Helse
Alder er ingen hindring
Tradisjonelt har smittevern vært rettet mot yngre aldersgrupper, men nå viser en engelsk studie at forebygging må tilpasses flere aldersgrupper. Homofile og bifile menn over 70 har nemlig et svært aktivt seksualliv med flere ulike partnere. – Det er veldige interessante funn, og generelt så tenker man at mennesker over en viss alder ikke har seksualliv, sier lege, psykiater og spesialist i klinisk sexologi Haakon Aars.
University of East Anglia (UEA), har i samarbeid med King's College London og University College London, gjennomført en studie som knuser myten om at sexlivet forvitrer etter fylte 70. I alle fall når det gjelder homofile og bifile menn, skriver pinknews.com
Studien var en seksualvaneundersøkelse relatert til utbruddet Mpox i 2022, for å se hvordan seksuell adferd endret seg med alderen med tanke på å lage en målrettet modell forebygging av spredning av seksuelt overførbare infeksjoner.
Undersøkelsen omfattet mer enn 5000 personer i alder 18 +. Rundt 3000 var utvalgt fra den generelle befolkningen, og nærmere 2000 var menn som har sex med menn rekruttert fra sosiale medier.
Et av de overraskende nøkkelfunnene i undersøkelsen er at en stor andel av homofile og bifile menn over 70 år hadde et aktivt seksualliv med flere partnere. Det samme gjaldt ikke for heterofile kvinner og menn.
Om lesbiske og bifile kvinner er mer aktive seksuelt enn sine heterofile medsøstre vet man ikke. Ifølge studien er andelen av lesbiske, bifile kvinner og transpersoner som deltar i undersøkelsen for liten til at de kunne lage pålitelige analyser.
Myte
At det er forskjell mellom homofile og heterofile menn er et bilde lege, psykiater og spesialist i klinisk sexologi Haakon Aars kjenner igjen.
– Det er veldige interessante funn, og generelt så tenker man at mennesker over en viss alder ikke har seksualliv. Men det er også mine erfaringer at homofile og bifile menn har et aktivt seksualliv langt opp i alderen, sier Haakon Aars til Blikk.
– Det gjelder ikke bare homofile menn og det er en myte at sexlivet opphører med alderen. Man har kanskje mindre sex og ikke så hyppig som når man er yngre, men lysten opphører nødvendigvis ikke.
Andre samlivsformer
Aars knytter «myten» både til heterofile samlivsformer og det at kvinner etter menopausen ofte får mindre sexlyst. Begge deler kan påvirke sexlivet og føre til at lysten forsvinner med årene.
– For både menn og kvinner er det testosteron som er det drivende hormonet for seksuell lyst. Menn får også lavere testosteronnivå med alderen, men man er mye mer bevisst at det er viktig for menn å opprettholde testosteron gjennom kosthold og fysisk aktivitet.
Ifølge Aars er menns egenproduksjon av testosteron knyttet til mengde magefett. Jo større livvidde jo mindre testosteron.
– Min erfaringer er at eldre homofile menn er mer bevisst på kropp og utseende enn eldre heterofile, og jobber derfor litt mer for å unngå «ølmagen».
Aars sier at eldre homofile og bifile menn kanskje også i større grad enn eldre heterofile menn har tilgang til uteliv og deltar på arenaer der sjekking finner sted.
– Selv om den digitale verden har gjort det mer tilgjengelig for eldre heterofile henger nok fortsatt myten om at sexlivet er noe man gir opp med alderen igjen hos den enkelte. Og tradisjonelt har vi skeive brutt med tradisjonelle kjønnsnormer og samlivsformer og har en annen tilnærming til seksualitet enn heterofile, sier Aars.
Liten kunnskap om seksuell helse
Ifølge Aars er manglende kompetanse på seksuell helse blant helsepersonell og ikke minst leger, også en av årsakene til «myten» om sexlivets opphør.
– På medisinstudiet lærer man om fysisk og psykisk helse. Det er ingen obligatorisk undervisning når det gjelder seksuell helse selv om god seksuell helse er like viktig som god fysisk og psykisk helse.
– Heterofile menn og spesielt den eldre generasjon har derfor aldri lært at lysten ikke bare opphører og at det er noe man må jobbe litt for.
Aars er enig med forskerne i studien om at mer forskning på minoritetsseksualiteter og kjønnsidentitet vil bidra til økt kunnskap som er viktig får både folkehelsa og den seksuelle helsen.