Nyhet
Nav-offer Marianne Evensen er død
Kreftsyke Marianne Evensen ble ansiktet utad for ofrene rammet av NAV-skandalen. Nå blir hun hedret for kampen hun fortsatte helt fram til sin død.
«Det er med stor sorg vi mottok nyheten om at Marianne Evensen gikk bort i dag, en utrettelig forkjemper for rettferdighet for ofrene i NAV-skandalen.
Marianne var ikke bare en person; hun var en sjel som brant for en sak hun visste var større enn seg selv. Hennes liv ble preget av en urokkelig vilje til å kjempe mot en stat som ikke bare har sviktet sine mest sårbare, men også brukt enorme ressurser i sin strid mot dem.»
Det skriver Rune Halseth, Evensens venn og leder av Foreningen Nav-skandalens ofre, på Facebook 16. januar
Besøkte kona i Danmark, endte i fengsel
Det var i 2017 at Marianne Evensen ble anmeldt av Nav for grov trygdesvindel. Årsaken var Evensens regelmessige besøk hos kona i Danmark, samtidig som hun mottok arbeidsavklaringspenger (AAP) i Norge.
Retten fant ingen formildende omstendigheter og var ikke i tvil om at hun hadde handlet bevisst. Evensen fikk dermed en dom på 75 dagers ubetinget fengsel, i tillegg til en bot på 236.730 kroner.
Men så, i 2019, konkluderte EFTA-domstolen i EU i 2019, med at det var NAV som hadde tolket regelverket feil, ved å straffe trygdemottakere som oppholdt seg i EØS-land mens de mottok sosialhjelp. Evensens dom ble dermed en del av det som i pressen ble omtalt som «Nav-skandalen» eller «trygdeskandalen».
Det kom etter hvert fram at over 7500 personer var berørt av EØS-feilen, mens minst 78 personer skal ha vært uriktig dømt for trygdesvindel, hvor 48 av disse ble dømt til ubetinget fengsel.
Drømte om Route 66
Marianne Evensen fortsatte å kjempe for ytterligere oppreisning etter den feilaktige dommen. Hun, med mange i ryggen og med seg, mente erstatningene som var gitt ofrene var av ubetydelige summer.
I tingretten høsten 2024 saksøkte Evensen, sammen med Rune Halseth og Anette Horgen Irgens, staten for å få forsinkelsesrente og oppreisningserstatning, men hvor staten endte opp som frifunnet.
«Lagmannsretten fant ikke at EMK eller EØS-avtalen ga de private partene rett til mer oppreisning enn det som to av dem hadde fått utbetalt i medhold av straffeprosesslovens regler om erstatning for uberettiget straffeforfølgning», skrev Borgarting lagmannsrett i en pressemelding.
«Kjempet for alle»
Rødt-politiker Mímir Kristjánsson har engasjert seg i NAV-skandalen, og saken til Marianne Evensen spesielt, helt siden starten.
Etter nyheten om Evensens død har han gått ut på Facebook, hvor han lover å ta kampen videre.
Blant annet skriver han:
«Marianne Evensen døde mens hun ventet på å få saken sin opp i Høyesterett. Sammen med makkeren Rune Halseth kjempet hun ikke bare for seg selv, men for alle som ble rammet av trygdeskandalen. Fordi staten insisterte på å kjempe mot sine ofre til siste skanse, fikk Marianne aldri oppleve rettferdigheten hun hadde krav på.
Marianne Evensens fremste drøm var å kjøre Route 66. Etter å ha blitt urettmessig fengsla av den norske staten ble hun nektet innreise i USA. Fengslingen ble nemlig stående på rullebladet hennes selv etter at det var klart at det var staten som var skurken.»