– Jeg vil at hele verden skal være som Pride Park

– Pride er ikke «vi og dem», men et eneste stort oss, sier Hanne Myrvoll (18) som deltar på Oslo Pride for aller første gang.

Publisert

– Det er utrolig gøy å bare være omgitt av homoer, og det er rart og stort å være her, sier en blidspent Hanne Myrvoll til Blikk nett. Myrvoll har reist fra hjembyen Gjøvik til Oslo for å være med på sin aller første Pride. 18-åringen har lyst til å få med seg alt som skjer under Pride-uka, men i og med at programmet er tettpakket med både konserter, debatter, filmvisninger, fester og alskens andre happenings, er det ikke så lett å velge.

Definisjonspress fra samfunnet

– Mange tenker nok at paraden er det største å være med på, men for meg er det helheten som teller. Tanken er at jeg skal gå sammen med Jentefronten/Kvinnefronten i paraden, sier Myrvoll, som kom ut av skapet allerede da hun gikk på ungdomsskolen og har et uproblematisk forhold til det å være skeiv.

– For meg er det ikke vanskelig å være skeiv på Gjøvik, jeg har ikke opplevd diskriminering eller fordommer, men det er få andre som meg der, få å relatere seg til. Derfor er det fint å komme hit, sier hun.

Hanne Myrvoll kom først ut som bifil på ungdomsskolen, og har senere kommet ut som både lesbisk og homofleksibel. For 18-åringen har det vært viktig å akseptere at seksualitet og identitet forandrer seg. Myrvoll anser seg som heldig som får være akkurat den hun er.

– For meg er det lett å være meg selv. Jeg kommer fra en liberal, venstreorientert familie og jeg er også politisk aktiv i Sosialistisk Ungdom på Gjøvik selv. Lesbiskheten har aldri vært et problem, verken på skolen eller på hjemmebane. Min største utfordring har kanskje vært at samfunnet forventer at man skal vite alt om seg selv og definere hvem man liker som noe konstant, forklarer hun.

Pride et eksempel til verden

For Myrvoll er Pride en feiring av det å være seg selv, en feiring hun støtter ubetinget og med hele seg.

– I Pride ser du mennesker som vanligvis møter motstand for identiteten sin få utfolde seg fritt. Det er ikke «vi og dem», men et eneste stort oss. Pride handler om muligheten til å feire seg selv og de historiske seirene som ligger bak oss. Jeg vil at hele verden skal være som Pride park, men frem til det skjer er Pride et fristed, sier hun.

18-åringen tror det blir veldig gøy å gå i paraden for aller første gang og være med som en del av det feirende folkehavet.

– Med Pride og paraden viser vi at vi ikke kan unngås, og vi viser at alt det vi er og står for burde være forbundet med glede og fest. Så tenker jeg også at vi kan bruke paraden til å vise hvor langt vi har kommet i kampen om like rettigheter, sier hun og legger til at selv om vi har kommet langt, så regnes det fortsatt blant mange som unormalt å være homofil.

– Samfunnets oppfatning av både maskulinitet og femininitet er for snever, vi må jobbe videre for å utvide rommet for alle uttrykk og kjønn. Kjønnsidentitet og innføringen av et tredje juridisk kjønn er en av mine hjertesaker. Det vil jeg fortsette å kjempe for politisk etter Pride, sier Myrvoll.

Powered by Labrador CMS