Skeiv sommer

– Det er mye magisk ved å være oss

Gisle A. Gjevestad Agledahl beundrer dem som ikke får plass i noen kåring, men som gjør det de kan der de er. I sommer har han prøvd - og feilet - på å logge av. 

Gisle A. Gjevestad Agledahl har blitt kåret til et skeivt forbilde av avisa Nationen.
Publisert

I intervjueserien Skeiv sommer har vi i år snakket med mange av dem som nylig ble kåret til et Skeivt forbilde av avisa Nationen.

Gisle A. Gjevestad Agledahl er, som Nationen skriver, en prisbelønnet journalist og programleder som dykker inn i de vanskeligste temaer med omsorg og engasjement.

I 2021 flyttet Agledahl fra Oslo til Fyresdal, hvor han, til tross for motstand i planleggingen, fikk arrangert Pride sommeren 2021.

– Hva betyr enn slik utmerkelse som denne i Nationen for deg? 

– Det er motiverende. Og ikke minst veldig stas å få være i så godt selskap, med mange jeg også står på skuldrene til. Beundrer de alle sammen, jeg, sier Agledahl til Blikk før han utroper: Men!

– Ikke minst beundrer jeg de som ikke får plass i noen kåring, men som gjør det de kan der de er. Enten det er rundt middagsbordet hjemme eller på arbeidsplassen eller hvor som helst. Der skjer det mye viktig.

 – Hva gjør du i sommer?

– Jeg prøver å logge av (og feiler), ser dokumentarer på festivaler i Barcelona og New York, feirer Pride og spiller spill med familien i Larvik. Og så skal jeg runde av sommeren med å se Troye Sivan og Charli XCX spille tilbake i New York. Det tror jeg faktisk ikke jeg overlever.

 – Beste sommerminne?

– Ikke et konkret minne, men de dagene med kveldssol og vin og musikk og alt flyter litt og det gjør ikke noe for ingenting haster, kanskje. Det er noen av de beste dagene.

 – Verste sommerminne?

– Timene etter terrorangrepet utenfor London var opprivende og jævlige.

 – Liker du spontane turer, eller er du en planlegger?

– Elsker planlegging men kommer sjelden så langt, så jeg må ofte ta til takke med spontanitet. Men en slags mellomting er at jeg har begynt å jevnlig pinne restauranter, bruktbutikker og andre steder jeg leser om på Google Maps.

– Så kan jeg rusle innom hvis jeg er i nærheten. En liten hack.

 – Hvilke skeive saker brenner du for?

– Det er mye å ta av. Kan jeg velge meg en litt lett en, siden dette er en sommerprat, spør han. 

Dette fordi han tenker mye på skeiv glede om dagen.

– Friheten, samholdet, kultur, kunst, humor, resiliens, valgte familier, forståelsen vi har av oss selv og verden rundt oss. Det normbrytende. Og magetopper, å gå veldig fort, popmusikken. Hehe. 

– I offentligheten er det, naturlig nok, mye fokus på alle utfordringene som finnes for skeive. Og det er viktig! Men det er også

– Hva leser og ser du på i sommer?

– Jeg plukket akkurat med meg «Swimming in the dark» av Tomasz Jedrowski. Og så hører jeg på lydboka til Julia Fox, «Down the drain», som er perfekt lest av henne selv med akkurat riktig mengde knirk på stemmen.

– Og så ser jeg på «House of Dragons», som jo er «Succession», bare med drager. Gøy!

 – Favorittsommerlåt?

– Akkurat nå Omar Apollo - Spite, Charli XCX - Everything is romantic og Caroline Polachek - Sunset.

 

Powered by Labrador CMS