Are you a friend of Dorothy?

Judy Garlands annkommer Amsterdam i 1960. Den nye filmen «Judy» lover å ta publikum med bak regnbuen i livet til verdensstjernen.
Judy Garlands annkommer Amsterdam i 1960. Den nye filmen «Judy» lover å ta publikum med bak regnbuen i livet til verdensstjernen.

A FRIEND OF DOROTHY

Det finnes like mange Stonewall-historier som det finnes skeive. En av mytene er at det var homoikonet Judy Garlands begravelse 27. juni i 1969 som utløste det skeive opprøret. 25. oktober er det norsk kinopremiere på «Judy», den britiske biografifilmen om Judy Garland.

Publisert Sist oppdatert

Judy Garland

FØDT: 10. juni 1922

DØD: 22. juni 1969

AKTUELL: 25. oktober er det norsk kinopremiere på «Judy», den britiske biografifilmen om Judy Garland. Regien er ved Rupert Goold.

Judy Garland ble funnet død på badet i sitt London-hjem søndag 22. juni 1969 av sin femte ektemann Mickey Deans. Hun hadde i en årrekke slitt med en rekke personlige problemer, og et alvorlig misbruk av medisiner. Tolv dager etter at hun hadde fylt 47 år, tok hun overdose av det beroligende middelet Seconal ved et uhell.

Musikalstjernen Garland regnes som en av de store i amerikansk populærunderholdning. The American Film Institute rangerer henne som nummer åtte på lista over Greatest Female Stars of All Time. Hun var med i over 30 spillefilmer, ble Grammy- og Golden Globe-nominert en rekke ganger, Oscar-nominert to ganger, og fikk Tony Awards ærespris for sin livslange innsats på scenen.

Skeives nasjonalsang
Under hele sin karriere hadde hun en enorm fanskare blant homofile, men også privat satte homsene sitt preg på livet hennes. Blant annet viste det seg at hennes høyt elskede far, Frank Gumm, var skaphomse og at Roger Edens, hennes sterkeste støttespiller i filmselskapet MGM var homse. Også to av hennes ektemenn, Vincente Minnelli og Mark Herron, var homofile. Preget ble ikke mindre av at Herron hadde et forhold til Peter Allen, som var gift med Judy Garlands datter Liza Minnelli ...

«Are you a Friend of Dorothy?» ble slang for å spørre «er du homo?»

Homoikonets mest kjente replikk som Dorothy i «Wizard Of Oz» (1939), ble brukt som kodeord av homoseksuelle menn på 40-50-tallet. «Are you a Friend of Dorothy?» ble slang for å spørre «er du homo?». Også sangen «Over the Rainbow» ble adoptert av homofile som «nasjonalsang», og ble også hennes musikalske buemerke resten av livet.

Sårbarhet og styrke
I rollen som Dorothy spilte Garland et misforstått barn fra en småby som opplever et fantastisk eventyr i en Technicolor-verden. Budskapet i filmen er at man finner det man søker inne i seg selv. Et budskap som gikk rett hjem hos datidas skeive, som lengtet etter å leve ut de forbudte følelsene sine.

Både på og av filmlerretet utstrålte Garland en unik kombinasjon av sårbarhet og styrke. Hun sang intenst om ensomhet, og om heftig kjærlighet. Disse motsetningene var et speilbilde av livene til undertrykte skaphomoer på 50- og 60-tallet som ble tvunget til å skjule følelsene sine i et samfunn preget av strenge lover og fordommer. I mangel av trygge arenaer ble konsertene til Judy Garland møteplasser, og i de siste årene som artist tjente hun gode penger på å synge for homopublikum i pianobarer.

Elvis for homoseskuelle
Men hennes evige status som erkehomoikon ble først befestet etter hennes død. Myten vil ha det til at da hun ble gravlagt i New York 27. juni, var det «likvake» på homobaren Stonewall Inn i Greenwich Village, samtidig som en mengde homofile fans møtte opp utenfor kapellet.

Noen vil ha det til at «Over the Rainbow» ble spilt på jukeboxen da de første brosteinene ble kastet. Men ifølge Stonewall-veteraner som David Carter, som i 2004 skrev boka «Stonewall: The Riots That Sparked the Gay Revolution», er denne vandrehistorien ikke sann. Carter hevder at ingen som var på Stonewall Inn nevnte Garlands begravelse som grunn til at de var med på opprøret. Dessuten hørte de unge skeive på Stonewall Inn mer på rock og R&B som Diana Ross, The Temptations og Rolling Stones, og ikke på Garland – det var tross alt gått 30 år siden hun hadde spilt Dorothy i «The Wizard of Oz».

Men uansett var hun et stort homoikon hele sitt liv – og enda større etter sin tragiske død. Den homofile artisten Rufus Wainwright plasserer Garland på toppen av sin ikonliste. Men for han er hun ikke bare et ikon, men et fyrtårn og «en homohelgen». Det amerikanske homomagasinet Advocate har omtalt henne som «Elvis for homoseksuelle» ...

Renée Zellweger spiller Judy Garland i «Judy».
Renée Zellweger spiller Judy Garland i «Judy».

25. oktober er det norsk kinopremiere på den britiske filmen om Judy Garland. «Judy» handler om hennes siste år med utgangspunkt i hennes fem uker med utsolgte konserter på nattklubben Talk of the Town i London i 1968. Homoikonet spilles av den Oscar-vinnende skuespilleren Renée Zellweger som brukte to timer hver dag under innspillingen på å sitte musestille mens hun ble sminket for «å bli Garland». «Det var en øvelse i Zen», har hun fortalt pressen.

Zellweger som har fått strålende omtale for rolletolkningen og sangprestasjonen sin etter at traileren ble sluppet, håper at «Judy» vil få publikum til bedre å forstå presset som den legendariske sangeren og skuespilleren levde under hele sitt liv – fra hun var barnestjerne i Hollywood til hun døde utslitt og ulykkelig bare 47 år gammel.

Kilder: Advocate, Rainbow Network, Variety, People, David Carter, Washington Post.