Hatkriminalitet

Trans inn i hatkrimstatistikken

– Vi har etterforsket disse sakene også tidligere, men vi har ikke kunnet føre sakene for retten som hatkrimsaker, Monica Lillebakken, fagleder ved nasjonalt kompetansemiljø innen hatkriminalitet.

Publisert Sist oppdatert

Politiet i Oslo har offentliggjort sin årlige hatkriminalitetsrapport. Av de anmeldte forholdene i 2021 gjaldt 26 prosent hatkriminalitet på bakgrunn av seksuell orientering og tre prosent på bakgrunn av kjønnsinkongruens.

Dette er første året kjønnsinkongruens er innlemmet som egen kategori.

– Vi har etterforsket disse sakene også tidligere, men vi har ikke kunnet føre sakene for retten som en hatkrimsak, og derav heller ikke fått straffskjerpelse som disse sakene skal ha, sier Monica Lillebakken, fagleder ved nasjonalt kompetansemiljø innen hatkriminalitet til Blikk.

Bare 10 anmeldelser

I 2020 ble transpersoners strafferettslige vern styrket, da kjønnsidentitet og kjønnsuttrykk ble gitt et særskilt vern blant annet i straffelovens paragraf 185.

– Det at kjønnsidentitet/kjønnsuttrykk har blitt et eget grunnlag i straffeloven, betyr ikke minst at denne gruppen blir anerkjent som et eget grunnlag. Det tenker vi er svært viktig. Og så må vi i politiet erkjenne at dette er et grunnlag vi må få enda mer kompetanse om. I den forbindelse hadde vi et miniseminar med Esben Esther Pirelli Benestad i februar, for å øke kompetansen vår, sier Lillebakken.

Monica Lillebakken, fagleder ved nasjonalt kompetansemiljø innen hatkriminalitet.

Hendelsene som omhandler kjønnsidentitet og kjønnsuttrykk knyttes både til sosiale medier og offentlige rom. Eksempelvis ble det anmeldt en episode der en person med kvinnelig kjønnsuttrykk var på byen med sin homofile venn. Uten forvarsel blir hen angrepet bakfra, dratt i bakken og slått.

Gjerningspersonen spør den homofile vennen «hvordan han som er somalier kan være sammen med et slikt menneske som fornærmede». Også den homofile vennen blir slått. I avhør fortalte mistenkte at «han mener det er haram å være muslim og homo, men at han ikke husker noe fra slåsskampen da han var drita.»

Men tilfellene er ikke mange. Politiet har kun registrert 10 anmeldte tilfeller av hatkriminalitet begått på bakgrunn av kjønnsidentitet og kjønnsuttrykk. De regner med store mørketall.

– Vi har et godt samarbeid med ulike organisasjoner. Dette arbeidet har lidd noe under pandemien de to siste årene, men vi er i gang med å etablere enda tettere samarbeid med ulike organisasjoner som representerer kategorien kjønnskongruens, sier Lillebakken.

Hvordan anmelde hatkriminalitet?

  • I utgangspunktet må du møte opp fysisk på en politistasjon for å anmelde hendelsen. Foreningen FRI kan bistå med råd og støtte for de som ønsker det.
  • Politiet har også et støttesenter for kriminalitetsutsatte i alle politidistrikt med telefonnummer 800 40 008, som bistår med råd og veiledning om det å anmelde.
  • Du kan også anmelde på nett: politiet.no/tjenester/anmelde
  • Ønsker du å tipse politiet om hatefulle ytringer på internett er det også mulig å gjøre dette på nett.

Flaggvandalisering topper statistikken

Politiet mener økning i saker som omhandler skeive i stor grad skyldes de 33 anmeldte tilfellene av vandalisering av regnbueflagg. Disse tilfellene er tatt ut som egen underkategori, fordi flagget symboliserer flere seksuelle orienteringer.

I fjor oppfordret Oslo kommune sine skoler og institusjoner til å melde fra om tyveri og skadeverk på regnbueflagg. «Dette kan forklare nesten hele økningen på grunnlaget seksuell orientering, og sier noe om utfordringen ved å trekke konklusjoner fra anmeldte forhold til reelt omfang av hatkriminalitet», heter det i rapporten.

– Disse sakene har vært etterforsket i samarbeide mellom hatkrimgruppene og de ulike politistasjonene i Oslo. Mange av de er henlagt fordi vi ikke har kjent gjerningsperson, men i de sakene hvor vi har identifisert gjerningspersoner har det blitt foretatt avhør og/eller bekymringssamtaler. De fleste gjerningspersonene har vært ungdom, sier Lillebakken.

Hun sier politiet ikke vet hvordan dette slår ut i år.

– I fjor kom den nye flaggloven rett i forkant av Pride. Vi er i en prosess hvor vi vurderer hvordan vi eventuelt kan forebygge denne type vandalisering i år.

Powered by Labrador CMS