Helseopplysning for kvinner

Publisert

Helseutvalget har i samarbeid med Sosial- og helsedirektoratet utviklet en ny brosjyre som skal bidra til bedre helseopplysning blant lesbiske og bifile kvinner. Brosjyren er produsert av og for kvinner som har sex med kvinner (ksk). – Brosjyren skal distribueres på de vanlige arenaene Helseutvalget bruker, som utesteder, helsestasjoner og arrangementer, i tillegg til at man selv kan bestille den, sier faglig og administrativ leder i Helseutvalget Rolf Angeltvedt. Helseutvalget har også laget en ny brosjyre for menn som har sex med menn (msm).– Brosjyrene inneholder lik informasjon når det gjelder brorparten av tematikken. Men kvinner som har sex med kvinner har en del andre utfordringer og behov. Helseutvalgets arbeid med denne brosjyren har vært å nøste opp hvordan det står til med lesbiske kvinners helse generelt. Det er en gruppe som har blitt stemoderlig behandlet i all tid, og jo mer vi graver i jenters og kvinners sexliv og vaner, jo mer finner vi ut.

Lite kunnskap

Begrepet lesbisk helse er relativt nytt og fløy lenge under radaren til helseorganisasjoner i Norge fordi det ikke forelå forskning eller kunnskap som fortalte at disse jentene hadde noen særlige utfordringer i forhold til den heterofile kvinnebefolkningen. – Helseutvalget midler er øremerket hivforebyggende arbeid, og det er hiv som har stått i fokus. Nå ønsker vi samme fokus på ksk, sier Angeltvedt. Brosjyren er ment å stikke hull på en del myter.– Noen lever i den tro at seksuelt overførbare infeksjoner ikke kan overføres ved sex mellom kvinner, og at de har mindre sex og færre sexpartnere enn homofile menn. Eller at de ikke har sex med menn, sier Angeltvedt og forteller at forekomsten av seksuelt overførbare infeksjoner  blant lesbiske og bifile kvinner er  høyere enn blant heterofile kvinner.

Mer utsatt

Brosjyren forteller også om andre sykdommer lesbiske kvinner er mer utsatt for. Kvinner som aldri har vært gravide, har noe høyere risiko for å utvikle kreft i eggstokkene. P-piller, som det er få i gruppen ksk som bruker, beskytter noe mot kreft i eggstokkene og i livmorhulen. Mange lesbiske røyker, og røykerne kan ha en noe økt risiko for livmorhalskreft. Kreft i livmorhalsen settes i forbindelse med HPV-viruset som kan overføres seksuelt. Mange norske kvinner, også lesbiske, er bærere av HPV- viruset. Selv om det er få som er smittet og utvikler livmorhalskreft, er det viktig at de som bærer viruset, sjekker underlivet ofte. Et område Helseutvalget prioriterer når det gjelder denne gruppen er rusproblematikk.– Statistikker forteller at sammenlignet med resten av befolkningen har kvinner og menn som har sex med personer av samme kjønn andre rusvaner. Vi drikker mer og bruker andre typer stoffer i lengre perioder i livet enn heterofile kvinner og menn. En forklaring på dette er muligens at skeive tilbringer langt mer tid på barer og utesteder enn heteroseksuelle kvinner og menn, avslutter Angeltvedt.

Powered by Labrador CMS