Skeiv historie

Nå skal det skeive Grenlands historier ut av skapet

Ildsjeler har startet Skeivt historielag Telemark for å ta vare på historiene om hvordan skeive her har levd sine liv og kjempet for sine rettigheter.

Grenland Pride ble arrangert for femte gang i september. Selve paraden forgikk i Porsgrunn.

Mange homofile i Telemark «flyktet» til Oslo for å bli akseptert. Selv om noen ble værende igjen, hadde ikke homofile noen egen forening i Telemark så sent som i 1978. Da kom Det Norske Forbund av 1948 på opplysningsturné i Grenland.

«Jeg vet ikke om det er riktig at det var et mørkeland, men det har slått oss at det er så lite som er dokumentert om hvordan homofile levde sine liv her», sier Kjersti Ulriksen, som er en av et lite knippe ildsjeler som i vinter har startet Skeivt historielag Telemark, som er det aller første laget for skeives lokalhistorie i Norge.

«Historien blir skrevet av majoriteten og dem som har makt, og det vil ofte si hvite menn med god råd. De etterlater seg mye materiale og livene deres blir godt dokumentert. De skeives liv i Telemark er lite dokumentert, og det begynner å haste fordi mange av dem som kan fortelle begynner å dra på åra», sier Jeanette Høie, som er en av de andre initiativtakerne, til Telemarksavisa.

Ideen til å stifte historielag fikk de i 2022, da Telemark Museum arrangerte seminaret «Telemark under regnbuen». Da var det 50-årsmarkering for oppheving av straffelovens forbud mot homofilt samliv.

«Vi ønsker først og fremst å dokumentere levde liv i Grenland og Telemark», sier Jeanette Høie.

Den nystarta organisasjonen har fått 250.000 kroner i støtte fra Kulturdirektoratet for å komme i gang, og vil bruke litt av disse pengene til et masterstipend til en student som vil fordype seg i skeives historie i Telemark.

 

 

 

 

 

Powered by Labrador CMS