Frivillighet

– Da jeg vokste opp var det veldig vanskelig å være skeiv

Hunter Bjerkeli (20) ble årets nykommer i Frivilligheten.

Hunter Bjerkelig og Solveig Kloppen på Frivillighet Norges utdeling 5. desember.
Publisert Sist oppdatert

For syvende år på rad delte rekrutteringsportalen Frivillig.no og Frivillighet Norge ut den nasjonale prisen Årets nykommer i Frivilligheten. Prisen deles ut i forbindelse med FNs internasjonale dag for frivillighet, for å sette pris på det engasjementet og den frivillige innsatsen som nye frivillige har lagt ned, og for å vise at det ikke er så vanskelig å begynne å gjøre noe for andre.

Frivillighetsprisen og prisen til Årets nykommer ble delt ut på frivillighetens dag 5. desember i Oslo, og H.K.H. Kronprins Haakon åpnet prisutdelingen. Prisen Årets Nykommer i frivilligheten 2022 ble delt ut av Stortingspresident Masud Gharahkhani.

Prisen har fått en ny aktualitet nå i kjølvannet av en pandemi der mange har falt fra i frivilligheten og behovet for både å engasjere de som har falt litt utenfor og helt nye inn i de frivillige felleskapene er høyt.

– Vi vil vise at det finnes en bredde i frivilligheten som gjør at alle kan føle seg inkludert et sted. Vi ønsker at flere skal finne veien inn i organisasjonene og få føle på gleden av felleskap, mening og å være til nytte, sier prosjektleder for Frivillig.no Vanja Konradsen

Å gi av seg selv er den beste følelsen

Årets nykommer i Frivilligheten ble Hunter Bjerkeli (20), som i juni 2022 startet opp møteplassen Skeiv Kafe i Flekkefjord, i samarbeid med Flekkefjord Frivilligsentral. Møteplassen er ikke bare for skeive, men et trygt sted man kan skape et sosialt nettverk med andre. Hunter har selv kjent på utfordringer med å være «annerledes» og ikke passe inn.

– Jeg har vokst opp med det at å hjelpe andre gir noe til seg selv, sier Hunter.

– Selv om det for meg egentlig ikke er så spesielt, så for andre kan den ene tingen påvirke så mye i livet deres. Og hvis jeg bare kan gjøre den ene tingen så er jeg fornøyd.

Hunter står opp for mange som kjenner på utenforskap på grunn av sin seksuelle legning, viser et ansikt og bidrar til et mangfoldig lokalsamfunn.

– Da jeg vokste opp var det veldig vanskelig å være skeiv, sa Hunter under prisutdelingen.

– Å bo midt i bibelbeltet og være skeiv er en veldig vanskelig ting. Og selv om man har kommet veldig mye lenger nå enn det man var før, er det likevel ekstremt vanskelig. Så vi fant ut at vi måtte starte opp noe slik at folk faktisk kunne møte folk og kunne se at «det er ikke bare deg». Fordi det har vært en vanskelig ting for meg.

Hunter kan ikke ha en vanlig jobb og det å være frivillig har gitt han mål og mening i livet.

– Det å kunne gjøre noe frivillig krever litt mindre enn en jobb, samtidig som det krever mye. Men det er liksom akkurat nok.

Hunter har alltid vært opptatt av å gi av seg selv.

– Det er egentlig den beste følelsen som er synes jeg. Det å kunne gi noe av seg selv på den måten. Som bare hjelper andre, som får andre til å føle seg godt.

Livet har endret seg for Hunter etter oppstarten av skeiv kafe.

– Byen er mye større enn jeg trodde den var, og det har vært ekstremt fint å møte så mange nye mennesker.

Juryens begrunnelse

«I vurderingen av de tre nominerte har juryen merket seg at alle tre er en inspirasjon og et forbilde for mange. Alle tre tar tak i vanskelige tema og snur det til noe positivt og konstruktivt. Alle tre er verdige vinnere og fortjener all heder og ære.

Vinneren av prisen Årets nykommer 2022 er utrolig inspirerende og rørende imponerende. Vinneren har brukt av sin tid på å gjøre noe meningsfullt både for andre og for seg selv.

Juryen ser at vinnerens situasjon er utfordrende og vanskelig, men vinneren har allikevel tatt initiativ til å gjøre en forskjell for andre gjennom frivillig innsats og med det gjøre det beste ut av det for seg selv. Noe som kan være en inspirasjon for andre unge i samme situasjon.

I et miljø hvor det å være annerledes kan være ekstra tøft har vedkommende stilt opp for andre med samme utfordringer som seg selv. Han går i bresjen for å skape et raust og mangfoldig miljø der han bor og er et forbilde for andre.

Prisen for Årets Nykommer i Frivilligheten går derfor til: Hunter Bjerkeli fra Flekkefjord Frivilligsentral.»

Powered by Labrador CMS