Oslo Pride-paraden vil glitre ekstra mye i år. I alle fall hvis gruppa Glitterfitter får det slik de vil.

Glitterfitter ble startet av en gjeng homser, som etter å ha saumfart klubbscenen i Europa det siste tiåret har notert seg en stadig økende tendens til diskriminering innad i eget miljø. Det være seg forakt for det feminine, økt rasisme og seksuell diskriminering som ofte bortforklares som «preferanser.»

Glitterfitters grunnlegger, Rune Norum, la for en tid tilbake ut en Facebookstatus der han tok opp de negative trendene og etterlyste andre som følte det samme. Norum lanserte også ideen om en flåte i årets Oslo Pride-parade – en flåte med glitterkanon!

Etterlyser flere glitteraktivister
Norum fikk raskt med seg kompisene Thomas Sundeen og Thomas Glans og sammen startet de Facebook-siden Glitterfitter og planleggingen av årets pride er godt i gang. Når Blikk Nett møter Glitterfitter forteller Norum at han ikke er en gjenganger i den årlige paraden.
– Du kan ikke nødvendigvis se på meg at jeg er homo hvis du går forbi meg på gata, derfor er det enda viktigere at sånne som meg blir med i paraden og er skikkelig homo, sier Rune Norum til Blikk Nett og løfter samtidig fram de som har gått foran i kampen for like rettigheter – de som virkelig har vært synlige på godt og vondt.

– Det er de som ikke har muligheten til å skjule at de er homo som er de virkelige heltene, og det er de som har fått ting til å skje i homokampen. Det minste vi som går under radaren kan gjøre, er å stå fram og vise at vi står sammen og støtter hverandre. Og hva er det mest homsete man kan gjøre i en parade? Spre glitter ut over folkemengden, sier han og forteller at drømmen om en glitter- eller konfettikanon er høyst reell.

Glitterfitter er en gjeng med flat struktur og de ønsker flere glitteraktivister velkommen.
– Vi er tre hvite cis-homser, så det er klart at vi er bevisst på våre egne privilegier. Derfor ønsker vi engasjerte lesber, transpersoner, heteroer og alle som beveger seg mellom kategoriene varmt velkommen, sier Thomas Sundeen og forteller at tanken med prosjektet er at skal være plass til alle.

– Det skal være plass til skrulleri og plass til å være akkurat den man er. Derfor ønsker vi selvfølgelig at flere vil involvere seg slik at vi blir mange i paraden, sier Glitterfitter.

Den årlige paradekritikken
Det har blitt en tradisjon: i månedene før paraden, så kommer kritikerne. De som mener det er for mye skrulling, nakenhet og sexfokus. Ofte kommer kritikken fra andre skeive.
– Jeg forstår ikke det identifiseringsproblemet enkelte har. Det at vi liksom skal være en enhet. Jeg identifiserer meg ikke med alle homser, så da forstår jeg ikke hvorfor noen blir så provosert av andre som skiller seg litt ut. Det er snakk om én parade i året. Husk det, sier Thomas Glans.

Kritikerne snakker også ofte på vegne av heterosamfunnet. Det er et argument Glitterfitter ikke kjøper.
– Jeg tror ikke på at Kari og Ola Nordmann er så trauste og konservative. Mange av dem har sikkert en chaps, noen lateksantrekk eller en pisk liggende i skapet. De finner jo på noe gøy de også, sier Thomas Sundeen.

Glitterfitter slår gjerne et slag eller flere for skeive rettigheter. Men de nekter å la seg bli sugd inn i normativiteten.
– Kampen for like rettigheter betyr ikke at vi skal bli like alle sammen. For vår del handler det heller om å utvide normene slik at flere får plass. Og husk: Fuck alt som ikke glitrer!

Just Glitter!
Parolene Glitterfitter samler seg bak i årets parade er følgende:
• MASC4MASCARA
• YES FEMMES
• YES ASIANS
• YES BLACKS

• YES HUMANS, RESPECT AND FUN FUN FUN!

• NO PHOBIA
• NO RACISM
• NO DOUCHISM
• JUST GLITTER

Glitterfitter på Skeiv Natt
Glitterkampen stopper ikke etter paraden lørdag 1. juli. Glitterfitter har slått seg sammen med Det Gode Selskab, som arrangerer årets Skeiv Natt på Rockefeller under Oslo Pride. I tillegg til artister og djs skal Glitterfitter bidra med dans, performance og tonnevis med glitter i løpet av natta.
– Jeg hentet inn Glitterfitter fordi jeg føler de står for mange av de samme verdiene som Det Gode Selskab, sier dj og klubbarrangør Terje Dybdahl.
– Verdier som at man skal få være den man er. Og så er jeg jo veldig glad i glitter selv.

Paraden under Oslo Pride går av stabelen lørdag 1. juli fra Grønlandsleiret. Samme kveld avsluttes Oslo Pride med Skeiv Natt på Rockefeller med en rekke artister, djs, show og selvsagt Glitterfitter.

Er du fristet? Vil du bidra? Mer informasjon finner du her: Glitterfitter på Facebook