Helse

Fare for at lavterskeltilbud reduseres

Helseutvalget frykter manglende støtte fra Oslo Kommune gir dårligere tilbud til de mest sårbare gruppene i det skeive miljøet.

– Vi har opplevd en dobling av antall brukere fra 2022 uten at det gjenspeiles i tilskuddet, sier Rolf Angeltvedt, daglig leder i Helseutvalget.
Publisert

Helseutvalgets lavterskeltilbud for skeive, «Sett ord på det» og «Sjekkpunkt» står i fare for å bli redusert fra neste år etter at Oslo kommunes fremlagte budsjett for 2025 ikke gir tilstrekkelig støtte til tiltakene.

– Dette kan få konsekvenser for de mest sårbare gruppene i det skeive miljøet i Oslo, sier Rolf Angeltvedt, daglig leder i Helseutvalget.

«Sett ord på det» er et gratis samtaletilbud for skeive som sliter med angst og depresjon, og «Sjekkpunkt» er et anonymt testtilbud for seksuelt overførbare infeksjoner.

Tilbudene er en del av Helseutvalgets omfattende lavterskel-helsetjeneste for skeive. Årlig hjelpes over 5.000 brukere.

Dobling i antall brukere

«Sjekkpunkt» har de siste årene mottatt støtte fra Oslo kommune på kr 600.000, og det får de også i 2025 budsjettet.

– Vi har opplevd en dobling av antall brukere fra 2022 uten at det gjenspeiles i tilskuddet, sier Angeltvedt.

Han viser til at Helseutvalget diagnostiserer nærmere 30 prosent av alle syfilis- og gonorétilfeller blant lhbt+-personer i Oslo.

Han forteller at to av ti brukere har vært utsatt for seksuelle overgrep, samt at 40 prosent av brukerne er lhbt+-personer med innvandrerbakgrunn.

De mest sårbare

Ifølge Helseutvalget når dere tilbud ut til sårbare grupper som ofte ikke oppsøker det offentlige helsevesenet.

– Helseutvalget når de mest sårbare av de sårbare. Våre brukere oppsøker ikke den ordinære helsetjenesten. Det handler om tabuer.

Det handler også ifølge Helseutvalget om manglende tillit til myndighetene, redsel for å ende opp i sykehusets eller fastlegens journal og frykt for at venner og familien skal få kjennskap til deres seksuelle legning.

– Mer enn 15 prosent av våre brukere oppgir at de er heterofile, men at de også har forhold til personer av samme kjønn.

Felles for alle brukergrupper er at de ønsker diskresjon for å oppsøke helsehjelp.

– Det får de hos oss.

Uten Helseutvalgets lavterskeltilbud ville mange stått uten hjelp mener Angeltvedt.

– Vi er en viktig tillitsbyggende brobygger mellom den skeive minoriteten og helsemyndighetene, sier Rolf Angeltvedt.

Stramme rammer

Det Helseutvalget fikk avslag på i neste års budsjett er samtaletilbudet «Sett ord på det».

– Velferdsetaten har vurdert 175 søknader med en samlet søknadssum på 282 millioner, sier Julianne Ferskaug, byråd for sosiale tjenester til Blikk.

Rammen for tilskuddsordningen er foreslått til 150 millioner.

– Byrådet foreslår å opprettholde tilskuddet til «Sjekkpunkt» på samme nivå som i 2024. «Sett ord på det» har så langt vært finansiert med statlige midler, sier Ferskaug.

– På grunn av de stramme rammene er det ikke funnet plass til å innvilge mange nye søknader, og «Sett ord på det» er ikke innstilt på tilskudd fra Oslo kommunes ordning.

Samme nivå som fjoråret i statsbudsjettet

Heller ikke i årets statsbudsjett har Helseutvalget grunn til å juble.

– Vi tar til etterretning at ny strategi på seksuell helse vil legges frem våren 2025 og at ny tilskuddsordning følger i kjølvannet av dette arbeidet, sier Rolf Angeltvedt til Blikk.

 – De fleste kapitlene vi søker midler på er prisjustert og er på cirka samme nivå som i fjor. Men vi jobber selvsagt med å få myndighetene og staten til å se utfordringene vi står i, sier Angeltvedt.

Angeltvedt forteller at Helseutvalget vil legge vekt på behovet for 3-årig tilskudd og forutsigbarhet på drift av virksomheten i møter med ulike Stortingskomiteer i høst.

– Man må satse på lavterskeltilbud som treffer de mest sårbare i den skeive befolkningen som strever med psykiatri, rus og seksuelle helseutfordringer.

Helseutvalget skal også ha møte med byråd for sosiale tjenester i Oslo onsdag for å ta opp utfordringene de står overfor.

Powered by Labrador CMS