Historie

Skeiv polarhistorie ga publikumsrekord

Utstillingen «Polarhistorie på skeiva» i Polarmuseet i Tromsø har gitt økt omsetning og besøksrekord.

Utstillingen «Polarhistorie på skeiva» står frem til juni 2025.
Publisert

Utstillingen «Polarhistorie på skeiva» åpnet i Polarmuseet i Tromsø i oktober 2022.

Utstillingen, som vises frem til juni neste år, økte omsetningen til museet med 30,5 prosent – fra 82 til 107 millioner for 2023. Det skriver avisa iTromsø.

Marit Anne Hauan ved Polarmuseet sier til avisa at en viktig grunn til økningen er nettopp utstillingen «Polarhistorie på skeiva».

Utstillingen presenterte en alternativ polarhistorie med brudd på kjønns- og seksualitetsnormer i isøde.

Fangst og forskning

«Kan en pelsanorakk også fortelle om levd homoliv i ishavsbyen Tromsø på 1940-tallet? Kan ei hvalrosstann belyse kjønnsoverskridelser observert på felt i Sibir?» spør museet i sin egen omtale av utstillingen.

Utstillingen forteller også historiene til kjente ekspedisjonsfarere som Roald Amundsen og Fritjof Nansen. Sistnevnte har kanskje en skeivere historie enn det som vanligvis blir omtalt i hans biografi.

Det antydet i alle fall den kjente danske forfatteren Klaus Rifbjerg, som i sin roman «Nansen og Johansen - et vintereventyr» fra 2002 beskriver et homoseksuelt forhold mellom Nansen og Hjalmar Johansen.

En sovepose og to menn

På ferden måtte Nansen og Johansen tilbringe mange kalde måneder sammen, isolert i isødet. Det er i denne tiden forfatter Rifbjerg tenker seg at de to polfarerne utvikler et forhold.

«Nansen og Johansen hadde bare hverandre og en enkelt sovepose på deling», skriver Rifberg. Resultatet tenker han seg selv.

Romanen vakte naturlig nok rabalder da den kom ut, selv om mange, inkludert forlegger og polfarer Erling Kagge, lett så for seg at det kunne ha oppstått et intimt forhold mellom de to mennene.

Mer om utstillingen: «Polarhistorie på skeiva»

 

 

Powered by Labrador CMS