Pride

Stem rett, stem skeivt

Ildsjelen bak Røros Pride, Hans Oddvar Stuenes, er nominert til Frivillighetsprisen.

Hans Oddvar Stuenes er en av seks nominert til Frivillighetsprisen. Stuenes er ildsjelen bak Røros Pride. – Det å bli nominert er jo en anerkjennelse av all skeiv frivillighet. Tenk så mye frivillig arbeid som blir gjort over hele landet i forbindelse med prider og ikke minst av de som driver møteplasser for skeive gjennom hele året, sier han.

Hans Oddvar Stuenes er nominert til Frivillighetsprisen for sitt arbeid for å skape en skeiv feiring i det trønderske Røros-samfunnet.

– Nå har jeg bodd på Røros i mange år, mens mannen min er her fra, sier Hans Oddvar Stuenes til Blikk.

– Han har fortalt at det å være skeiv eller annerledes her var ganske tøft. Pride har ofte vært et byfenomen, men vi trenger det her i distriktene også. Det trengs et miljø, det trengs at det skal være trygt å være skeiv og åpen på bygda, framfor at skeive flytter fra de små plassene, sier Stuenes.

Rekordparade

Røros er fra gammelt av kalt Bergstaden, etter gruvedrifta gjennom mange hundre år. Den preger fortsatt omgivelsene, der den velkjente trehusbyen ligger omkranset av slagghauger, i en kommune så langt øst at den lener seg på grensestolpene mot Herjedalen og Sverige.

Nå om dagen er reiselivsnæringen nesten like viktig som det gruvene var. Byen står på Unescos liste over verdens kulturarv og trekker mange turister, året rundt. Særlig om vinteren.

I 2020 var det 167. gang Rørosmartnaen, det store vintermarkedet ble arrangert. Det kom over 75 000 mennesker for å ta del i handel og gjøre seg kjent med byens folk og vandel.

Røros Pride på sin side, ble grunnlagt i 2019. Den skeive feiringen er altså bare et frø, særlig siden korona satte en stopper for gjennomføringen de to første årene.

Men prideparaden i 2021 trakk faktisk 500 mennesker, i et tradisjonsrikt samfunn med i underkant av 4000 fastboende.

– Det var stort sett folk herifra, nesten ingen tilreisende, sier Stuenes.

– Så det var enormt.

Han har tatt initiativ, lagt til rette og stått på for å skape Røros Pride, nesten døgnet rundt. Men tilfeldighetene hjalp ham med rekordparaden i fjor.

– Paraden skulle gå den dagen metern’ skulle oppheves. Det skulle skje klokka 16 og toget vårt skulle gå klokka 12. Så vi søkte dispensasjon og fikk det, forteller Stuenes.

Varige endringer

– Det vi er glade for å se, er de store endringene i samfunnet vårt. Vi har klart å engasjere handelsstand, kommune, barnehage og så videre. Det er det som er det viktige, mer enn selve paraden, påpeker Stuenes.

I år er det Frivillighetens år og Skeivt kulturår, som markerer at det er 50 år siden sex og kjærlighet mellom menn ikke lengre var forbudt ved lov.

Stuenes, er som de fem andre kandidatene til årets frivillighetspris, valgt ut av en jury, plukket fra over 500 nominerte.

De seks er alle vel fortjente veteraner innen uselvisk arbeid. Stuenes har før brukt tiden på annen frivillig innsats, særlig innen idrett, helt siden 1990-tallet. Men nå er det altså innsatsen for skeive medmennesker og bedre levekår i distriktene som har sikret han nominasjonen.

Info: Frivillighetsprisen

Powered by Labrador CMS