Urix

Prest saksøker Grindr

En prest i USA saksøker Grindr etter å blitt outet og mistet jobben.

Ifølge søksmålet sier Jeffrey Burrill at han aldri ville ha registrert seg på Grindr hvis han hadde visst at data ville bli tilgjengelig for offentligheten.
Publisert Sist oppdatert

Sjekkeappen Grindr saksøkte i fjor den norske stat for å ha feiltolket personopplysningsloven, men sjekkeappen tapte i Oslo tingrett i juli i år.

Grindr gikk til søksmål etter at Datatilsynet ga ut en rekordbot på 65 millioner kroner. Vedtaket ble så opprettholdt av klageorganet Personvernnemnda.

– Dommen virker grundig, og vi er fornøyde med at tingretten er enig med våre og Personvernnemndas konklusjoner, sa direktør Line Coll i Datatilsynet i en pressemelding etter dommen.

Med tapet i tingretten må Grindr betale boten, samt rundt en halv million kroner i sakskostnader, viser avgjørelsen fra Oslo tingrett ifølge NRK.

– Viktig seier for personvernet

Forbrukerrådet klaget inn Grindr i 2020 etter at det ble avdekket at appen samlet inn og delte sensitive personopplysninger om brukerne med en rekke andre kommersielle aktører, som igjen forbeholdt seg retten til å dele dette videre med potensielt tusenvis av andre selskap, med hensikt om å målrette reklame.

– Dette er en viktig seier for personvernet. Tingretten slår fast at Grindr har hatt en praksis som er i strid med personvernreglene, sa regjeringsadvokatene Hanne Bjurstrøm Jahren og Thea Westhagen Edell, som førte saken for staten, i en uttalelse til NRK.

Vedtaket, som gjaldt perioden fra 20. juli 2018 til 7. april 2020, slo fast at Grindr ikke hadde gyldige samtykker til utlevering av personvernopplysninger.

Trøbbel i USA

Nå har en amerikansk prest saksøkt app-giganten.

Jeffrey Burrill, en prest fra Wisconsin som mistet jobben sin etter at det ble kjent at han brukte Grindr, saksøker nå den skeive sjekkeappen og hevder at hans data ble solgt uten hans samtykke.

Jeffrey Burrill, som tidligere har fungert som øverste administrator for USAs katolske biskopers konferanse (USCCB) frem til han trakk seg i 2021, påstår at Grindr unnlot å informere ham om at hans data ble solgt til eksterne leverandører. Dette gjorde det mulig for personer utenfor appen å oppdage at han brukte den.

Ifølge søksmålet til Burrill, som ble gjort kjent av Washington Post, førte prestens data til "betydelig skade" på hans omdømme, spesielt med tanke på løftet om sølibat som prest og den katolske kirkes holdning mot homoseksuelle handlinger.

Outet av kristen nettside

Burrill ble tvunget til å trekke seg fra stillingen etter at det kristne nyhetsnettstedet The Pillar publiserte en sak som avslørte Burrills gjentatte besøk på skeive barer og bruk av sjekkeappen. The Pillar rapporterte at de hadde sporet og verifisert aktivitetene til Burrill ved bruk av nettdata.

I søksmålet hevder Burrill at The Pillar fikk dataene fra Catholic Laity and Clergy for Renewal (CLCR), en kristen organisasjon som kjøpte data fra skeive sjekkeapper, noe som antyder at Grindr har solgt dataene til organisasjonen.

«Vi ønsker svar slik at vi kan bruke det som en advarsel til andre Grindr-brukere», sier Gregory Helmer, advokaten til Burrill, ifølge Washington Post.

Ifølge søksmålet sier Burrill at han aldri ville ha registrert seg på Grindr hvis han hadde visst at data ville bli tilgjengelig for offentligheten.

 

 

 

 

Powered by Labrador CMS