
Homohistorie på podcast
Homohistorie på podcast.
Les også
-
Pluss
Kjønnsrolleleken i sagaen vekket Hildes nysgjerrighet: – Overraskende aktuell i dag
Sagaen er blitt forbigått av historikere fordi den er annerledes. I 2025 får den kommentarfeltet til å koke over. Hilde Alice Bliksrud kaller fortellingen om mannen som ammet sitt barn «en perle».
-
Pluss
Et lappeteppe av skeiv historie
Den Kvinnliga Medborgarskolans utopiske prosjekt fra 1920-tallet inspirerer fortsatt skeive kunstnere.
-
Pluss
Anmelderne lot ikke Guris homo-valg gå ubemerket hen
– Det er akkurat som om folk ennå tror at det å framstille historiske karakterer som skeive, er det verste en kan utsette dem for, kommenterer forfatter Guri Idsø Viken.
-
Pluss
Vil bevare skeiv sosiale medier-historie
Mange revurderer i disse dager sitt forhold til enkelte plattformer på sosiale medier, men Skeivt arkiv mener det er mye av innholdet som er verdt å redde før det forsvinner.
-
Pluss
Fascismens homofobe historie
Hvor mye av det fascistiske tankegodset MAGA gikk til valg på kan vi forvente at blir til virkelighet, spør forsker Jonas Bals i dette essayet.
-
Pluss
Etterkrigstida: – Folk levde skeive liv den gangen også
Forfatter og skribent Siri Lindstad skal besøke biblioteker og holde slippfest for fersk bok om skeive liv i etterkrigstida.
-
Pluss
Djevelens tøy
Når verden blir for enfoldig og hemulsk, finner Siri Lindstad fram den stripete genseren.
-
Skeiv polarhistorie ga publikumsrekord
Utstillingen «Polarhistorie på skeiva» i Polarmuseet i Tromsø har gitt økt omsetning og besøksrekord.
-
Kongelig skeiv historie
Det er kongelig bryllup i Geiranger. Prinsesse Märtha Louise gifter seg med sin Durek, som med det skriver historie som den første åpent skeive i den norske kongefamilien.
-
Siste seilas for skeiv sjøfartshistorie
Søndag er siste mulighet til å se utstillingen «Skeive Sjøfolk» på Bergen Sjøfartsmuseum.
Skeivt Arkiv har laget en podcast om norsk homohistorie. De første to episodene ble sluppet 22. mars. Jo Hjelle, videoansvarlig ved Skeivt Arkiv, forteller at de legger opp til å publisere en ny episode hver fredag. I den første episoden får vi historien om det såkalte homsedrapet i Bergen i 1972, mens den andre handler om Dermot Mack (1914-2001), en av pionerene i Det norske forbundet av 1948 (DNF-48), der han var leder i periodene 1952-58 og 60-62.
– I hver episode oppsøker vi noen som har noe å fortelle om den skeive historien. Vi trenger ikke alltid gå så langt. De om jobber ved Skeivt arkiv, sitter på mye kunnskap om hva som har foregått opp gjennom årene. Andre ganger henter vi historier fra opptak vi har i arkivet, forteller førstebibliotekar Runar Jordåen.
Homsedrap i Bergen
Episoden «Homsedrapet i Bergen» forteller om en natt i 1972 da to menn ble skutt i Byparken i byen. En av dem døde. I episoden diskuteres det om årsakene til at ble de skutt, og hvorfor ingen av de som hørte skuddene, meldte ifra om dette.
I andre episode har Jordåen gravd i offentlige arkiver og funnet mange spennende opplysninger om Dermot Mack som kom fra en velstående familie i Bergen. Han utdannet seg til jurist og arbeidet noen år som dommerfullmektig, men senere levde han på sin formue og viet mye av sin tid til arbeidet i DNF-48.
– Han var er en gåtefull person fra aktivismen på 50-tallet. Vi er svært takknemlige for at Turid Eikvam gjorde et intervju med ham på lydbånd i 1984. Dermed har vi klart å sette sammen en historie som er ukjent for de fleste, forteller Hjelle.
Podcast-serien Skeiv historie kan høres på Spotify, Apple podcast og de fleste podcast-apper.