Podkast

Her er noen av aktivistene i Lesbians and Gays Support Mineworkers utenfor bokhandelen Gay’s The Word i London i 1984.
Her er noen av aktivistene i Lesbians and Gays Support Mineworkers utenfor bokhandelen Gay’s The Word i London i 1984.

Solidaritet og strippere i streik

Publisert

DEN BRITISKE PODKASTEN «Working Class History» tar opp et bredt spekter av kamp og motstand som har endret og formet verden. Innholdet baserer seg i stor grad på samtaler med aktivister og intervjuer med fagfolk. Utgangspunktet er at historien er laget av oss alle, ikke bare konger, politikere eller noen få rike individer, men at innsatsen fra arbeiderklassen er underkjent og underkommunisert.

Særlig er jobben som marginaliserte grupper har gjort for å bedre arbeidsvilkår og lønninger en ufortalt historie. I episode 20 hører vi om danserne på strippeklubben Lusty Lady i San Francisco, som i 1997 ble de første fagorganiserte stripperne i USA. Den utløsende årsaken var at en kunde filmet en 19-årig danser mot hennes vilje. Hun gikk til ledelsen for å klage, men ble møtt med et skuldertrekk og «Liker du det ikke, så finn deg et annet sted å jobbe». Hun bestemte seg for å bli. Danserne, en eklektisk miks av svarte og hvite, skeive og streite, hadde lenge protestert mot at svarte dansere sjelden ble tildelt de mest lønnsomme skiftene. Nå brukte de det sterke samholdet til en kamp for alle som jobbet i bransjen. Resultatet var dannelsen av den landsomfattende «The Exotic Dancers Union». Strippeklubben Lusty Lady, som er et landemerke i San Francisco, ble siden overtatt av de ansatte som drev den på kollektiv basis. Den svarte lesbiske aktivisten Siobhan Brooks som selv jobbet på klubben da hun studerte, var sentral i fagorganiseringen og er også intervjuet i dokumentaren «Nude Girls UNITE!».

I episode 25 og 26 tar podkasten for seg Stonewall-opprøret i New York i 1969 der lesber, homser og transpersoners slo tilbake mot nok en politi-razzia mot baren Stonewall Inn. Stonewall-veteraner forteller selv om den spontane motstanden som ble startsignalet for vår moderne skeive frigjøringskamp.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

1 måned digitalt kr 89,-

Bestill her

1 år digitalt kr 699,-

Bestill her

1 år Magasin, 11 utgaver i året inkl. digitalt kr 798,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS