Podkast
Her er noen av aktivistene i Lesbians and Gays Support Mineworkers utenfor bokhandelen Gay’s The Word i London i 1984.
Foto: Mike Jackson
Solidaritet og strippere i streik
DEN BRITISKE PODKASTEN «Working Class History» tar opp et bredt spekter av kamp og motstand som har endret og formet verden. Innholdet baserer seg i stor grad på samtaler med aktivister og intervjuer med fagfolk. Utgangspunktet er at historien er laget av oss alle, ikke bare konger, politikere eller noen få rike individer, men at innsatsen fra arbeiderklassen er underkjent og underkommunisert.
Særlig er jobben som marginaliserte grupper har gjort for å bedre arbeidsvilkår og lønninger en ufortalt historie. I episode 20 hører vi om danserne på strippeklubben Lusty Lady i San Francisco, som i 1997 ble de første fagorganiserte stripperne i USA. Den utløsende årsaken var at en kunde filmet en 19-årig danser mot hennes vilje. Hun gikk til ledelsen for å klage, men ble møtt med et skuldertrekk og «Liker du det ikke, så finn deg et annet sted å jobbe». Hun bestemte seg for å bli. Danserne, en eklektisk miks av svarte og hvite, skeive og streite, hadde lenge protestert mot at svarte dansere sjelden ble tildelt de mest lønnsomme skiftene. Nå brukte de det sterke samholdet til en kamp for alle som jobbet i bransjen. Resultatet var dannelsen av den landsomfattende «The Exotic Dancers Union». Strippeklubben Lusty Lady, som er et landemerke i San Francisco, ble siden overtatt av de ansatte som drev den på kollektiv basis. Den svarte lesbiske aktivisten Siobhan Brooks som selv jobbet på klubben da hun studerte, var sentral i fagorganiseringen og er også intervjuet i dokumentaren «Nude Girls UNITE!».
I episode 25 og 26 tar podkasten for seg Stonewall-opprøret i New York i 1969 der lesber, homser og transpersoners slo tilbake mot nok en politi-razzia mot baren Stonewall Inn. Stonewall-veteraner forteller selv om den spontane motstanden som ble startsignalet for vår moderne skeive frigjøringskamp.
I episodene 27-29 settes fokus på organisasjonen LGSM (Lesbians and Gays Support Mineworkers) som ble dannet i solidaritet med gruvearbeidere som streiket i Maggie Thatchers Storbritannia i årene 1984-85. Siden gruvearbeidernes fagforening sentralt ikke ville ta imot pengene fra LGSM, dro de skeive ildsjelene til en liten gruveby i Sør-Wales for å overlevere pengene direkte til de streikende. Denne unike historien er før fortalt i filmen «Pride» fra 2014. Mens filmen var en dramatisering av historien, er det homsene, lesbene og de streikende selv, som forteller i podkasten. Lytterne får høre hva den støtten betydde for gruvesamfunnet. Livslange vennskap ble formet, og solidariteten gjengjeldt. De påfølgende årene gikk gruvearbeiderfamilier hånd i hånd med homofile og lesbiske i Pride-paradene i London.
Digital
12 måneder
699,-
KJØP
Digital + Magasin 12 måneder
798,-
KJØP