Årets Ottesen

Hederspris til Benestad

Esben Esther Pirelli Benestad er tildelt hedersprisen Årets Ottesen av organisasjonen Sex og Politikk.

Det er i år 50 år siden prestedatteren og seksualitetskrigeren Elise «Ottar» Ottesen-Jensen gikk bort, og den aller første hedersprisen Årets Ottesen er tildelt Esben Esther Pirelli Benestad.
Publisert

Årets Ottesen er Esben Esther Pirelli Benestad, lege og professor i sexologi, fanebærer for transpersoner og transkjønnede i Norge og en ambassadør for kjønns- og seksualitetsmangfold i det norske samfunnet.

 Sex og Politikk som deler ut Ottesen-prisen, er en ideell og partipolitisk uavhengig medlemsorganisasjon som jobber for å styrke og informere om seksuell og reproduktiv helse og rettigheter, både i Norge og internasjonalt.

 Hedersprisen Årets Ottesen er oppkalt etter Elise Ottesen-Jensen, en av Norge og Nordens aller største og viktigste seksualitetsopplysere. I år er det 50 år siden hun gikk bort. Medlemmer av Sex og Politikk foreslår kandidater til Ottesen-prisen som skal deles ut til landets mest sexpositive person eller organisasjon. Sekretariatet vurderer forslagene, og ut fra disse utnevner de Årets Ottesen.

Hedersprisens begrunnelse

 I sekretariatets begrunnelse for utdelingen av Årets Ottesen til Benestad, heter det at prisen «går til en person som har betydd svært mye for en hel yrkesgruppe og svært mange enkeltpersoner»:

 Vedkommende har vært raus med å by på seg selv, både profesjonelt og personlig, og har gjennom dette vært et forbilde for mange, både i Norge og internasjonalt. Personen har på samme måte som Elise Ottesen stått på barrikadene for seksuelle rettigheter fordi det har vært det rette å gjøre, men som samtidig har måttet tåle kraftig motbør når meningene og synspunktene ikke har vært i tråd med offisielle sannheter og oppfatninger.

 Faglig har personen gått i bresjen for en profesjonalisering av en hel yrkesgruppe, vært med på å danne grunnlaget for en etter hvert anerkjent yrkes- og videreutdannelse, og løftet yrkesutøverne ut i det offentlige og aksepterte. Sammen med flere andre dyktige fagfolk har Årets Ottersen dannet grunnlaget for den norske og nordiske sexologien.

Jobben har noen ganger kommet i skyggen av det private, fordi vedkommende uten blygsel har delt sin egen sårbarhet og sin egen personlig reise, enten det gjelder identitet eller sykdom.

 Årets Ottesen har selv skrevet en rekke fagartikler, og var i sin tid fødselshjelp for det panseksuelle magasinet Cupido, men hen har også vært mye omtalt det siste året i en for mange umenneskelig mediestorm omkring sin egen legepraksis. Hen har over mange år vært en viktig behandler av pasienter med kjønnsinkongruens. Det koster å stikke fram hodet i Norge når man har kontroversielle meninger.

 Hen har også vært aktuell i oppsetningen av teaterstykket «Evangeliet etter Jesus, Himmelens dronning», som for mange kristenkonservative ble så provoserende at det var nødvendig med politibeskyttelse ved flere av forestillingene. Samtidig har forestillingen blitt ønsket varmt velkommen av andre deler av Kristen-Norge.

 Hen ser på kjønn og seksualiteter som talenter som skal dyrkes, ikke noe man skal skamme seg over. Årets Ottesen ble professor i sexologi i 2012. Mange mener hen har en utradisjonell innfallsvinkel til det faglige, men få trekker i tvil vedkommende sin kunnskap og kompetanse. Politisk har hen gått i front for en tredje juridiske kjønnskategori, og bruker ellers sjelden lyddemper når meninger eller fakta formidles.

En genuin arvtaker

 «Vi har vært gjennom et år med et relativt høyt støynivå i trans- og kjønnsdebatten, og Esben Esther Pirelli Benestad har stått rakrygget, om noe omstridt, i denne stormen. I kampen for seksuelle rettigheter har Esben Esther holdt fanen høyt, hen er en genuin arvtaker etter Elise, og vi i Sex og Politikk er stolte over å gi den aller første Årets Ottersen til Benestad, og vi er også glade for at hen har akseptert prisen», kommenterer daglig leder i Sex og Politikk, Tor-Hugne Olsen.

Powered by Labrador CMS