Hinsegin Dagar í Reykjavík

Publisert

Fra å ha startet opp med en liten parade i 1999 med rundt 1500 tilskuere, har Reykjavik Pride utviklet seg til å bli en fargerik seksdagers festival med over 100.000 gjester fra hele verden. Reykjavík Pride er nå en av de største, minste pridene i verden. Den store folkefesten i sentrum etter paraden hvor både innbyggere og turister fyller byens gater for å vise solidaritet og støtte, har blitt et hovedsymbol for festivalen. De årlige festivalene Rainbow Reykjavik og Reykjavik Pride trekker til seg skeive fra hele Europa og USA og har et program som inkluderer både fri natur og syndig natteliv, samt et homomiljø som tar imot skeive turister med åpne armer, bokstavelig talt. Men det gjør de også resten av året. Flyturen fra Oslo til Reykjavik tar 2,5 timer og i det flyet går inn for landing med Iceland Air, høres det et «Velkomin heim» over callinganlegget. Du er nå på sagaøya der opplevelsene står i kø for deg som både vil ha laguner og longdrinks, natur og natteliv. Nærmere halvparten av Islands befolkning bor i og rundt Reykjavik og de elsker å gå på byen, spise og drikke ut i de små timer. Blir nattelivet i sentrum forstyrrende, finnes det nok av andre overnattingstilbud.

Brøt stillheten

Den islandske loven mot homoseksuell aktivitet ble opphevet i 1940 ( i Norge skjedde det først i 1972). Til tross for avkriminalisering var homofile nær sagt usynlige fram til utpå 70-tallet. Islendingene snakket ikke om homoseksualitet, og fordommene gjorde at mange skeive reiste vekk og bosatte seg i andre land. I 1975 ble stillheten brutt da landets første åpne homse sto fram i media. I 1978 ble Islands første lhbt-organisasjon, Samtokin 78, stiftet, den gang med 20 medlemmer. I dag har organisasjonen nærmere 400 medlemmer. Å være åpen homo i Reykjavik i 2015 er uproblematisk og byen har flere skeive utesteder, men som oftest fester streite og skeive sammen. Slik var det ikke i 1983 da et av byens diskoteker satte inn en annonse i en av byens aviser hvor det reklamerte med at alle er velkommen - «bortsett fra homser og lesber».

Priden feiret av 80 000

I dag står Island langt oppe på lista over land som fører en progressiv lhbt-politikk og har lovfestete rettigheter for seksuelle minoriteter. Island var også verdens første land som fikk en åpen lesbisk statsminister. Jóhanna Sigurdardóttir satt fra februar 2009 til mai 2013. Da Island fikk kjønnsnøytral ekteskapslov i 2010, var hun en av de første som benyttet seg av sjansen til å gifte seg med sin mangeårige partner, forfatteren Jonina Leosdottir. Selve priden har vært en suksess siden 1999, og har blitt rene folkefesten hvor så mange som 80 000 av i alt 118 000 av landets innbyggere går ut i gatene for å vise solidaritet og støtte til lhbt-kampen. Reykjavik Pride 2015 arrangeres i år fra 4. til 9. august og det er ikke bare islendingene som kan føle seg hjemme her når de hører et «Velkomin heim» ved landing.

Mer info og fullstendig program for Reykjavik Pride finner du her: Hinsegin Dagar í Reykjavík