Under Oslo Bokfestival serveres retter fra «Alice B. Toklas kokebok».

«Alice B. Toklas kokebok» er både en selvbiografi og en kokebok hvor oppskriftene er basert på reiser, mennesker hun møtte og måltider hun serverte for forfattere og kunstnere som gjestet salongen hun og partneren Gertrude Stein skapte i Paris på 27 Rue de Fleurus. Boken er resultatet av et langt liv med matlaging og er full av oppskrifter, minner og anekdoter.

Kokeboka ble skrevet mens Alice lå tre måneder til sengs med gulsott. Hun kjedet seg og lengtet tilbake til gylne år med sitt livs storekjærlighet. Boka ble utgitt i 1954, åtte år etter at Gertrude døde av magekreft, og den har ikke vært ute av salg siden. «Alice B. Toklas kokebok» kom i norsk oversettelse på Grapefrukt Forlag i 2007.

Historien starter 9. september 1907 når Alice Babette Toklas kommer fra San Francisco til Paris. Samme kveld blir hun presentert for andre amerikanere i byen, og hun møter kjærligheten ved første blikk. Senere har hun fortalt at hun falt for Gertrudes blikk og stemme. Dagen etter inviterte Gertrude Stein henne ut på spasertur, og siden skilte de aldri mer lag for mer enn et par timer av gangen. Deres felles kjærlighet til mat smittet også overpå kjælenavnene de ga hverandre. I tillegg til at de åpenlyst kalte hverandre «Pussy» (Alice) og «Lovey» (Gertrude), kalte Gertrude Alice for «cake» og«lobster», mens Alice sa «Mount Fattie» og «Fattuski» til Gertrude.

Under Oslo Bokfestival presenterer Kafe Løve noen av rettene som stamgjestene Ernest Hemingway, Ezra Pound, F. Scott Fitzgerald fikk i Gertrude Stein og Alice B. Toklas sitt kunstnerhjem i Paris. Forfatter Brit Bildøen, som er kjent for å ta opp moderne kjønnsrolleproblemematikk på en ironisk og parodierende måte, innleder denne litterære mataftenen.

Stedet er Kafe Løve (Det Norske Teater) Kristian IV’s gt.8,og tiden er lørdag 15. september. Påmelding er innen fredag 14.9 til Kafe Løve: 22 47 39 70 / post@kafelove.no

Kafe Løve serverer også «Lunsj for Alice» fredag og lørdag fra 11.00 til 16.00