From Canada with love

Publisert

– Deler av meg er polsk, deler av meg er jødisk, og en stor del av meg er min identitet som homofil. Men alle disse delene oppsummerer også hva jeg ser på som min kanadiske identitet, sier Artur Wilczynski (48), Canadas nye ambassadør til Norge. Blikk Nett møter den ferske ambassadøren og ektemannen Randy Stocker (54) i parets residens i Slemdalsveien i Oslo. Artur Wilczynskis jakkeslag prydes av en regnbuepin som han har hatt på seg i en rekke offentlige sammenhenger.– Den ble med fra Canada. Den sier noe om min identitet, og det er viktig for meg. Min kanadiske identitet består av flere symboler, fra regnbuen til davidstjernen, Polens riksvåpen, som er en ørn, den rosa trekanten og flagget til Quebec, Fleurdelisé, hvor jeg vokste opp. Jeg har en broket bakgrunn. Jeg er født i Polen, men fordi familien min er jødisk ble vi nær sagt kastet ut av det kommunistiske regimet. Vi var flyktninger en stund før slektninger hjalp oss økonomisk slik at vi kunne reise til Canada, forteller Artur Wilczynski.

Det perfekte stedet

Han trengte ikke lang betenkningstid da han ble tilbudt ambassadørstillingen i Norge.– Norge har alltid vært en viktig samarbeidspartner for Canada, og da jeg ble utnevnt til ambassadør, var det viktig at det var i et land som anerkjenner Randy og meg som et par. Norge var det perfekte stedet, sier han og forteller at han ikke ville tatt en slik posisjon i et land som ikke anerkjenner ektefellen hans. – Det finnes en rekke land rundt om i verden som ikke gjør det, sier Artur og forteller at diplomater i slike land har en «løsning» på nettopp det problemet.– Som diplomat har du mulighet til å ansette personene du selv ønsker, og jeg som diplomat kan derfor ansette mannen min og få han med på den måten. – Var det noe dere vurderte?– Nei, vi diskuterte ikke muligheten engang. Men for å være alvorlig: Det betyr at i dagens verden finnes det svært få land vi kan dra til som et homofilt gift par. Det er sjokkerende, men ikke overraskende.

Et synlig par

Lhbt-rettigheter står høyt på agendaen til ambassadøren.– Det er en negativ utvikling i mange land, og spesielt i Russland, noe den kanadiske regjeringen også har påpekt og uttrykt bekymring over. Det er dessuten mange utfordringer i en rekke afrikanske land, det er en kamp på liv og død for mange lhbt-personer der. Religion blir altfor ofte manipulert på en måte som går ut over lhbt-miljøet, og nettopp derfor er det viktig for sivilsamfunnet, men også for myndigheter og diplomater, å jobbe sammen med religiøse miljøer og organisasjoner for å snu utviklingen. Det gjør det ekstra viktig for meg å være åpen og synlig som homofil mann. Jo oftere Randy og jeg er synlige som et par, dess bedre. Vi er to menn, og vi er et diplomatpar. Det burde være den mest naturlige ting i verden. Og det er det for oss. Ambassadøren føler seg, til tross for knappe fire måneder i Norge og Oslo, hjemme her. Mye skyldes at Canada, i likhet med Norge, er progressive med hensyn til lhbt-rettigheter. I juli 2005 ble homoekteskap anerkjent på lik linje med heteroekteskap i nesten alle Canadas provinser og territorier, tilsvarende 85 prosent av Canadas 31 millioner innbyggere. Selv giftet Artur og Randy seg i 2013, 26 år etter at de møttes i Ottawa.

Pridefest i hagen

Det kanadiske paret har selskap av rundt regnet 3000 andre kanadiere i Norge. En del av dem bor i Stavanger på grunn av oljebransjen, og mange bor i Oslo. – Men hva gjør du som ambassadør, bortsett fra å passe på 3000 landsmenn?– Jeg har en rekke forpliktelser, blant annet å bistå kanadiske statsborgere og firmaer. En av oppgavene mine er også å omgås nordmenn, i sånne situasjoner har jeg muligheten til å være mer individuell og personlig. Det er en viktig del av jobben min. Jeg hadde for eksempel møte med LLH kort tid etter at jeg var på plass i Oslo fordi jeg følte det var viktig å presentere meg for lhbt-miljøet. Paret vil gjerne bli kjent med lhbt-miljøet, og i den forbindelse planlegger de en mottakelse i hagen i Slemdalsveien under Oslo Pride i sommer.– Vi vet jo at statsministeren også har mottakelse da, så vi må legge vår til en annen dato. Jeg har lyst på et kulturarrangement der vi også heiser det kanadiske flagget i regnbueversjon, sier ambassadøren og blir drømmende i blikket når Blikk legger inn artistønsket k.d. lang.– Ja, det hadde vært noe det! Jeg skal se hva jeg får til. Les hele intervjuet med Artur Wilczynski i Blikks aprilnummer i salg nå hos Narvesen.

Powered by Labrador CMS