– Greven er homo!

Publisert

Blikk Nett møtte Kjell Nordström på varehuset Steen & Strøm, hvor kostymene fra filmen Reisen til Julestjernen skal stilles ut som del av julevinduene. Sverre Brandts teaterstykke Reisen til Julestjernen, ble oppført første gang andre juledag 1924. Stykket innehar Nationaltheatrets rekord i antall forestillinger – i januar 1962 ble stykket oppført for 500. gang. Stykket har også blitt oppført på mange andre scener i inn- og utland. I 1976 ble teaterstykket filmet og Hanne Krogh spilte rollen som Sonja. Knut Risan og Bente Børsum spilte noen av de andre ledende rollene. Reisen til Julestjernen har blitt vist hver julaften i samsending på NRK1 og NRK Super, og er en erkenorsk tradisjon. Nå kan man også gå på kino og se en ny versjon av den folkekjære filmen. Reisen til Julestjernen anno 2012 kan skilte med skeive Stig Werner Moe i rollen som den onde greven, og den beryktede designeren Kjell Nordström har signert kostymene.

– Gleder du deg til jul Kjell Nordström?

– Jeg både gleder og gruer meg. Med Reisen til Julestjernen har jeg for så vidt feiret jul sammenhengende de siste to årene, så jeg har vel egentlig en overdose jul. Når det er sagt, så gleder jeg meg veldig til å dele jule med alle som skal på kino og se filmen og ikke minst de som tar seg turen til Steen & Strøm for å se kostymene utstilt.

– Var du nervøs for å gi deg i kast med en nasjonalarv som den opprinnelige filmen tross alt er?

– Jeg har ikke sett originalen med Hanne Krogh, og heldigvis skjønte jeg ikke at det var den norske folkesjelen jeg la meg ut med når jeg takket ja til å lage kostymene til Nils Gaups versjon av Reisen til Julestjernen. Man må være ganske så uredd for å gi seg i kast med noe så stort som denne filmen.

– Er du uredd?

– Ja. Men det som er vel så viktig er å være nøytral i forhold til hvor viktig originalfilmen er for det norske folk. Kjell Nordström er for mange kjent som mannen bak merket og konseptet Baron von Bulldog, som har forarget og begeistret med sine kleskolleksjoner. Nordström er også en kjent frisør og har blitt kåret til Årets Frisør to ganger i karrieren. Nå hylles han for sitt kostymedesign i en rekke filmer.– Det er flott selvfølgelig. Jeg var i utgangspunktet drittlei av å jobbe med trend og mote, og ikke minst hår, og ville prøve noe annet. Nå har jeg levert kostymer til ti filmer, og flere blir det. Egentlig har jeg jobbet med kostymer hele livet. Mange trodde Baron von Bulldog handlet om mote, men det gjorde det ikke. Det var kostymer alt sammen. Derfor var overgangen til kostymedesign helt naturlig. Men det må også legges til at jeg har hatt utrolig mye flaks.

Flere filmer i vente

Reisen til Julestjernen vises ikke bare her til lands. Filmen er solgt til over 70 land verden over. Det betyr at Nordström får et stort publikum som ser arbeidet hans, og kanskje ligger et internasjonalt gjennombrudd å venter i kjølvannet.– Det at filmen er solgt til så mange land vises dessverre ikke på lønnsslippen, og om det blir et internasjonalt gjennombrudd gjenstår å se. Jeg tar en film av gangen. Jeg føler meg veldig heldig som har fått nye filmoppdrag hele tiden.

– Er det nye filmer på gang?

– Ja. Jeg skal jobbe med en ny barnefilm, en stor internasjonal produksjon. Men jeg kan ikke røpe noe mer enn akkurat det nå. Men det er veldig moro å jobbe med og for barn, fordi det innebærer at jeg må åpne opp alle sanser og finne fram barnet i meg selv. Barn har ikke samme begrensninger som voksne har - og jeg blir veldig barnslig selv av å jobbe med barn. Nordström har tilbrakt mye tid de siste to årene i Praha, hvor reisen til Julestjernen har blitt spilt inn og hvor mange av kostymene også har blitt produsert.– Jeg har jobbet med to filmer i Praha de siste årene. Mange tror at man drar til Praha fordi det er så billig der. Tsjekkia er ikke billig i det hele tatt. Det man derimot får er ekte håndtverk. Den typen kostymer som jeg har laget til filmen Flukt og Reisen til Julestjernen kunne jeg ikke fått produsert i Norge. I Praha har man de gode gamle damene som sitter og broderer for hånd og skreddere som syr så det spruter.

– Reisen til Julestjernen er en familiefilm, men har du lagt inn noe homoene kan kjenne igjen i filmen?

– Det er en film for barn i alle aldre. Når det gjelder homoreferanser, så tror jeg man skal ha veldig dårlig fantasi om man ikke skjønner at Greven er en homoskrulle deluxe og at heksen er en real fag hag. Reisen til Julestjernen vises på kino over hele landet. Kostymene fra filmen stilles ut i Steen & Strøms julevinduer i Nedre Slottsgate 8, Oslo.

Powered by Labrador CMS