Trans
– Jeg ble oppfordret til selvdrap
– Som transperson har jeg fått mye dritt, men grensen går ved drapstrusler, sier Ingve Borgen.
Da Ingve Borgen la ut videoene «Homse» og «Et år på
testosteron» på TikTok-profilen TransingInTheDark gikk de øyeblikkelig viralt,
og sistnevnte video ble delt med over 260 000 visninger på kort tid. I
videoen viser hen de fysiske endringene som har skjedd med stemmen og utseende i løpet av det første året med testosteronbehandling. Dagen etterpå våknet Borgen
opp til drapstrusler.
– Det var fem kommentarer der jeg i tre av kommentarene ble bedt om å drepe meg selv, mens i to av kommentarene var det skrevet at de ville skyte meg, sier Borgen.
Fire av kommentarene var knyttet til videoen Et år på testosteron, og én kommentar med oppfordring til selvdrap på Homse-videoen.
– Jeg har opplevd mye stygt i løpet av den tiden jeg har vært offentlig transaktivist, men det er første gang jeg har mottatt det jeg oppfatter som drapstrusler.
TikTok-profilen
Ifølge Ingve har hen brukt Tik Tok-profilen til å fortelle om egne opplevelser som trans, opplevelser med kjønnsbekreftende behandling, og å drive informasjonsarbeid om kjønnsmangfold.
– Det er et år siden jeg startet behandlingen, og jeg har i løpet av det året vært transaktivist på Tik Tok der jeg har formidlet mine erfaringer med prosessen jeg går igjennom og svarer på spørsmål.
– Når jeg legger publiserer innlegg bruker jeg å moderere kommentarfeltet forløpende for å unngå at algoritmen viser videoen til så mange transfobe brukere. Men jeg rakk det ikke denne gangen fordi den ble delt så fort, forteller Borgen.
Anonyme trusler
Ifølge Borgen kom ikke truslene fra kontoer hen kjente til, det var anonyme kontoer bortsett fra én som tilhørte en tenåring.
– En av kontoene tilhørte en tenåring, og da jeg forsøkte å spore dem opp kunne det se ut som at en annen også var driftet av en tenåring.
– Er det vanlig at det tenåringer bruker TikTok til å formidle hatytringer mot transpersoner?
– Ja det er det, og jeg tar ikke truslene så alvorlig at jeg tror at det vil stå noen på døra med balltre for å ta meg. Det oppleves uansett som svært ubehagelig og få meldinger om at jeg burde ta livet av meg selv, sier Borgen.
Belastning
– Du formidlet på Facebook at du var i tvil om du skulle anmelde?
– Ja, det var flere grunner til det. Én av dem var at jeg var usikker om det egentlig var noe vits fordi jeg antok at saken ville bli henlagt, og jeg var også redd for hvordan politiet ville møte meg. Tilliten til politiet er lav blant transpersoner, og jeg var redd for at de ikke ville ta på alvor at jeg fikk truslene som transperson og at det var hatkriminalitet, forteller Borgen.
– Men jeg lurte også på om truslene var alvorlig nok til anmeldes, og om jeg orket å ta belastningen en anmeldelse ville kunne medføre.
Borgen peker på at mange transaktivister har blitt utsatt for mye verre trusler enn de hen selv mottok.
Synlighet
– Hva avgjorde at du valgte å anmelde og hvordan ble du møtt av politiet?
– Synlighet, det er viktig å synliggjøre trusler mot transpersoner, og selv om saken blir henlagt vil den komme med i statistikken over anmeldelser.
Borgen forteller at truslene ble anmeldt digitalt fordi politiet oppga at de ikke hadde kapasitet til å ta fysisk avhør av hen.
– Men den kvinnelige politibetjenten ble overrasket da jeg formidlet at jeg hadde vegret meg for å anmelde fordi jeg ikke stolte på at de ville ta truslene alvorlig.
Bistand
– Sto du alene i anmeldelsen eller fikk du bistand fra miljøet - som for eksempel Rosa Kompetanse Justis?
– Jeg snakket med en i PKI som vil ta saken med i møte med politiets hatkrim-gruppe. Det hadde vært fint om Rosa Kompetanse Justis hadde hatt kapasitet til å opplæring til alle lokale politistasjoner, men jeg er litt usikker på hva de kan bidra med i saker som min, sier Borgen.
Hen tror ikke politiet vil etterforske saken.
– Jeg vet ikke om politiet kan eller vil be Tik Tok utlevere sidene, men som sagt så har det vært viktig for meg at jeg ved å anmelde bidrar til å synliggjøre trusler mot transpersoner, sier Borgen.