Gagas norske monster

Publisert

Kim Skoglund er Gaga-gal, mildt sagt. Det skyldes ikke minst at hun reddet livet hans. Torsdag 6. desember får han oppleve Lady Gagas «Born This Way Ball» i Telenor Arena. Han er kledd i svart fra topp til tå. Håret er bleket kritthvitt og klippet i tidsriktig antihead-stil. Ansiktet er ungt, glatt og det er ikke til å unngå å bli fiksert på øynene hans. De er smale, funklende og fandenivoldske. Glitrer gjør de, og ikke lett å lese. Hans store lidenskap er Lady Gaga, men han er ikke bare et alminnelig blodfan. 21-åringen har også latt seg inspirere av artisten. Lady Gagas samfunnsengasjement har smittet over og Skoglund har lagt ut på sitt eget korstog mot mobbing, fordommer og homohat. Det hele velsignet av Haus of Gaga: Lady Gagas kreative oase, modellert etter Andy Warhols Factory, med stylist Nicola Formichetti i spissen. I januar i år videotvitret Formichetti følgende melding fra sitt kontor i Paris: «Hi Kim, thanks for the support, kim. Always! [...] He's gonna be the next me, for sure!»Nicola Formichetti har den siste tida fungert som en mentor og hjulpet Kim framover. Akkurat hva Kim gjør når han jobber, er dekket med et hemmelighetsslør. Men det handler stort sett om Lady Gaga og hennes Born This Way Foundation.– I tillegg driver jeg og bygger opp mitt eget navn innenfor kulturbransjen, styling og slikt. Jeg vet bare ikke hvilken gren jeg ender opp på, sier Skoglund over et duggfrisk glass Pepsi Max midt i Oslo-gryta.

Norges James Dean

Da Lady Gaga besøkte Oslo med sin Monster Ball-turné i oktober 2010, fikk hun øye på Skoglund i publikumshavet og ropte: «Du ser ut som James Dean». Etter konserten møttes deansikt til ansikt og Gaga bekreftet sitt førsteinntrykk: «Du ser fortsatt ut som James Dean». Han har fulgt Gaga lenger enn de fleste, i hvert fall her til lands.– Jeg ble skikkelig fan sommeren 2008 da hun slapp den første singelen «Just Dance», fra debutplata «The Fame». Det var en skikkelig bra partylåt med en dypere mening. Budskapet hennes var at man bare skal kaste seg ut i det, danse, gjøre det man vil og uttrykke seg som man vil. Akkurat slik Gaga gjør selv. Artisten holdt sin første konsert i Norge på Sentrum Scene i Oslo 21. desember 2008.– Jeg dro sammen med noen venner, og ble helt lamslått. Men vennene mine ble ikke like imponert. Jeg var ganske så ensom som fan den gang. I dag har Lady Gaga mer enn 44 millioner fans på Facebook, og på Twitter følger mer enn 15 millioner henne.– Det er fordi hun hele veien har tatt vare på fansen, og at vi igjen har rekruttert flere fans. Gaga kan jo alle disse tingene som en god artist bør kunne; synge, danse og å være dressed to impress 24 timer i døgnet. Det ligger hardt arbeid bak verdens største stjerne. Et like viktig aspekt er ifølge Skoglund samfunnsengasjementet hennes.– Lady Gaga vil forandre verden. Hun gjør ikke som andre stjerner, spiller en sang og tar pengene og stikker.

Reddet av Gaga

Lady Gagas «Just Dance» er favorittlåta hans, og det ligger en historie bak.– Da den kom ut, var det i ei tid da jeg var veldig ensom og ble mobbet. «Just Dance» ga meg et kick fordi Gaga ikke var «pen» på samme måte som mange andre artister, og fordi stilen hennes rett og slett var merkelig. Jeg kjente meg igjen i Gaga fordi hun og jeg har samme bakgrunn. Vi har blitt mobbet og vært mye alene.

– Hvorfor ble du mobbet?

– Jeg ble mobbet på grunn av legningen min, for utseendet mitt. Alt ... Det var så ille at jeg nesten tok mitt eget liv.

– Vil du si at Lady Gaga reddet deg?

– Ja. Uten henne hadde jeg kanskje ikke sittet her i dag. Men jeg er ikke alene om det. Hun har reddet mange mennesker, og det er grunnen til at hun har så hardcore fans. Det hun uttrykker, snakker til så mange mennesker som ligger nede. Skoglund mener bestemt at Lady Gaga er den første artisten i historien med en agenda som handler om noe helt annet enn henne selv, nemlig å bygge nettverk og gi styrke til andre. Spesielt unge lhbt-personer, eller «monstre» som Gaga kaller dem.

Nettverk mot mobbing

I november 2011 lanserte superstjernen og mora, Cynthia Germanotta, Born This Way Foundation. Stiftelsens formål er å støtte ungdom i kampen mot mobbing. På åpningen holdt blant annet Oprah Winfrey tale, og stiftelsen har inngått et samarbeid med Berkman Center for Internet & Society ved det amerikanske prestisjeuniversitetet Harvard. Lady Gagas håp er at unge mennesker skal skape sine egne nettverk mot mobbing i sine egne miljøer. I Norge har Skoglund tatt grep om saken og lager en norsk versjon av Born This Way Foundation.– Stiftelsen vil etter hvert få mange norske avdelinger. Den kommer til å finnes i alle byer i hele verden. Over alt. Lady Gaga oppfordrer oss til å støtte hverandre, hjelpe andre og til å si i fra når noe skjer. En slik gruppe kan hjelpe de som føler seg for svake til selv å si i fra. Når de tilhører et fellesskap, blir det lettere å stå opp for sine egne rettigheter og det man tror på. Skoglund er ikke lenger redd for å si i fra. Da den mye omtalte dance hall-artisten Sizzla kom til Oslo i slutten av mars i år, sto han og andre Gaga-monstre bak Facebook-protesten som førte til at Rockefeller avlyste konserten. Han var også med og demonstrerte utenfor Rythm Club hvor Sizzla fikk spille i stedet.– Det handler om rettferdighet. Alle er likestilte og ingen skal få lov til å true andre med døden. Aksjonen var helt i tråd med Lady Gagas visjon.

Teltleir for Gaga

I dagene fram til konserten torsdag 6. desember tilbringer Kim Skoglund og andre Gaga-fans tiden i telt utenfor Telenor Arena, til tross for at gradestokken viser minus 14. I et intervju med Aftenposten forklarer Skoglund galskapen slik,– Hun er kanskje den mest kontaktsøkende artisten. Hun snakker til folk, peker på folk, drar folk opp på scenen. Lar folk sitte ved pianoet, dedikerer sanger til dem, danser med dem. Med teltleir utenfor inngangen til Telenor Arena har Kim Skoglund sikret seg en sjanse til å møte selveste Lady Gaga bak scenen etter konserten torsdag 6. desember. Lady Gaga «Born This Way Ball», Telenor Arena, torsdag 6. desember.

Powered by Labrador CMS