Harm & Hegseth

Publisert

Harm & Hegseth har 50 000 følgere på Facebook. Suksessoppskriften er kjendissladder og historier fra eget homoliv. Neste måned legger de ut på turné.

NAVN:

Morten Hegseth Riiber

ALDER:

31

SIVILSTATUS:

Gift med Anders

KOMMER FRA/BOR:

Stjødal/Oslo

GJØR:

Journalist og programleder for "Panelet" i VGTV

 

NAVN:

Vegard Harm Antonsen

ALDER:

21

SIVILSTATUS:

Singel

KOMMER FRA/BOR:

Stokke/Stokke

GJØR:

Komiker og Mortens makker i "Panelet" i VGTV

Foto: Reidar Engesbak
Foto: Reidar Engesbak

 

«Kjendisjournalistene er kjendisenes kjendiser» står det på Facebook-siden til Morten. Sitatet er et godt utgangspunkt når Blikk skal møte «Harm & Hegseth»-duoen og snakke om hvordan det er å bli så populære av å diskutere snakkiser i kjendis- og underholdningsverdenen og å dele raust fra sitt eget skeive privatliv.

Morten ble med i TV3-serien «Big Brother» i 2006, men ble sendt ut av huset etter 16 dager. Året etter begynte han i VG. Så ble han kjendisreporter i Se og Hør og journalist i TV 2-programmet «Ettermiddagen» – inntil VG ba han være med på å utvikle «Panelet». Programmet hans er nå det mest sette på VGTV.

17 år gammel laget Vegard Harm en profil på den nå nedlagte Twitter-videoplattformen Vine og ble kjapt kjendis. Snart hadde han flere følgere enn både Linnéa Myhre og Hasse Hope. Han sto også bak NRK-serien «Tara og Vegard» i 2015. Nå har den 21 år gamle komikeren 160 000 følgere på Facebook.

 

EKSTRAFORESTILLINGER

Sammen står duoen bak VGs kjendispodkast «Harm & Hegseth» med 60 000 nedlastinger i snitt per episode. Den første ble sendt i januar 2016. Sist de hadde livepodkast, ble episoden nedlastet 140 000 ganger. I begynnelsen av desember podkastet de for et utsolgt Rockefeller i Oslo, og i februar legger de ut på turné og skal innom Kristiansand, Stavanger, Bergen, Ålesund, og Trondheim, og i Bergen og Trondheim er det allerede satt opp ekstraforestillinger.

BLIKK:

Når kjendisjournalister og podkastere selv blir kjendiser, ekskluderer de ikke seg selv fra sjangeren da?

MORTEN:

Vegard var jo kjendis fra før av, men jeg forstår spørsmålet. Jeg er opptatt av å ikke bli for kjent, men det er ikke noe stort problem. Jeg sklir ikke naturlig inn i kjendismiljøet uansett. Jeg er også bevisst på å ikke bare lage glansbilder av kjendisene. Jeg blir en dårligere kjendisjournalist jo mer kjent jeg selv blir.

VEGARD:

Du er like interessert i kjendiser som meg!

MORTEN:

Ja, men jeg har ikke mange kjendisvenner.

 

TRYGG I STOKKE

VEGARD:

Vennene mine er jo venner, enten de er kjendiser eller ei.

MORTEN:

Du er flinkere til å henge i det miljøet – og det er bra. Jeg er tross alt ti år eldre. Men da jeg var 21, gjorde jeg ikke annet enn å svinge rundt på kjendisfester.

VEGARD:

Jeg var mer opptatt av kjendisfester i fjor. Den siste måneden har jeg kun vært på P3 Gull. Jeg blir invitert på massevis, men jeg sier som oftest nei.

MORTEN:

Vegard henger aller helst med bestevenninnene sine hjemme i Stokke, han.

VEGARD:

Det er min måte å bevare min normale tilværelse på. I Stokke føler jeg meg trygg. Der har jeg vennene jeg har hatt siden barneskolen, og familien min. Jeg trenger dem i livet mitt for å kunne klare overfladiske fester.

MORTEN:

Det er lett å bli en smule psykotisk hvis alt skal handle om kjendiser og overfladiske ting.

VEGARD:

Absolutt. For litt siden gikk det opp for meg hvor mye som har skjedd på fire år. Jeg var 17 år da det tok av med Vine og jeg ble gjenkjent på gata. Jeg synes egentlig det er rart at det har vart så lenge.

MORTEN:

Det skumle er at folk tror de kjenner deg fordi du er kjendis. Sannheten er jo at når du er så ung, så kjenner du ikke deg selv engang. Da oppstår det en ubalanse som ikke er sunn i lengden.

VEGARD:

Nettopp derfor jeg gjorde noen tiltak i livet slik at jeg kan beholde roen og faktisk overleve i denne bransjen.

 

FARMOR VISSTE

De to møttes i 2013 da Vegard var gjest i TV 2-programmet «Ettermiddagen» der Morten jobbet.

VEGARD:

Jeg ble invitert som gjest fordi jeg hadde tatt helt av på Vine. Etterpå tok jeg en røyk med Morten.

MORTEN:

Han var jo så ung den gang. Bare 17 år, stakkar. Jeg visste jo at man må trå litt varsomt med sånne unge homofile … Han var jo helt «Ruth» liksom.

VEGARD:

Hahahaha!

MORTEN:

Det kunne jo hende at han likte jenter … hmpf. Så jeg spurte han: «Har du kjæreste, eller?»

VEGARD:

«Nei!» svarte jeg.

Foto: Reidar Engesbak
Foto: Reidar Engesbak

MORTEN:

Året etter var Vegard gjest hos meg igjen, denne gangen i VGTV og spalten «70 spørsmål». På spørsmålet om hvem som er den hotteste kjendisen i Norge, svarte Vegard «Petter Northug». Og da han måtte velge mellom vaskebrett og sprettrumpe på en date, svarte han «vaskebrett». Du kom egentlig ut av skapet da?

VEGARD:

Ja. Jeg kom ut for hele offentligheten – ikke minst mamma. Farmor visste det allerede. Hun visste det før jeg visste det selv. Herregud, hele familien har egentlig visst det hele livet mitt. Jeg løp jo rundt i kjole, lekte med Bratz-dukker og red på hest som liten. De som ikke skjønte at jeg var homo, må ha vært både blinde og døve.

 

LITT REDD HOMSER

BLIKK:

Syntes du det var vanskelig å komme ut?

VEGARD:

Suksessen med videoene mine på Vine ble et vendepunkt for meg. Jeg var veldig usikker på det å være homofil. Jeg skammet meg på en måte. Men idet jeg begynte å vokse på sosiale medier, fikk jeg bekreftelse på meg selv. At folk likte personligheten min. Det var et kick. Da ble det nesten kult å komme ut.

MORTEN:

Da du først var ute av det jævla skapet, så tok du jo helt av!

VEGARD:

Ja, virkelig. Jeg husker første festen jeg var på etter at jeg kom ut. Jeg var sammen med Linnéa Myhre, og det var så mange homser der, og jeg var «full blown» homo hele natta.

MORTEN:

Men du er litt redd for homser fortsatt, er du ikke?

VEGARD:

Ja, jo … Jeg er redd sånne homser som deg og han (peker på Blikk-journalisten). Dere er jo veteranhomser. Jeg tilhører den nye generasjonen som snakker om helt andre ting enn dere.

BLIKK:

Hvordan merker dere aldersforskjellen mellom dere, Morten er ti år eldre enn deg, Vegard?

VEGARD:

Vel, jeg lever jo livet mitt og forsøker å lære så mye som mulig. Om homokamp og rettigheter og sånn.

 

GÅ FOR MEG!

BLIKK:

Du vet hvem Kim Friele er, Vegard?

VEGARD:

Ja, nå vet jeg det. Jeg lærte det da jeg leste Mortens kronikk «Jævla irriterende» om NRK-serien «Jævla homo». Jeg var sikker på at hun hadde noe med kaffe å gjøre.

MORTEN:

Den generasjonen Vegard tilhører vet ikke hvem noen er, med mindre de har gjort noe etter 2001.

VEGARD:

Sånn er det. Men jeg vet hvem Carola er, da …

BLIKK:

Er du en av dem som synes Pride-parader er tåpelige?

VEGARD:

Nei, parader er helt «amazeballs». Jeg var med i FRI-kampanjen «Gå for meg», jeg altså. Men jeg har snakket med unge som synes det blir litt mye med voksne menn i lær og gamle bamser og sånn.

MORTEN:

Jeg hater folk som hater Pride-paraden!

VEGARD:

Det er noen som tror at folk hater oss mer når de ser hvordan folk ser ut i paraden.

MORTEN:

Men nå har vi lært at det er på grunn av de som går i paraden, og andre som har stått på i årevis, at vi har det så bra nå, ikke sant?

VEGARD:

Der er vi helt enige!

 

HOMSER OG JENTER

BLIKK:

Hvem er publikummet deres?

VEGARD:

Veldig unge og pene jenter i alderen 18 til 27 år.

MORTEN:

Pene universitetsutdannede jenter.

VEGARD:

Vi snakker smarte jenter, altså!

MORTEN:

Sånn sett er publikummet vårt overraskende homogent.

BLIKK:

Hva kommer det av at mange homser og jenter har så sterke vennskapsbånd?

MORTEN:

Jeg tror at en homse er det samme for dem som en venninne, men at de slipper konkurranse. Hva tror du, Vegard?

VEGARD:

Jeg er enig. Men vennskap mellom homser og jenter kan være jævlig irriterende også, for andre. Det blir veldig mye noen ganger.

MORTEN:

Spesielt de jentene som på død og liv må ha en homsevenn. Vi er ikke maskoter.

VEGARD:

Venninnene mine får meg til å føle meg verdsatt, og det er digg. Og så er de ikke redd for å terge meg heller. De roper gjerne «hey homo!» til meg. Det elsker jeg.

 

LEVER FINE LIV

I både podkastene og liveshowet snakker de om livet sitt, kjendiser og gud, gjerne krydret med historier fra eget liv.

VEGARD:

Alt Morten forteller meg fra samlivet sitt, er gull – og jeg bruker det for alt det er verdt. Morten og mannen er jo to pene homser, men når de slår ut håret, er de ville.

BLIKK:

Får dere respons fra skeive lyttere?

VEGARD:

Ja, og det er veldig hyggelig. Å høre at jeg har inspirert noen til å komme ut av skapet, er helt fantastisk.

MORTEN:

Tenk så hyggelig å høre sånt i stedet for all den dritten man får – som kritikken av parader og gamle homser. Nei, det er bra med parader, gamle homser og åpne homoer som har podkaster og snakker om kjendiser og sex. Vegard og jeg viser at det går an å leve fine liv, samtidig som vi er oss selv helt fullt.

MORTEN:

En av de mest rørende tilbakemeldingene var fra et homsepar. Han ene hadde kreft og var i behandling. Da hørte de alltid på podkasten vår sammen, og de fortalte at de brukte den som en metode for å komme seg gjennom alt det fæle.

VEGARD:

De sendte bilde av seg selv med hodetelefoner og med oss på øret. Det var så sjukt rørende.

 

LÆRTE AV «SKAM»

MORTEN:

Som ung var jeg veldig radikal. Jeg var med i Rød Ungdom og var så feminist at jeg mente homomiljøet var kvinnefiendtlig. I dag er det likestilling og homokamp som engasjerer meg mest – og da spesielt outsiderne i vårt eget miljø.

VEGARD:

Unge vet veldig lite om den skeive historien.

MORTEN:

Sånn sett var «Skam» jævlig viktig. Jeg lærte av serien selv også.

VEGARD:

Samme her. Jeg skjønte at vi unge må forstå hva de som gikk før oss, faktisk har gjort for at vi har fått de rettighetene vi har i dag.

BLIKK:

Hvem skal lære dere disse tingene, da?

VEGARD:

Jeg har heldigvis homoveteranen Morten, så jeg lærer underveis.

MORTEN:

Jeg husker så godt «Skam»-episoden da Nils Bech sang «O helga natt». Da måtte jeg ringe Vegard på FaceTime. Det var så vakkert.

VEGARD:

Akkurat da var jeg inne i en ekstrem angstperiode. Det ble så sterkt.

 

SELVSENTRERT OG HISTORIELØST

BLIKK:

Temperaturen steg kraftig i det skeive Norge da du, Morten, langet ut mot NRK-serien «Jævla homo» i kronikken «Jævla irriterende». Du skrev at NRK-serien var «det mest konforme og smaksdømmende programmet på norsk tv for tida», og at «de tradisjonelle heterofile verdiene hylles gjennomgående, mens de homofile klisjeene kritiseres og utfordres hele tiden».

MORTEN:

Ja, men den serien var jo jævla irriterende. Den var kjedelig, selvsentrert, historieløs og fordomsfull!

VEGARD:

Jeg har ikke sett «Jævla homo».

BLIKK:

Men den ble jo laget for sånne som deg, jo?

VEGARD:

Jeg vet. Men hvis jeg hadde fått i oppdrag å lage en sånn serie, så hadde den kanskje blitt like fordomsfull.

MORTEN:

Nei, det tror jeg ikke. Du burde faktisk laget den serien! Leste du kronikken?

VEGARD:

Jaaaaadaaaaa. Og jeg var helt enig med deg.

BLIKK:

Morten, du er jo også engasjert i internasjonal homorettighetskamp?

MORTEN:

Jeg var på en demo som FRI, Skeiv Verden og Amnesty arrangerte i protest mot forfølgelsen av homofile i Egypt. Utenfor ambassaden holdt en lesbisk kvinne fra Egypt en appell og gråt for landet sitt. Det som skjer der, er helt for jævlig!

VEGARD:

Dette er sånt unge homoer ikke vet så mye om. At det for mange er en hard kamp bare å kunne være seg selv.

 

PÅ HVERT SITT BORD

BLIKK:

Omgås dere privat?

MORTEN:

Nei.

VEGARD:

Vi kunne sikkert dratt på en fest sammen.

MORTEN:

Nei, det kunne vi ikke.

VEGARD:

Nei, det kommer alltid noe i veien. Vi hadde nok ikke orket å omgås privat. Det er noe med å holde gnisten oss imellom levende når det gjelder.

MORTEN:

Gnisten hadde sluknet hvis vi hadde hengt sammen hele tida.

VEGARD:

Vi hadde garantert kjeftet mer på hverandre.

MORTEN:

Hvis vi hadde gått på videregående sammen, hadde vi sittet ved hvert vårt bord i kantina.

VEGARD:

Vi opplever forskjellige ting som vi snakker om når vi først er sammen.

MORTEN:

Som når vi skal lage en podkast og jeg nettopp har kommet hjem fra Stjørdal.

VEGARD:

Mhm … Morten og mannen hadde altså sex i en varebil på vei fra Trøndelag til Oslo. Det er jo bare gull!

MORTEN:

Vegard synes det er fascinerende at jeg har et sexliv, skjønner du.