OXLO
OXLO-prisen til Helsestasjon for kjønn og seksualitet
HKS får prisen for sin spesielle innsats for å skape trygghet og anerkjennelse for kjønns- og seksualitetsmangfold og for å skape et mer inkluderende samfunn.
– Helsestasjon for kjønn og seksualitet har i en årrekke gitt råd til skole og helsevesen, og er en tydelig formidler av kunnskap for å bekjempe hat og diskriminering. Arbeidet de gjør bygger ned fordommer og bidrar at alle uavhengig av kjønn og hvordan man velger å uttrykke sin identitet kan føle seg trygge og frie i byen vår, sier byråd for arbeid, integrering og sosiale tjenester, Rina Mariann Hansen.
Prisen ble delt ut i Rådhuset i Oslo fredag 18. november, i forbindelse med den årlige OXLO-uka. Vinneren får 50.000 kroner.
Helsestasjon for kjønn og seksualitet (HKS) jobber for bedre helse for de som bryter med normer for kjønn og seksualitet. HKS har spesialkompetanse på kjønnsidentitet og seksualitet og driver med kompetanseheving og fagutvikling. Juryen har spesielt lagt vekt på at prisvinneren bidrar til økt trygghet og annerkjennelse for kjønns- og seksualitetsmangfoldet i Oslo.
HKS jobber med diskrimineringsspørsmål på tvers av etnisitet, tro og livssyn, funksjonsevne og seksuell orientering, alder og kjønn. Gjennom opplæring og bevisstgjøring bidrar HKS til å skape et mer inkluderende samfunn.
– OXLO-prisen er en annerkjennelse av arbeidet HKS gjør, at arbeidet vårt har en funksjon, sier avdelingsleder i HKS, Ingun Wik til Blikk.
Fra storm til pris
Det stormet rundt HKS tidligere i år, da Statsforvalteren ba Helsestasjon for kjønn og seksualitet i Oslo om å stoppe hormonbehandling til nye pasienter på ubestemt tid. Statsforvalteren hadde fått inn to klager og ett varsel mot HKS den siste tiden. Samtidig åpnet Statsforvalteren tilsynssak mot HKS. I juni kom gladnyheten: Statsforvalteren konkluderte med at de ikke kunne se at kommunen, ved HKS, hadde brutt helselovgivningen. Saken ble avsluttet.
Wik legger ikke skjul på at det har vært en krevende tid. Men med OXLO-prisen i favn, vil hun og HKS nå fortsette arbeidet sitt.
– Det snakkes mye om identiteter, om helse og at alle skal få lov å være seg selv, slik de er. Mange fine taler. Men når det kommer til stykket, så er det ikke slik, sier Wik.
– På HKS får vi de andre historiene. Hvordan mennesker blir behandlet og snakket til. Det er så man ikke tror det er sant. Vi hører hver dag fra mennesker som ikke får den hjelpen de har behov for, og krav på. Og det er så lite som skal til for å endre et menneskes liv. Det er ikke rakettforskning vi driver med. Vi hjelper dem til å bli den de er, sier Ingun Wik til Blikk.
En by for alle
Oslo Extra Large - en by for alle har siden 2001 symbolisert Oslo kommunes mangfolds- og integreringsarbeid. OXLO-prisen deles hvert år ut til en organisasjon, virksomhet eller enkeltperson som har gjort en spesiell innsats i arbeidet med å skape en inkluderende og åpen hovedstad for alle; fri for fordommer, rasisme og diskriminering.
Prisvinneren kåres blant kandidater foreslått av publikum. Juryen har bestått av en representant for Byrådsavdeling for arbeid, integrering og sosiale tjenester, Velferdsetaten, Rådet flerkulturelle minoriteter, Rådet for personer med funksjonsnedsettelser, Rådet for kjønns- og seksualitetsmangfold og Skeiv verden.
Finalister til OXLO-prisen 2022
I år har juryen lagt særlig vekt på innsats som skaper trygghet og anerkjennelse for kjønns- og seksualitetsmangfold, og bidrar til sosiale felleskap gjennom flerkulturelle møteplasser for skeive. De fire finalistene er:
- Garmeres
- Oslo/Fusion International Film Festival
- OMOD Centre for Social Justice (Organisasjonen Mot Offentlig Diskriminering)
- Helsestasjon for kjønn og seksualitet
Tidligere vinnere av OXLO-prisen
2021 | Josef Yohannes – skaperen av tegneserien The Urban Legend
2020 | LIN (Likestilling, inkludering, nettverk)
2019 | Stiftelsen Antirasistisk
2018 | Sadia Jabeen Iqbal
2017 | Tabanka Dance Ensemble og Ezinne Athletics
2016 | Lars Østby og Erik Andersen
2015 | Refugees Welcome to Oslo
2013 | Susanne Demou Øvergaard/Skeiv Verden
2012 | Dilek Ayhan (leder Alagra)
2011 | Vålerenga mot Rasisme
2010 | Nordic Black Theatre
2009 | Bydel Alna
2008 | Minhaj konfliktråd
2007 | Radio Latin Amerika
2006 | Internasjonal helse- og sosialgruppe
2005 | Ammerud Aktivitetssenter
2004 | Deichmanske avd. Holmlia