Scene
Villskudd til scenen
44 år etter at boka «Villskudd» kom ut, skal kjærlighetshistorien om Yngve og Magnus fortelles fra en scene for første gang. Stykket får premiere på Kilden Teater i mai.
Forestillingen «Villskudd» tar utgangspunkt i Gudmund Vindsuns
roman med samme navn, en bok som har betydd enormt mye for en hel generasjon
skeive etter at den ble utgitt i 1979. Romanen har undertittelen «Sangen
til Jens», en hyllest til Vindsuns venn, kjæreste og læremester Jens
Bjørneboe.
«Villskudd» har solgt i over hundre tusen eksemplarer, et uvanlig høyt antall for en debut, og svimlende høyt for en roman som handler om kjærlighet og sex mellom gutter.
Yngve og Magnus
Gudmund Vindsuns historie om Yngve og Magnus, handler om deres reise mot å forstå sin egen identitet på slutten av 60-tallet - i en tid der homofili var tabu og straffbart. Først 14. april 1972, fjernet Stortinget den forhatte paragraf 213, som stemplet menn som hadde sex med menn, som kriminelle.
Når boka begynner, er Yngve er ung, veltrent og lykkelig forelsket. Som homofil skammer han seg verken over hvem han er, eller hva han gjør. Kameraten Magnus er Yngves motstykke. Han skammer seg så mye at det ødelegger livet hans.
«Magnus og Yngve går på ungdomsskole, og er bestekamerater. Når Yngve skjønner at han elsker Magnus og at han vil være sammen med ham, så får han sjokk. Han ber til Gud; «La meg ikke være homo». Men det går ikke over, han er faktisk skapt sånn», forteller Vindsun.
Ulikhetene til tross; samfunnets fordømmelse av homoseksualitet rammer dem begge hardt.
Skeivt ensemble
I mai skal Kilden Teater for første gang presentere «Villskudd» på scenen i Kristiansand.
– Vi gleder oss veldig til dette, og håper vi kan fortelle denne kjærlighetshistorien også til nye generasjoner, sier teatersjef i Kilden Teater, Valborg Frøysnes.
Hovedrollene som Yngve og Magnus skal spilles av de to skeive skuespillerne, Eirik Langås Jørgensen og Fredrik Høstaker.
Kjente seg igjen
For Langås Jørgensen var «Villskudd» et friskt pust. Selv om han er født på slutten av 90-tallet, var det lite å finne av skeive kjærlighetshistorier da han vokste opp.
– Jeg syntes det var spennende å kjenne på at jeg kjente meg så ekstremt igjen. Vi hadde ikke sånne romaner da jeg vokste opp, men skeive fortellinger hvor det enten var aids eller lignende inne i bildet. Aldri slike kjærlighetshistorier.
I likhet med Høstaker ble også Langås Jørgensen bergtatt av boka nå.
– Samtidig så hadde jeg kanskje trengt boka som 11-12-åring i menighet på Sørlandet. For den gir ganske mye bensin til å ta kampene, stå opp for seg selv og finne sin plass i verden. Og det tror jeg gjelder uansett hvem man er og hva slags seksuell legning man har; hvordan kan jeg finne min plass i verden, og hvordan kan jeg være meg?
Fritt etter boka
Urpremieren av forestillingen, omtales av Kilden Teater som «fritt etter boka av Gudmund Vindsun».
– Samnøen har vært tydelig på at det er historien til Yngve og Magnus han ønsker å dramatisere, og den utspiller seg hovedsakelig i første del av boka. Det er ikke så ofte skeives historier blir spilt, og når det skjer, handler det ofte om død og aids og misbruk og utenforskap. Jeg tror det blir fint å kunne formidle kjærligheten slik som den oppleves av de som berøres, sier Frøysnes. Regi og scenografi er ved Erlend Samnøen.
Dårligere i Agder
Frøysnes forteller at litt av grunnen til at Kilden Teater i Kristiansand har ønsket å sette opp dette stykket, er funnene i rapporten fra Likestillingssenteret i 2018 viser at skeive i Agder har i større grad enn den øvrige skeive befolkningen i Norge, forsøkt å ta sitt eget liv.
– Rapporten viste tydelig at skeives levekår var langt dårligere enn andre steder i landet og at kompetansen om lhbt generelt var lav, noe som ofte fører til mer diskriminering. Dette har vært viktige utgangspunkt for kunstnerisk råd i Kilden Teater i valg av materiale.
«Villskudd» får urpremiere 5. mai, og skal spilles til i begynnelsen av juni.