Urix

Høyesterett i Ghana opprettholder forbud mot homo-sex

Mens forslaget om en omfattende anti-lhbt+-lov er til behandling innstiller ghanesisk høysterett på å opprettholde en gammel lov om forbud mot sex mellom menn. 

Ghana vil gjør det forbudt å være skeiv. Her et kart over Ghana, i regnbuefarger.
Publisert Sist oppdatert

PinkNews melder fredag at høyesterett i Ghana onsdag avviste et søksmål for å endre en lov fra 1960-tallet, om forbud mot sex mellom menn. 

Seksuelt samkvem mellom menn kan i følge loven straffes med tre års fengsel. Forbudet skriver seg fra den gang Ghana var underlagt britisk kolonial lovgiving. 

Bakgrunnen for domstolens beslutning skal i følge Reuters bli gitt senere. 

I februar vedtok parlamentet en endra drøyere anti-lhbt+-lov. I følge den kontroversielle loven, som fortsatt ligger til behandling hos presidenten, er det straffbart å identifisere seg som skeiv.  Strafferammen er tre år.  

I lovforslaget ligger det også et forbud mot å danne eller finansiere lhbt+-grupper. For organisering er strafferammen fem år. Skulle man drive opplysningsarbeid om skeiv identitet eller skeive rettigheter rettet mot barn, er strafferammen hele 10 år. 

– Det å kriminalisere folks identitet er en svært farlig utvikling. Vi er i kontakt med lhbt-personer i Ghana som er åpne og som naturlig nok er livredde nå, sa daværende FRIs leder Hilde Arntsen til Blikk da nyheten om lovforslaget først ble kjent. 

Til PinkNews forteller skeive ghanesere at de i påvente av implementering av det drakoniske lovforslaget stilles overfor valget mellom å rømme landet eller avvente rettsforfølgelse. 

– Vi er redde, sier anonyme kilder til PinkNews. 

The Guardian skrev i mai om at IMF og Verdensbanken kan legge press på Ghana for at lovforslaget ikke skal gå igjennom, eller omgjøres. I fjor frøys Verdensbanken finansiering til Uganda, som har innført tilsvarende lovgiving. 

Powered by Labrador CMS