Gaydalf

Publisert

«Ringenes herre» har gjort han til en av verdens mest kjente homser. I desember får du se Ian McKellen spille den vise trollmannen igjen i «Hobbiten».   Sir Ian McKellen, en av Storbritannias største scenekunstnere, er også stjernen i to av filmhistoriens største serier. Som Magneto i «X-Men»-filmene og, selvfølgelig som Gandalf i Peter Jacksons «Ringenes herre»-trilogi. I Jacksons store julefilm, «Hobbiten: En uventet reise», er han tilbake som Gandalf, «Ringenes herre»-rollen som brakte ham en Oscar-nominasjon for ti år siden. I løpet av de neste atten månedene skal de to neste «Hobbiten»-filmene settes opp. For sitt spill i triologien mottok McKellen 60 millioner kroner, noe som gjør han til en av verdens best betalte homser. 73-åringen gjorde først sitt inntog på lerretet i «Scandal» i 1989. Ni år senere slo han igjennom i Hollywood i Bryan Singer-filmene «Apt Pupil» og «Gods and Monsters». I sistnevnte spilte han homseregissør James Whale og ble Oscar-nominert for prestasjonen. Han medvirket også i de skeive produksjonene «Bent» og i tv-klassikeren «Tales of the City». Men det var med «Ringenes herre» at McKellen ble en internasjonal stjerne. Den populære trilogien spilte inn nærmere tre milliarder dollar på verdensbasis. Den første filmen oppnådde tretten Oscar-nominasjoner i 2002 og vant fire. Film nummer to fikk seks nominasjoner og vant to. Den siste filmen stakk av med hele elleve priser på Oscar-kvelden i 2004.

Tolv års pause

Så hvordan synes Sir Ian McKellen det er å spille Gandalf igjen etter tolv års opphold?– Vanskelig og litt forvirrende, innrømmer skuespilleren.– Mye av innspillinen av «Hobbiten» ble gjort med meg alene i studio, uten kulisser og med motspillere som ble «lagt til» senere. De ble representert av staker med kuler på toppen som lyste når de snakket. Jeg fikk høre replikkene deres gjennom et høreapparat. Så teknisk var filmingen frustrerende. Men det var kos å møte igjen de som jeg hadde jobbet sammen med under innspillingen av «Ringenes herre». – Etter å ha spilt Gandalf i tre filmer, var du virkelig lysten på å spille rollen på ny?– Selv om jeg hadde spilt han før og måtte tilbringe over ett år hjemmefra, ville jeg ikke at en annen skulle spille Gandalf. Og jeg liker meg godt i New Zealand, og det er alltid moro å jobbe med Peter Jackson. Valget var ikke så vanskelig. McKellen var ikke den første som ble tilbudt rollen som Gandalf. Både Anthony Hopkins og Sean Connery takket først nei. Og McKellen gjorde nesten det samme.– For jeg hadde ikke lest «Ringenes herre». Men da jeg hørte at det innebar et års arbeide og at filmserien ville koste 300 millioner dollar, tenkte jeg, 'Dette er et stort prosjekt, kanskje burde jeg si ja.' Heldigvis gjorde jeg det før jeg fikk sett Peter Jacksons filmer (før «Ringenes herre» var regissøren kjent for sine skrekkfilmer. Red.anm.). Hadde jeg sett dem, ville jeg nok ikke tatt jobben.

En forferdelse

McKellen kom uvanlig sent i gang med en filmkarriere. Utrolig nok ble det ikke fart i hans filmkarriere før han hadde fylt 55 år.– Ja, filmkarrieren min var en forferdelse i 30 år. Ingen så filmene jeg spilte i. Først da «Cold Comfort Farm» ble en kulthit i USA i 1995, tok karrieren av. Regissør Bryan Singer oppdaget meg og ga med roller i «Apt Pupil» og «X-Men». De førte til «Ringenes herre». Hele filmkarrieren min er basert på flaks. Den anerkjente scenekunstneren sa ja til å spille i «X-Men» fordi regissøren var homse og mente at filmen var en parallell til homolivet: «Er du homo, prøver du da å forminske forskjellene mellom deg og de streite for å høre hjemme? Eller gjør du som Magneto og synes du er veldig lik dem, bare litt bedre?».– Filmene er så populære blant unge homser fordi de identifiserer seg med historier som forteller at selv om samfunnet ikke ser det slik, så er vi alle unike. Takket være sine filmsuksesser ble Sir McKellen adlet i 1990 for sitt scenearbeide. Han kom ut av skapet i 1988, under en radiodebatt på BBC om Section 28, Margaret Thatchers lov som forbød informasjon om homofili i engelske skoler. Å stå fram som homse var «det eneste viktige jeg har gjort i livet». Siden 1994 har han turnert verden rundt med sitt one-man show, «A Knight Out».– Alt i livet ble bedre etter at jeg kom ut. Jeg trengte ikke sensurere følelsene mine. Det var lettere å gråte og lettere å være lykkelig. Jeg kunne være meg selv, og det gjorde meg til en bedre skuespiller. Jeg har mer dybde nå. – Hvorfor er så mange skuespillere homofile?– Homofile bruker så mye tid på å spille streite og late som om vi er en annen, at vi til slutt blir riktig gode skuespillere.

Fryktet fengsel

Å være åpen homse i Hollywood har ikke skadet McKellens karriere. Derfor har han også liten tålmodighet med skuespillere som forblir i skapet. I sin tid prøvde han å overtale legendene Alec Guinness og John Gielgud til å komme ut. Begge avviste forlaget.– Unge skuespillere tror at åpenhet vil ødelegge deres potensielle kommersielle suksess. Men det finnes åpne homofile manusforfattere, regissører, kameramenn, agenter, og ingen har tapt jobber fordi de er homo. Skaphomsene burde få seg en annen jobb hvor de kan leve livene sine uten frykt. – Men er ikke dette hyklerisk fra en kar som ikke kom ut før han var 49 år gammel og vel passert helterollens tid?– Sant nok, svarer homoaktivisten som sist oktober mottok det engelske homobladet Attitudes Icon award. – Men da jeg var ung, ble jeg i skapet fordi jeg fryktet fengselstraff. Samfunnet har endret seg siden den gang og er fremdeles i endring. I England ble det mye oppstyr da Shakespeare-tolkeren insisterte på at William Shakespeare var homo.– Shakespeare likte åpenbart sex med menn, hevder McKellen.– I «Kjøpmannen i Venedig» står behandlingen av både homofile og jøder sentralt i handlingen. Stykket tar for seg et trekantforhold mellom to menn og en kvinne. Shakespeares komedier er fulle av cross-dressing og forkledninger. Selvfølgelig var han homse.

Religionsmotstander

Når McKellen har tid, holder han foredrag for å fremme toleranse for homofile blant engelske skoleelever.– Andre homse bør gjøre det samme. Stikk innom din gamle skole og hold et fordrag. Slikt er viktig. Ring opp skolen og si, «Jeg er homofil og gikk på denne skolen, og nå lurer jeg på hva dere gjør med homomobbing?». En skole inviterte meg til å holde foredrag etter at to elever kom ut. Overlæreren visste ikke hvordan han skulle takle situasjonen. Og tenk, han hadde ingen anelse om hvor mange av skolens lærere som var homofile. Han trodde det kun var disse to elevene som var homo! Det er på tide å gjøre det klart at det finnes homofile barn i skolene. Og det er viktig å snakke med tolv- og trettenåringer om slikt, for på denne alderen er de som svamper enten det gjelder homohat eller toleranse. Homokampen har gjort McKellen til en sterk motstander av organisert religion.– Jeg ser på dem som mine fiender fordi de behandler meg som sine fiender. Ikke alle kristne gjør det, selvfølgelig. Ikke alle jøder heller, ikke alle muslimer. Men de religiøse lederne gjør det. Og hvorfor skal jeg godta det en som lever i selvvalgt sølibat mener om mine seksuelle behov? Personen baserer jo sitt syn på lover som tilhører bronsealderen!

Ny homsekomedie

I en ny ITV-serie skal han spille mot Derek Jacobi som han ble vilt forelsket i som 18-åring på Cambridge, som han har fortalt: «Men følelsene forble hemmelige og det kom ingen respons.» Nå skal de to homsene spille et kjærestepar som har bodd sammen i den samme leiligheten i Covent Garden i London i 50 år. Serien beskrives som en komedie om et knippe venner som liker å krangle og spille hverandre puss, melder Hollywood Reporter. Bak prosjektet står Gary Janetti, som tidligere har produsert og skrevet manus til «Will & Grace» og «Family Guy». Med på laget er også den britiske dramatikeren Mark Ravenhill. Serien skal ha sendestart neste år. McKellen er en flott homoambassadør både på og utenfor scenen, men han holder sitt privatliv meget privat.– Fordi det er urettferdig for partneren min at jeg snakker om han, påpeker McKellen.– Så jeg verken snakker om eller viser han fram. For slikt kan kun skade et forhold. Trass sine 73 år har McKellen fortsatt masse energi og entusiasme for yrket sitt. Og absolutt ingen planer om å pensjonere seg. Ei heller vil den populære skuespilleren skrive sin biografi.– Jeg hater selvbiografier! Siste kapittel mangler jo alltid! Dessuten skriver jeg nok om min karriere på websiden min, så det får holde. Men jeg vet hva jeg ønsker det skal stå på gravsteinen min: «Her ligger Gandalf. Han kom ut av skapet».

Powered by Labrador CMS