
Homohistorie på podcast
Homohistorie på podcast.
Les også
-
Russlands første skeive museum nedlagt etter en uke
Museet viet til Russlands lhbt+historie måtte stenge en knapp uke etter åpningen, da loven om «homofil propaganda» trådte i kraft.
-
"Mine damer og herrer og alt midt imellom
Daisy Sælen Hafstad er i gang praktbok om norsk transhistorie.
– Jeg ønsker å fortelle om en del av skeiv, norsk historie som fortsatt ikke er blitt fortalt. -
Skeive sjøbein på museum
Nå løftes historien om skeive sjøfolk fram med utstillingen Skeive sjøfolk ved Bergen Sjøfartsmuseum.
-
Skeiv lokalhistorie fram i lyset
Skeiv historie har lenge vært et forsømt fagfelt i Norge. Men nå er ting i ferd med å endre seg. Nylig kom det ut en antologi om skeiv lokalhistorie med 16 bidragsytere fra hele Norden.
-
Den homofile fotballstjernen som begikk selvmord
I 1990 ble han den første store mannlige fotballspilleren til å stå fram som homofil. Åtte år senere begikk Justin Fashanu (1961-1998) selvmord etter flere år med hets – og en tragisk misforståelse.
-
Pluss
Anne og Ann
Blikk har møtt kvinnene som nylig har gitt lesbiske over hele verden en ny runde med høy «Gentleman Jack»-feber; skuespillerne Suranne Jones og Sophie Rundle, og serieskaperen Sally Wainwright.
-
Norges skeive pionerer
I Nasjonalbibliotekets nye podkast «Skeiv og stolt» leder «SKAM»-skuespiller Carl Martin Eggesbø publikum gjennom den skeive historien til både kjente og ukjente foregangsfigurer.
-
En helt ammer sitt barn
Den norske Gulatingslova, som ble nedskrevet omkring 1170, inneholder det første kjente forbudet mot homofili i Europa.
-
Homoseksualiteten kom sjøvegen
Koloniseringa av Latin-Amerika var med på å forme vår forståing av samkjønna sex mellom menn.
-
«Stoltheit og Fordom» åpnet på Nasjonalbiblioteket
Torsdag 3. februar åpnet Nasjonalbiblioteket sin store utstilling i anledning Skeivt Kulturår.
Skeivt Arkiv har laget en podcast om norsk homohistorie. De første to episodene ble sluppet 22. mars. Jo Hjelle, videoansvarlig ved Skeivt Arkiv, forteller at de legger opp til å publisere en ny episode hver fredag. I den første episoden får vi historien om det såkalte homsedrapet i Bergen i 1972, mens den andre handler om Dermot Mack (1914-2001), en av pionerene i Det norske forbundet av 1948 (DNF-48), der han var leder i periodene 1952-58 og 60-62.
– I hver episode oppsøker vi noen som har noe å fortelle om den skeive historien. Vi trenger ikke alltid gå så langt. De om jobber ved Skeivt arkiv, sitter på mye kunnskap om hva som har foregått opp gjennom årene. Andre ganger henter vi historier fra opptak vi har i arkivet, forteller førstebibliotekar Runar Jordåen.
Homsedrap i Bergen
Episoden «Homsedrapet i Bergen» forteller om en natt i 1972 da to menn ble skutt i Byparken i byen. En av dem døde. I episoden diskuteres det om årsakene til at ble de skutt, og hvorfor ingen av de som hørte skuddene, meldte ifra om dette.
I andre episode har Jordåen gravd i offentlige arkiver og funnet mange spennende opplysninger om Dermot Mack som kom fra en velstående familie i Bergen. Han utdannet seg til jurist og arbeidet noen år som dommerfullmektig, men senere levde han på sin formue og viet mye av sin tid til arbeidet i DNF-48.
– Han var er en gåtefull person fra aktivismen på 50-tallet. Vi er svært takknemlige for at Turid Eikvam gjorde et intervju med ham på lydbånd i 1984. Dermed har vi klart å sette sammen en historie som er ukjent for de fleste, forteller Hjelle.
Podcast-serien Skeiv historie kan høres på Spotify, Apple podcast og de fleste podcast-apper.