Manny de Guerre er en av lederne for filmfestivalen Side by Side i St. Petersburg, Russland. GLAAD hedret henne med International Advocate for Change Award 12. april i Los Angeles.

Side by Side drives av Manny de Guerre og Gulya Sultanova og ble grunnlagt i 2007 i St. Petersburg, Russland. Året etter gjorde de et historisk forsøk på å arrangere Russlands første LHBT filmfestival: et banebrytende arrangement med mål om å direkte utfordre den utbredte intoleransen, fordommene og vold rettet mot seksuelle minoriteter, som så ofte og åpenlyst uttrykkes i det russiske samfunn. Festivalen møtte sterk motstand og arrangementene måtte flyttes til et hemmelig sted. Andre forsøk i 2009 ble en suksess, med rundt 2000 besøkende fra både LHBT-miljøet og det ordinære publikum.

Side By Side engasjerer seg stadig i menneskerettighetssaker og arbeider for et tolerant samfunn hvor seksuelle minoriteter, individets rett til frihet og å ta sine egne valg blir respektert og beskyttet. Deres ønske er et samfunn hvor alle lever fritt og uten frykt, et samfunn som i alle ledd fremmer menneskerettigheter og aksepterer og respekterer mangfoldet av menneskers seksualitet og kjønnsidentitet.

GLAAD (Gay & Lesbian Alliance Against Defamation) delte i år ut prisen International Advocate for Change Award for første gang og Manny de Guerre var selv tilstede i Los Angeles for å ta i mot prisen.

Fra St. Petersburg til Moskva
I 2013 besøkte Manny de Guerre og Gulya Sultanova Skeive Filmer i Oslo som en del av festivalens fokus på Russland og kampen for lhbt-rettigheter. Aktivistene mottok økonomisk støtte fra LLHs solidaritetskonto og fra Skeive Filmer.

Skeive Filmers leder Bård Ydén var i St. Petersburg i november i år og deltok på Side by Side som jurymedlem. Festivalen ble evakuert før den rakk å åpne etter at det ble ringt inn en bombetrussel mot Varshavsky-jernabenstasjonen hvor festivalen skulle åpne i et kjøpesenter. Alle tilstedeværende ble holdt på gata i to timer mens området ble gjennomsøkt. Hele fem bombetrusler ble fremsatt mot festivalen i fjor.

Bård Ydén er glad for at Side by Side nå hedres av GLAAD.
– Jeg fikk høre nyheten fra en venninne som jobber i det amerikanske lhbt-magasinet Advocate og ble selvsagt veldig glad, sier Ydén til Blikk Nett.

På samme tid er han overrasket over at utdelingen ikke har fått større oppmerksomhet.
– Prisen til Manny og Side by Side har på en måte fløyet under radaren, og det er synd. Det har i det store og hele vært lite oppmerksomhet rundt lhbt-situasjonen i Russland nå etter OL.

Ydén forteller at kampen for lhbt-rettigheter fortsetter i Russland til tross for at verdenssamfunnet ikke legger like stort press på russiske myndigheter lenger.
– Side by Side er en filmfestival som flytter rundt i Russland og nå har turen kommet til Moskva. Fra den 24. til 27. april arrangeres Side by Side i Moskva, sier han og forteller at det nå er viktig å følge med på sosiale medier og i media.

– Det er utrolig viktig at engasjementet rundt Russland ikke bare blir et blaff. Det er lett for at det blir slik og at engasjementet går i glemmeboka. Jeg håper GLAAD-prisen er med på å holde fokuset oppe.

Se takketalen til Manny de Guerre her på Blikk Nett.