Oscar
Ingen Oscar til «Nattrikken»
Det norske produksjonsteamet reiser tomhendt hjem, mens «Everything Everywhere All at Once» hentet hjem hele syv Oscar-statuetter.
«Nattrikken» var Norges skeive kortfilm-håp i årets
Oscar-utdeling. Filmen handler om hvordan to menn blir aggressive mot
transkvinnen Ariel på en stjålet nattrikk. Og hvordan de andre passasjerene
blir ukomfortable og heller lar være å gjøre noe, enn å stille opp for Ariel.
Blest om filmen
Til BBC har regissør Eirik Tveiten fortalt at han skrev filmen for å få folk til å tenke over hva de ville gjort i en tilsvarende situasjon.
«Hovedbudskapet i filmen er å si fra når du ser at noen blir utsatt for skade, sier Tveiten, som legger til at han selv har kjent på det å være usikker i en ubehagelig situasjon.»
Produksjonsteamet fra Cylinder Production har tilbragt to uker i Hollywood før den store Oscar-utdelingen natt til mandag. Selv om de reiser tomhendt hjem, har de knyttet kontakter og fått mye blest om filmen, som fra før har vunnet en rekke priser. Deriblant Kritikerprisen under Kortfilmfestivalen og publikumsprisen under Oslo/Fusion International Filmfestival i 2020. Filmen vant også prisen for beste «short narrativ» på Tribeca filmfestival i New York i 2022.
Den store vinneren
Spillefilmen «Everything Everywhere All at Once» ble den store vinneren under årets Oscar-utdeling. Den mottok priser for mannlige birolle, kvinnelige birolle, originalmanus, klipp, regi, kvinnelige hovedrolle og beste film.
Filmen har tatt verden med storm, og ligger på en sjette plass over tidenes beste skeive filmer, kåret av nettstedet Rotten Tomatoes.
«Everything Everywhere All at Once» har en tydelig skeiv historie i seg. Mor i filmen, Evelyn Quan Wang, spilt av Michelle Yeoh, er i åpen konflikt med sin skeive datter Joy, spilt av Stephanie Hsu. Konflikten topper seg når Joy vil introdusere kjæresten Becky, spilt av Tallie Medel, for bestefaren Gong Gong, spilt av James Hong. Men mor Evelyn er ikke villig til å anerkjenne datterens skeivhet, og kaller kjæresten “han”, mens hun samtidig forteller datteren at «du er heldig som har en mamma som er åpen for at du dater en jente».
Michelle Yeoh vant fortjent prisen for beste kvinnelige hovedrolle, mens Jamie Lee Curtis vant prisen for beste kvinnelige birolle for karakteren Deirdre.
Priser til «The Whale»
Pris vanket det også til den omdiskuterte spillefilmen «The Whale», hvor Brendan Fraser gjorde et strålende comeback i rollen som homofile Charlie. Fraser selv hentet hjem prisen for beste mannlige skuespiller, «The Whale» mottok også prisen for beste sminke.
Det var store forventninger til filmen «Tár», hvor Cate Blanchett spiller rollen som den fiktive lesbiske dirigenten og komponisten Lydia Tár, som innhentes av egne overgrep, men forventningene ble ikke innfridd.