Urix

Transkvinne drept like etter ny lov innført i Georgia

Men det er ikke kjent om drapet kan knyttes til den nye anti-lhbt-loven i landet.

Kesaria Abramidze
Publisert

VG melder fredag at transkvinne og modell Kesaria Abramidze (37) ble drept onsdag, dagen etter at Georgia vedtok en omfattende anti-lhbt lov.

Loven omfatter blant annet forbud mot likekjønnet ekteskap, pridemarkeringer, regnbueflagg og såkalt skeiv propaganda. I tillegg forbys kjønnsbekreftende behandling og endring av kjønnsbetegnelser i offisielle dokumenter.

Før loven ble endelig vedtatt sa Mina Skouen i Helsingforskomiteen til Blikk at det i Georgia lenge har vært en «bevisst bruk av homofobi og transfobi hos flere av partiene, som brukte lhbt til å engasjere konservative velgere.»

Skouen påpekte også at det har vært en voksende voldsbølge rettet mot skeive, og særlig homofile menn og transpersoner i landet.

Kesaria Abramidze representerte Georgia i Miss Trans Star International i 2018, og har omtrent en halv million følgere på Instagram.

Abramidze ble knivstukket i sin egen leilighet. Om drapet kan knyttes til lovendringen er ennå ukjent, ifølge The Guardian.

En person er arrestert for drapet.

Allerede før drapet, som fikk flere europeiske politikere til å reagere, vakte loven internasjonale reaksjoner.

EUs kommisær for menneskerettigheter sa i en uttalelse onsdag at loven fratar lhbt-befolkningen grunnleggende menneskerettigheter.

 «Loven nekter lhbt+folk verdighet, og undergraver verdier om likhet, inkludering og mangfold, som er grunnstein i et demokratisk samfunn.»

Kommisæren oppfordret også landets politiker til å avstå fra stigmatiserende språk, og ba innstendig presidenten i Georgia til å legge ned veto mot loven.

Presidenten har foreløpig lagt ned vedtok mot en invaderende overvåkingslov, til ingen nytte. Det ledende partiet i Georgia, Georgias drøm, har for stort flertall i nasjonalforsamlingen.

Powered by Labrador CMS