Hedret sine helter

Publisert

Stavanger på skeivå fortsetter sin markering av Homobevegelsens 60-årsdag, og både gamle og nye homohelter og heltinner var samlet til Homosnakk torsdag kveld. For andre året inviterte Skeivå-gjengen til Homosnakk, festivalens eget talkshow med skeive temaer. I år med en mer lokal tilnærming enn fjorårets, med en rekke profiler innenfor det skeive miljøet i Rogaland til stede under temaet «Homohelter før og nå». Konseptet Homosnakk er unikt for Stavanger på skeivå, og var fjorårets store suksess. Debatten var lagt til kjelleren i St. Petri-kirken, noe som sammen musikalske innslag av Jorunn Hodne skapte en fin ramme rundt debatten som er skapt av og ledes av den, for rogalendinger, kjente stemmen fra NRK, Elisabeth Hovland. 

Nye og gamle helter

Representanter fra flere faser og miljøer av homokampen var til stede i panelet. Av debattantene var Annevig Ebbe og Marit Veastad blant de som hadde vært engasjert i homokampen allerede den gang man måtte bli anbefalt for å bli med i homoorganisasjonen. Den gang gjalt det å fjerne kriminaliseringen. Arnfinn Nordbø var til stede som en av de aller siste som har føyet seg inn i rekken av homohelter, og bidro med sin sterke historie om å være ung homse i et kristent og homofobt miljø. Representert i panelet var også Arve Andersen. Lederen av LLH Rogaland står daglig i kampen både lokalt og nasjonalt i kraft av sitt verv. Det hele ble kyndig ledet av Elisabeth Hovland.– I kveld konkurrerer vi med A-ha som har konsert i byen, men vi er veldig fornøyde med at dere som er her tok turen, sa hun til de rundt 40 publikummerne som var til stede i St. Petri-kirkens kjeller torsdag kveld.

Fra avkriminialisering til ekteskapslov

Med spennvidde fra starten av homobevegelsen i Stavanger i 1972 til i dag hvor kommunen har en egen homoplan, har kampsakene vært mange. Mye har endret seg, mens det på andre områder enda står stille.– Jeg husker godt at vi hadde stand her i Stavanger da organisasjonen var stiftet. Folk stoppet opp og sto og glante på oss som om vi var dyr i en zoologisk hage. I dag er vi kommet dit at vi har ekteskapsloven, og biskopen er til stede under festivalen, resonnerte Marit Viestad. Arnfinn Nordbø er blitt et kjent navn i den norske homokampen. Etter at han sto frem som homofil og opplevde sine omgivelsers nådeløse fordømming, tok han til slutt til motmæle og stilte opp i et intervju med Stavanger Aftenblad. Det gjorde igjen at han i 2009 ga ut boken «Betre død enn homofil?». Han vokste opp i bedehusmiljøet på Randaberg og var et aktivt medlem sammen med resten av familien. Debattleder Elisabeth Hovland undrer på om han ante hvor stor saken skulle bli da han stilte opp i Aftenbladet.– Jeg trodde helt seriøst at det ville bli en halvsides sak som ikke ville få særlig oppmerksomhet i andre medier, sier han. Slik ble det definitivt ikke, og Nordbø regnes i dag som en av de største heltene innenfor kampen om homoaksept i kristne miljøer. Debattlederen roste Nordbø for å ha bidratt til at ekteskapsloven ble vedtatt den 11. juni 2008, og Nordbø er stolt av å ha bidratt.– Jeg har fått mange tilbakemeldinger på at flere har snudd, eller blitt sikrere i sin sak om at ekteskapsloven er riktig, etter at min historie ble kjent. Det er klart det er kjekt å være med på å gjøre noe viktig, konstaterte Arnfinn Nordbø.

Homokampen i fotballen

LLH Rogalands leder Arve Andersen er tidligere fotballspiller og sportsjournalist. Han engesjert seg i arbeidet med holdningsendringer i fotball-Norge, men er usikker på om det er riktig å forvente at en enkeltperson skal ta på seg den byrden det er å være en forgrunnsfigur.– Veien å gå kan være ved å ha en eller flere kjente frontkjempere, men det er et tungt ansvar for en person å være den som går foran og er forbilde. Jeg tror heller at vi kommer lenger ved å jobbe med holdningsendringer på grasrotnivå. Det bør være nulltoleranse for homohets, sa Andersen. Sonja Tinnesand (SV) var den som tok inititativet til homoplanen som er innført i Stavanger kommune. – Det der var en god idé, det må vi også ha, var første tanken min da jeg så hva Oslo hadde fått til. Kommunen har et ansvar for alle sine innbyggere, men vi endrer ikke noe ved å vedta en plan. Først nå vil vi begynne å se virkningene, påpekte Tinnesand. Hun får støtte fra den lokale LLH-lederen Arve Andersen.– Nå har vi kartlagt hvordan det ligger an, så nå gjelder det å få de riktige holdningene ut i de riktige etatene, tilføyde han.

Kampen videre

Samtlige paneldeltakere mener homokampen fremdeles er aktuell, og ser frem mot 60 nye år med kampsakene klare. Likhet og likeverd uavhengig av kjønn og legning blir et viktig fokusområde for den videre homokampen i Rogaland. LLH lover også å ha fokus på solidaritet og vennskap.

Powered by Labrador CMS