Statsbudsjettet

– Provoserende at skeive ikke prioriteres

FRI er skuffet over Statsbudsjettet. – Satsingen på arbeid for skeives liv og levekår er for liten, sier FRI-leder Viljar Eidsvik til Blikk.

FRI-leder Viljar Eidsvik er også skuffet over at Rosa kompetanse justis er helt ute av budsjettet.
Publisert Sist oppdatert

LHBT-potten til Kultur- og likestillingsdepartementet er økt med 0,8 millioner i Statsbudsjettet regjeringen la frem mandag.

Justert for prisendring vil det i praksis si ingen endring fra fjorårets nivå.

– Den totale satsingen på arbeid for skeives liv og levekår i Statsbudsjettet er for liten. Vi står i en alvorlig situasjon med menneskerettigheter under press både her hjemme og internasjonalt, sier FRI-leder Viljar Eidsvik til Blikk.

Kutter justis

FRI er særlig skuffet over at Rosa Kompetanse justis, FRIs tiltak som tilbyr kurs til politi i hele landet i kjønns- og seksualitetsmangfold, er ute av Justisdepartementets budsjettet i år som i fjor.

Men i fjor ble, som FRI påpeker, midlene reddet inn. Da var det SV som sørget for at Rosa kompetanse justis og Nasjonalt kompetansemiljø innen hatkriminalitet ble prioritert i statsbudsjettet for 2024 

– Skeives menneskerettigheter og levekår er truet både nasjonalt og internasjonalt. Vi ser en økning i hatprat mot skeive på nett, og en økning i anmeldt hatkriminalitet i Norge. Og internasjonalt er situasjonen mange steder verre, med både økt hat og kriminalisering. 

– Regjeringen tar ikke innover seg økningen som skal til for å møte de store utfordringene den skeive rettighetskampen står overfor, sier Eidsvik. 

Ferske tall fra C-REX - Senter for ekstremismeforskning viser at 9 av 10 skeive som anmelder hatkriminalitet har hatt dårlige opplevelser i møte med politiet, og at kun 14 prosent anmelder. 

Flere beskriver negative møter og henleggelser. Dette til tross for at hatkriminalitet skal prioriteres i politiet. 

– Vi vet at noe av den beste medisinen her er økt kunnskap i politietaten. Da er det provoserende å se at regjeringen velger å ikke prioritere dette arbeidet, ved at Rosa kompetanse justis nok en gang ryker ut av regjeringens budsjettforslag.

Bekymret for internasjonale partnere 

Regjeringen foreslår store kutt i det internasjonale menneskerettighetsarbeidet og støtten til sivilsamfunn i land i Sør. FRI er bekymret for hvordan dette vil påvirke våre internasjonale partnere. 

– Flere land har innført eller skjerpet kriminaliserende lovverk ovenfor skeive og allierte de siste årene. I en tid der stadig færre land støtter skeive som en del av sitt utenriks- bistands- og utviklingsarbeid, blir Norges innsats og støtte stadig viktigere.

Eidsvik peker på at Norge har en viktig historie som pådriver for menneskerettigheter globalt og bør fortsette å gå foran.

– Statsbudsjettet 2025 bør øke støtten til lhbt+ organisasjoner internasjonalt. Kutt i bistandsmidler vil kunne svekke Norges rolle som en global forkjemper for skeive rettigheter.

– Neste års statsbudsjett har en direkte innvirkning på skeive rettigheter, både i Norge og internasjonalt, og vi tar til orde for en større satsing på det skeive menneskerettighetsarbeidet.

Trenger mer til skole

FRI noterer seg også at skolesatsingen på LHBT-feltet heller ikke styrkes. Ordningene under Kunnskapsdepartementet er i praksis som i fjor.

Dette selv om, som Eidsvik sier, Elevundersøkelsen viser at en av tre elever som har krysset av for «annen kjønnsidentiet» har opplevd mobbing på skolen.

– Lærere etterspør verktøy for å ivareta skeive elever. Det er stor pågang og vi trenger tilstrekkelige midler for å kunne videreføre dagens arbeid og dekke noe av dagens etterspørsel fra skole- og barnehageansatte i hele landet.

– Manglende finansiering gjør at vi i 2025 ikke får dekket etterspørselen fra sektoren slik den er i dag. 

Liten glede

FRI er derimot glade for at Støttegruppa 25. juni satses på nå.

– Det er veldig positivt.

– Men, de store satsningene som skeive trenger, uteblir, dessverre.



Powered by Labrador CMS