Aasmund Robert Vik (68) er en av Oslo Prides eldste frivillige. Nå kan han få pris for lang og tro tjeneste.

Frivillighetsprisen er Frivillighet Norges årlige prisutdeling. Prisen går til en initiativrik person, forening eller gruppe, som har utmerket seg med sitt engasjement og pågangsmot.

Juryen i Frivillighet Norge har valgt ut 10 semifinalister av over 200 innsendte forslag og Aasmund Robert Vik er en av ti finalister.

Det er LLH Oslo og Akershus, eier av Oslo Pride, som har nominert Aasmund Robert Vik til prisen. Det er ifølge LLH OA mange grunner til nominasjonen.
«Aasmund er en av dem som sjelden stikker fram hodet, men som likevel jobber utrettelig for sine medmennesker – og det har han nå gjort fra innsiden av den skeive bevegelsen i over 50 år,» skriver LLH OA og legger til at Vik har vært leder for landsstyret i DNF-48 i tre år, var med å opprette Åpen Kirkegruppe i 1976 og senere LLH Oslo og Akershus sitt Seniornettverk.

«Aasmund er rett og slett det store forbildet i LLH Oslo og Akershus, for oss som har vært her en stund, men også for alle de nye og unge som kommer inn» skriver LLH OA.

Aasmund Robert Vik var 25 år i 1972, da loven som forbød og straffet homofile menn ble opphevet. Det ble markert med fest var på Venstres hus og en jubelstemning som var preget av seier. Festen den gang var mer diskré enn hva Oslo Pride har utviklet seg til å bli de siste årene – og festivalen har en trofast frivillig i Vik.

– Det blir gjerne lange dager av og til, først på Pride House og så videre til Pride Park, fortalte Aasmund Robert Vik til Blikk Nett på frivilligfesten etter Skeive Dager i 2014.
– Grunnen til at jeg gjør dette er fordi jeg brenner så for det frivillige arbeidet og for festivalen. Det var ikke slik da jeg var i 18-20-årene, fortalte Vik som gjerne jobber fra kl. 14 til langt utpå natta i festivalperioden.

Selv ble han kjent med «miljøet» i 1968 da han satte seg på bussen ut til Snarøya en høstkveld. Ferden gikk til Foreningen for by og bygd og på bussen satt en 21-åring med et ønske om å komme hjem. Og hjem kom han, selv om det meste måtte foregå i hemmelighet.
Vik forteller da han sto og så utover Rådhusplassen tidligere i uka da Pride Park ble bygget.
– Den gang måtte man anbefales av et annet medlem for å få lov å bli med. Når det var i orden, så var man hjemme, sa Vik til Blikk Nett i 2014.

Nærmere to hundre frivillige må til for at hjulene i festivalen Oslo Pride skal gå rundt – og Aasmund Robert Vik er én av dem.

I tidsrommet 16. til 30. november avholdes det en mellomrunde med SMS-avstemming. Publikum stemmer de 10 semifinalistene ned til 3 finalister. Juryen velger så en vinner som får Frivillighetsprisen 2015 og 50 000 kroner fra Norsk Tipping som gis til et formål vinner selv bestemmer. Vinneren blir presentert 3. desember.

Du kan stemme på Aasmund Robert Vik ved å sende SMS: FPRI 1 til telefonnummer 2131