Historisk lov vedtatt

Publisert

Ny lov krever at alle offentlige grunnskoler i California skal inkludere lhbt-historie i samfunnsfag-undervisningen. Guvernør Jerry Brown undertegnet i forrige uke et lovforslag som gjør California til den første staten i landet som pålegger alle offentlige grunnskoler å gjøre homohistorien til en del av undervisningen. «Historien skal være ærlig. Denne loven reviderer eksisterende lover som forbyr diskriminering i utdanningen og sikrer at viktige bidrag av amerikanere med alle bakgrunner og samfunnslag blir inkludert i våre historiebøker», uttalte demokraten Brown etter signeringen, ifølge Associated Press.   Den historiske loven, kalt SB48, har fått mye kritikk fra kirker og konservative grupper som argumenterer med at slik undervisning vil eksponere studentene for et emne som er upassende. Republikanske lovgivere som var imot lovforslaget omtalte forslaget som velmenende, men dårlig utformet. Noen uttrykte bekymring for at det ville pålegge barna  å akseptere homofili.

Skaper historie

Californias senator, Mark Leno, som selv har vært med på og forfattet lovforslaget, mener signeringen av den nye loven er et skritt fremover mot å lære toleranse.  «Vi er med på å skape historie i California ved å sikre at våre lærebøker og undervisningsmateriell ikke lenger utelater bidrag fra lhbt-amerikanerne, sa Leno i en pressemelding etter signeringen.  Den nye loven krever at Californias skolekomite og de lokale skolestyrene i staten vedtar lærebøker og andre læremidler om lhbt-historien allerede fra 2013. Lovgivningen overlater til de lokale skolestyrene å bestemme hvordan de skal implementere kravet og fra hvilket klassetrinn det skal gjelde.

- Umoralsk indoktrinering

Randy Thomasson, president i SaveCalifornia.com, en konservativ familiegruppe, har uttalt at den nye loven ikke gir foreldre annet valg enn å ta barna ut av den offentlige skolen og ha hjemmeskole for å unngå det han kalte "umoralsk indoktrinering". «Jerry Brown har trampet på flertallet av californiske fedre og mødres rettigheter som ikke ønsker at deres barn skal bli seksuelt hjernevasket på skolen. Den nye loven vil forby lærebøker og lærere som ønsker å lære barna det faktum at homoseksualitet verken er sunt teller biologisk», uttalte Thomasson. Lovforslaget ble støttet av alle lhbt-organisasjoner i California. Også flere lærergrupper har uttalt at loven vil hjelpe elevene til å forberede seg på et variert og utviklende samfunn. «Det er ikke rom for diskriminering av noe slag i våre klasserom, vårt samfunn eller vår stat», sier Deal Vogel, president i Californias lærerorganisasjon.