Per-Willy Amundsen
Per-Willy Amundsen

– Han kidnapper homosaken

Skeiv Verden kritisk til Per-Willy Amundsen (Frp) som justisminister.

Publisert

Per-Willy Amundsen blir ny Justis- og beredskapsminister. – Han kidnapper homosaken og bruker den mot innvandrere, sier Nina Bahar i Skeiv Verden etter det ble kjent at Amundsen vil bruke homokyss for å teste innvandreres toleranse.

Frp-statsråden Anders Anundsen er på vei ut av regjeringen kunne NTB melde søndag kveld. Ifølge kilder skal justisministerposten fylles av Per-Willy Amundsen (Frp) og det vil annonseres tirsdag 19. desember. Amundsen er i dag statssekretær i Kommunal- og moderniseringsdepartementet.

Nyheten har ikke gått upåaktet hen og i løpet av kort tid dukket det opp tidligere uttalelser og twitter-meldinger signert Amundsen.

Homokyss og toppløse damer

I januar 2007 uttalte Amundsen til P4: «Innvandrere bør testes for å se om de tåler å se blant annet homokyss og toppløse damer før de slippes inn i Norge.» Den gang var Amundsen Fremskrittspartiets innvandringspolitiske talsmann.

I samme anledning uttalte Amundsen til Dagbladet at Frp ønsket seg en presentasjonsvideo til bruk overfor innvandrere.

«Vi ønsker å lage en video som gir et korrekt og sannferdig bilde av hvordan det er å leve i det norske samfunnet. Derfor vil vi utfordre innvandrere på det som er vanskelig å tolerere.»

I 2012 mente Per-Willy Amundsen at det korrekte og sannferdige bildet av det norske samfunnet hadde gått for langt. Det var etter at Frps programkomité foreslo endringer i partiets homopolitikk, som at partiet ikke vil revurdere eller forkaste dagens ekteskapslov, samt at homofile par skal vurderes for adopsjon på lik linje med heterofile par og at partiet ikke sier nei til kunstig befruktning for lesbiske par.

«Folk kjenner seg ikke igjen i verdisynet. Noen har truet med å melde seg ut av partiet, andre har gjort det,» sa Amundsen i et intervju med VG 10. oktober 2012.

Amundsen var i flertallet som stemte mot forslaget om å åpne for homofil adopsjon på Fremskrittspartiets landsmøte samme år.

«Homofile kan sikkert være like gode foreldre som heterofile, men jeg mener at alle barn fortjener å vokse opp med en mor og en far så langt det er mulig å legge til rette for det,» uttalte Amundsen til VG og la til at alle er likeverdige uansett legning.

«Det tror jeg de fleste i Norge er enige om. Men å kidnappe det heterofile ekteskapet blir feil, det handler åpenbart mer om homokamp enn barnas beste. Som politikere må vi tørre å si fra når nok er nok.»

Som Justis- og beredskapsminister får Per-Willy Amundsen blant annet ansvar for å følge opp regjeringens strategi mot hatefulle ytringer, som ble lansert i slutten av november, blant annet på områder som Hatefulle ytringer og hatkriminalitet på internett og sosiale medier.

Falske motsetninger

Nyheten om at Per-Willy Amundsen blir ny Justis- og beredskapsminister faller ikke i god jord hos Skeiv Verden.

– Norge er et land som på mange måter ønsker å være en premissleverandør på lhbtqi-rettigheter, både nasjonalt og internasjonalt. Menneskerettigheter og antidiskriminering står sentralt, noe som er paradoksalt når man har fremtredende politikere som har slike holdninger som Per-Willy Amundsen har, sier Nina Bahar, assisterende generalsekretær i Skeiv Verden.

Bahar mener det er problematisk at regjeringen har statsråder med holdninger som går på tvers av den uttalte plattformen om antidiskriminering og skeive rettigheter.

– Jeg kan illustrere det slik: Erna Solberg er på en måte moren vår og regjeringen er familien til sivilsamfunnet. Men i slekta finnes det også noen kjipe onkler og tanter. Du vet de slektningene som gjør det ekstra kjipt å komme hjem til jul fordi de hele tiden minner oss om at det er oss det er noe feil med, sier Bahar til Blikk Nett.

I rollen som statsråd skal Per-Willy Amundsen fremme regjeringens politikk – og må legge sine personlige holdninger til side. Det beroliger ikke Skeiv Verden.

– På den ene siden sier han at samfunnet ikke skal måtte rette seg etter lhbtqi-bevegelsens rettighetskrav. Men så bruker han homosaken som middel mot innvandrere for å teste deres toleranse. Han kidnapper homosaken og bruker den mot innvandrere og migranter – til tross for at han selv er homomotstander. Det viser at Amundsen stiller andre krav til minoritetsgrupper enn til majoriteten. Det er bekymringsverdig, sier Bahar.

Skeiv Verden hevder at Amundsen bruker falske motsetninger når han vil bruke homokyss som middel for å teste innvandreres toleranse.

– Med det sier han at det ikke er mulig å være begge deler – altså innvandrer og skeiv. Der er jo Skeiv Verden beviset på at det ikke stemmer, avslutter Nina Bahar.