TV
Noman Mubashir utforsker hat i ny serie
Noman Mubashir er norsk-pakistaner, muslim og homofil. I serien «Lett å hate» på NRK vil han finne ut hvorfor folk hater sånne som han? – Målet mitt med serien var å møte både de som hates, og de som vi oppfatter som hatere, sier Noman Mubashir til Blikk.
Da NRK-programlederen Noman Mubashir var 11 år gammel ble Nor moské i Oslo bombet av en person fra Nasjonalt folkeparti. Det var første gang han skjønte at det fantes mennesker som hatet sånne som han. Siden den gang har han lært seg å leve som trippelminoritet, som norsk-pakistaner, muslim og homofil. Samtidig har han aldri klart å glemme bombingen i 1985, og hatet som lå bak, finnes fortsatt.
Terrorangrepet utenfor London Pub i Oslo under Pride i 2022, gjorde at Noman igjen opplevde at mennesker han identifiserer seg med var mål for grusom hatkriminalitet.
Hvordan føles det å bli hatet? Og er det mulig å hate mindre? Det skal Mubashir utforske i denne programserien.
– Jeg har i mange år tenkt tanken om at det hadde vært spennende å lage en serie om det å være, ikke bare en dobbel minoritet, men en trippel. Jeg tilhører tre minoritetsgrupper som opplever hat, hets og diskriminering i samfunnet vårt på daglig basis, sier Noman Mubashir til Blikk.
– Det var utgangspunktet for serien.
Arbeidet med serien sendte Noman ut på en dyp, personlig reise, der han konfronterer følelsen av skam som han fortsatt bærer på.
I serien møter han blant annet et av ofrene for terroren utenfor London Pub og en somalisk transkvinne som daglig får hatmeldinger på TikTok. Han møter også en troende muslim, og de diskuterer om det er mulig å være muslim og homofil samtidig? Og hvem er egentlig SIAN? Noman besøker nestlederen i SIAN, Ellen Due, for å få svar på hvorfor de er så hatefulle.
– Målet mitt med serien var å møte både de som hates, og de som vi oppfatter som hatere. Og det er ikke sikkert at de som vi oppfatter som hatere, ser på seg selv som hatere, sier Mubashir og viser til nettopp SIAN.
Overrumplet av SIAN
SIAN står for Stopp islamiseringen av Norge, og er en organisasjon som har skapt bråk med sine mange demonstrasjoner, hvor de blant annet brenner koranen. Lederen, Lars Thorsen, er flere ganger dømt for hatefulle ytringer, vold, skadeverk og krenkelse.
– Rent journalistisk tenkte vi at dette var vanskelig. Og vi skjønte jo at SIAN gjerne ønsker det mikrofonstativet vi gir dem. Men så tenkte jeg at samtalen ville bli annerledes hvis jeg sa at jeg ønsket dialog.
Mubashir valgte på møte SIANs nestleder Ellen Due Brynjulfsen. Men det første møtet ble ikke helt som forventet.
– Hun overrumplet meg fullstendig. «Jeg var så glad da jeg fikk vite at det var deg jeg skulle treffe. Gubben og jeg er så fan av deg», sa hun idet jeg kom inn døra. Da ble det stille ... Men jeg oppfattet det som ektefølt.
Ut av ekkokammeret
Men hvorfor går Sian så langt for å provosere muslimer, hvorfor brenner de Koranen, og hva er de så sinte for? Det vil Noman ha svar på.
– Men jeg ville ikke gå inn i en teologisk diskusjon om Islam. Det er jeg ikke kapabel til. Når det er sagt, så er heller ikke Ellen Due Brynjulfsen det. Fokuset mitt var, hvorfor gjør de som de gjør? Og hvorfor skriver de og sier det de sier? Vi hadde en interessant samtale, og den kan du se i serien.
Noman Mubashir er opptatt av å møte mennesker med åpent sinn. Det være seg SIAN eller en troende muslim.
– Hvis ikke lever vi jo bare i ekkokamre. Facebook har jo blitt så kjedelig. Alle er jo enige. Når jeg skulle møte en troende muslim ville jeg ikke møte organisasjonsmennesker eller de som vanligvis uttaler seg. Jeg ville møte en vanlig troende, og det fikk jeg. Vi hadde en lang samtale om det å være homofil og muslim, og selv om han forstod at det kunne være vanskelig for meg. Han sa konkret at du ikke kan være muslim og samtidig leve i et homofilt forhold, men det han egentlig sa var: å praktisere homofili er ikke tillatt …
Ble bedt for
Mubashir er glad det endelig har kommet et forbud mot såkalt konverteringsterapi i Norge.
– Det betyr ekstremt mye. Selv om de fleste av oss ikke opplever å bli utsatt for konverteringsterapi, så finnes det «lommer» av religiøse miljøer i Norge, både kristne, muslimske og andre religiøse miljøer, hvor det forekommer. Jeg har aldri blitt utsatt for det, men jeg har blitt fortalt, mange ganger, i 20-årene, at noen skulle be for meg. Det høres jo ut som en hyggelig ting, men målet var at jeg skulle forandre meg. Jeg har tenkt på det mange ganger. At jeg ikke har blitt utsatt for konverteringsterapi, men jeg har blitt bedt for mange ganger. At noen ber for at Satan skal forlate kroppen min. Det er vondt å høre i en alder av 20-24 år. Loven mot konverteringsterapi er viktig, sier Noman Mubashir.
«Lett å hate» har premiere på NRK nett-tv 3. januar.