Helseutvalget utvider testetilbudet

Nå kan du teste for hiv, syfilis, gonoré, klamydia og mycoplasma hos Helseutvalget.

Publisert

Helseutvalget har siden 2012 hatt flere tusen besøkende på Sjekkpunkt, som ble startet for å gjøre det enklere å teste seg for hiv og syfilis.

Testene for hiv og syfilis gir svar på stedet, og det tilbudet vil fortsette som før. Fra og med april kan man i tillegg velge å teste seg for gonoré, klamydia og mycoplasma.

De nye testene for gonoré, klamydia og mycoplasma gir ikke svaret på stedet, men man kan ta testene enten hos Helseutvalget eller ved å ta med seg testeutstyret hjem – helt gratis.

Testene for gonoré og klamydia er ikke anonyme slik som hurtigtestene for hiv og syfilis er, da førstnevnte krever navn og kontaktinformasjon.

Samarbeid med Olafiaklinikken

Det utvidede tilbudet hos Helseutvalget er et samarbeid med Olafiaklinikken, som leverer testeutstyret som brukes for å undersøke for klamydia og gonoré.

Når prøvene er mottatt, enten ved at man tar prøvene hos oss eller hjemme og sender de inn med post, mottar man en sms når prøvene er mottatt. Dersom én eller begge prøvene er positive, altså at man får påvist klamydia og/eller gonoré, får man beskjed om dette. Det er Olafiaklinikken som tar seg av oppfølgingen av prøvene.

Hvordan fungerer de nye testene?

Testen for gonore, klamydia og mycoplasma kan tas på tre måter:

●  Man tar testene hos Sjekkpunkt i Skippergata 23

●  Man tar med seg testeutstyret hjem og sender det inn per post

●  Man bestiller testeutstyr via Minjournal.no og sender det inn per post (merk: kun gonoré, klamydia og mycoplasma, ikke hiv og syfilis )

Testeutstyret består av tre deler: urinprøve, anusprøve og halsprøve.

Mer info hos Helseutvalget.

Her ser du hvordan prøvene tas