Historisk pride i Fredrikstad

I år blir det Fredrikstad Pride for aller første gang, og datoene er fredag 24. og lørdag 25. august.

Publisert

I år blir det Fredrikstad Pride for aller første gang, og datoene er fredag 24. og lørdag 25. august.

Skeiv Ungdom Østfold står for koordineringen, men de har fått med seg 19 andre organisasjoner, blant annet FRI Østfold, LO, Humanistisk ungdom, SV, Ap, Norges handicapforbund, Værste og Tivolihaven.

I to dager skal plankebyen, Norges sjette største, males i regnbuens farger.

– I år skriver vi historie. For første gang blir det parade og paradeshow med hedersprisutdeling. Jeg har et håp om at minst 1 000 personer blir med og går i paraden, sier pridekoordinator Kristoffer L. Mathisen.

I fjor sommer viste Fredrikstad kommune seg som mangfoldsvennlig ved å henge opp regnbueflagget på flaggstanga utenfor rådhuset. Flagget ble klippet ned, men fikk på neste forsøk henge i fred.

Arrangøren har inngått et samarbeid med et vaktselskap i tillegg til politiet under priden.

– Vi er bevisst på aktiviteten til høyreekstreme i Østfold, og har derfor iverksatt mottiltak. Det vil være vektere både i paraden og på de andre arrangementene, forteller Mathisen, som håper på en trygg og god feiring av kjærligheten.

– Mange lag og organisasjoner ønsker å vise motstand mot budskapet til Norsk motstandsbevegelse, sier Mathisen, som gleder seg til et en helg i regnbuens tegn med et program for alle aldre.

Litteraturhuset Fredrikstad inviterer til «Skeivt bokprek» i samarbeid med Fredrikstad PRIDE. Før paraden kan du høre foredrag av forfatter og journalist Pål Vegard Hagesæter på Litteraturhuset. Han ga ut boka «Skeivt ut – Reiser i homofobiens land» i fjor etter å ha reist i Russland, India, Uganda, Iran, Tyrkia og Jamaica for å få innsikt i situasjonen. Han har møtt skeive for å se hvordan homohatet påvirker deres hverdag, og han har også konfrontert myndigheter, religiøse ledere og andre aktører.

Info om paraden lørdag 25. august

I tillegg blir det foredrag om trans*tema på Litteraturhuset, og hele uka er det også utstilling i Fredrikstad bibliotek med lhbt-tema.

Fredrikstad Pride samarbeider med Quality Hotel Fredrikstad, og der vil det være PRIDElounge, Rusfritt after (parade) party for skeive under 30 år, og PRIDEnight med DRAMAqueen.

Mer info: Fredrikstad Pride på Facebook og DRAMAqueen at pridenight