsker alle disse sakene, fortsetter hun.

Håper mange kommer

Evjenth har ikke noe konkret tall på hvor mange han tror vil møte opp, men håper det blir en folkerik markering.

– Jeg håper så mange som mulig møter opp i solidaritet med de som ble angrepet på Tjuvholmen og andre ofre for hatkriminalitet, avslutter han

Mer om arrangementet finner du her

Powered by Labrador CMS